Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Contadora nezastaví ani vykĺbené rameno

Datum: 15.05.2015

Alberto Contador z tímu Tinkoff-Saxo si počas šiestej etapy práve prebiehajúcich pretekov Giro d'Italia vykĺbil rameno, no i napriek tomu plánuje vo svojom ťažení pokračovať ďalej. Španielsky cyklista sa stal obeťou hromadného pádu pri cieľovej rovinke na 183. kilometri etapy. Z jej víťazstva sa nakoniec mohol tešiť Andre Greipel.

Contador bol vzápätí po páde podrobený vyšetreniam, ktoré mali určiť rozsah zranenia, a či je boľavé rameno skutočne vykĺbené. Ďalšie vyšetrenia v piatok pred piatkovou etapou majú za úlohu zistiť, či bude môcť cyklista v pretekoch bezpečne pokračovať. Na jednej strane je lekárske posúdenie, na druhej Španielove obrovské odhodlanie. Cyklistika je aj sama o seba veľmi náročný šport a o to to musí byť ťažšie, keď máte ešte boľavé rameno. Contadorova snaha o zotrvanie je ale očividná – aktuálne výsledky (dostupné aj na bet365) momentálne pasujú jazdca na prvé miesto tabuľky s dvojsekundovým náskokom na Fabia Aru.

Samotný Contador potvrdil, že jeho príprava bola natoľko dôsledná a namáhavá, že sa len tak nehodlá odstúpiť. Doktori nakoniec potvrdili vykĺbenie ramena a odporučili cyklistovi s ramenom cez noc nehýbať. Tak sa aj stalo. Contadorovi pomohli spolujazdci s čím sa dalo a jazdec šiel spať so zámerom jazdenia aj ďalšej siedmej etapy.

 

Ako bolo spomínané, víťazom šiestej etapy sa stal Nemec Andre Greipel, ktorému sa po triumfe splnila túžba. Ružový dres si "obliekol" zranený Contador. Presnejšie povedané, len si ho k sebe priložil – zranené rameno mu ho totiž neumožnilo si ho prevliecť cez ramená.

Ak Contador v pretekoch zotrvá, tak sa bude musieť vysporiadať so zhoršením počasím. Po prvom slnečnom týždni sa počasie pomaly zhoršuje a predstava dažďa je pre jazdca hrozivá (pretože by si nemohol obliecť/vyzliecť bundu). S mokrými cestami sa navyše zvyšuje aj pravdepodobnosť ukĺznutia.

Zaujímavosťou skupinového pádu šiestej etapy je fakt, že kolízia bola zavinená fanúšikom nakláňajúcim sa do cesty a snažiacim sa o fotografiu. Táto udalosť nebola jedinečná a ponúka otázku, či by nebolo možné spraviť niečo viac pre bezpečnosť jazdcov na cestách. Predstava inštalovania zábran počas celej dĺžky trate je ale nemysliteľná, a preto sa aj budú organizátori a aj samotní pretekári musieť naďalej spoliehať na zdravý úsudok a rešpekt zo strany divákov.

Novinky z druhej strany zemegule

Tinkoff-Saxo má okrem Giro d'Italia na programe ešte jedny zaujímavé preteky, a to Tour of California. Na tejto udalosti sa zúčastňuje ďalšie hviezda ruského tímu, náš Peter Sagan, a zatiaľ sa mu darí výborne. Na prvých piatich etapách pretekov sa rodák zo Žiliny umiestnil na pódiovom mieste vo všetkých z nich a na konto si navyše pripísal aj jedno prvenstvo. V celkovom hodnotení sa teraz nachádza na druhom mieste s 18-sekundovou stratou na prvého Skujinsa. 

Čítané: 5072 x