Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Slackline je šport a zábava v jednom

Datum: 23.09.2015

Balancovanie, chodenie a skákanie na popruhu umiestnenom medzi dvoma pevnými bodmi (napríklad stromy). Presne tak by sa dal charakterizovať moderný šport zvaný slackline. V porovnaní s chodením po lane nie je popruh na slackline napevno natiahnutý. Jeho typickým rysom je pružnosť. Kolískou unikátneho športu sú Yosemity, kde si lezci krátili dlhé chvíle chodením na reťaziach u tunajších parkovísk.

Slackline je cesta k pevnému hlbokému svalstvu a dokonalej rovnováhe. Súčasný trh ponúka nepreberné množstvo popruhov. Líšia sa šírkou, dĺžkou, farbou a ďalšími vlastnosti. Ako sa ale v neprebernom množstve popruhov na slackline zorientovať?

Kompletné sady pre začiatočníkov

Ak ste nováčikom v tejto brandži, odporúčame investovať do kompletného setu slackline, ktorý zahŕňa popri samotnom popruhu tiež prostriedky pre kotvenie a napínanie. Slackline je špecifické športové náčinie, u ktorého je žiaduca kvalita spracovania a bezpečnosť komponentov. Obráťte sa na špecializované firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou tohto vybavenia.

Veľkej popularite sa teší svetovo známa značka Gibbon, ktorá je priekopníkom v tejto oblasti. Ak chcete staviť na kvalitu našich susedov, potom môžete zakúpiť vybavenie od českej značky EQB.

Šírka a dĺžka popruhu na slackline

Dôležitými parametrami pri výbere sú šírka a dĺžka popruhu. Najprv sa pozrieme na šírku. K dostaniu sú dve základné šírky, a to 2,5 cm a 5 cm. Pri krátkych začiatočníckych setov nájdete aj 3,5 cm široké popruhy, ktoré sa tak často nepoužívajú.

Šírka 5 cm je vhodná pre začiatočníkov a pre triky na slackline. Začiatočníci si myslí, že chôdza na širšom popruhu je jednoduchšia ako na tenšom. V skutočnosti je chôdza rovnako obtiažna. Päťcentimetrový popruh na slackline je ideálny pre milovníkov trikov na lajne, pretože má väčšiu dopadovú a styčnú plochu. Šírka 2,5 cm je určená pre chôdzu, respektíve pre longline a highline.

Následne je potrebné zvoliť optimálnu dĺžku, pričom k dostaniu je 15, 20, 25 či 30 metrov. Popruhy je možné skrátiť.

Vyberte si z pestrej škály setov a vyskúšajte tento návykový šport.

Čítané: 4008 x