Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Výber lyžiarskeho oblečenia a lyží

Datum: 11.12.2015

Výber vhodnej lyžiarskej výstroje a lyží ovplyvní celú vašu dovolenku, preto pri ich výbere dbajte na rady predajcov priamo v predajni. Tým chceme povedať, že najlepšou variantou, ako si zohnať všetko presne na mieru a podľa vašich požiadaviek je kupovať výstroj ale aj lyže v kamenných špecializovaných obchodoch, v ktorých nájdete predajcov vyučených na predaj tejto výstroje.

Ako vyberať lyže? Všeobecne platí pravidlo, podľa ktorého si máte lyže vyberať podľa určenia, počtu plánovaných lyžiarskych dovoleniek, štýlu jazdy, pohlavia ale aj výšky. Na základe týchto parametrov vám predajca vie určiť presný typ lyží, ktoré vám sadnú ako uliate. Ďalším parametrom je typ zjadovky  v spojení so štýlom lyžovania, na ktoré chcete svoje nové lyže použiť, tu môžeme spomenúť - freeride, all mountain alebo klasické zjazdovky.

 

Okrem lyží zohráva dôležitú úlohu aj lyžiarske oblečenie, ktoré má zahriať, ochrániť ale aj zabezpečiť ochranu pred prefúknutím a pocit stálej suchosti. Ideálne lyžiarske oblečenie je funkčné oblečenie, ktoré disponuje schopnosťou udržiavať lyžiara non-stop v teple a v suchu vďaka, jeho špeciálnym funkciám odvádzania potu. Niektoré majú pschopnosť podporovať svalstvo stálou kompresiou, ktorá poskytuje oporu svalom a tým sa tak rýchlo pri lyžiarskom výkone neunavia. Luxusom nie sú ani lyžiarske bundy, ktoré sú nesmierne ľahké, odolné voči prefúknutiu a sú 100% vodeodolné. Pri výbere sa nenechajte oblafnúť kúpou oblečenia, ktoré je príliš tesné alebo zasa príliš volné, oblečenie by tak stratilo svoju funkciu a vy by ste sa cítili nesmierne nepohodlne.

 

Ak už budete kupovať celú výstroj, obzrite sa aj po kvalitných lyžiarskych rukaviciach, ktoré zahrejú a ochránia vaše ruky aj v extrémnych podmienkach. Ako posledným dôležitým doplnkom sú okuliare, ktoré nielen ochránia pred snehom ale aj zvyšujú viditeľnosť pri ostrom slnku.

 

Každopádne kúpa lyžiarskej výstroje a lyží je veľmi dôležitým rozhodnutím, preto si pri výbere dajte určite poradiť od odborníkov, ktorí sa do tejto tématiky vyznajú skvele.

 

Čítané: 4398 x