Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Vodný šport, ktorý milujeme: Rafting

Datum: 23.10.2016

Športy na divokej rieke sa tešia veľkej obľube. Profesionálnych rafterov a víkendových nadšencov pritom spája jedna podstatná vec: Čím rozbúrenejšia rieka, tým väčší adrenalín na vode. A presne o ten pocit nebezpečenstva a nepredvídateľnosti ide.

Tak čo, odvážite sa vyraziť na divokú vodu aj Vy?

Búrlivé raftovanie na Belej

Na Slovensku máme skutočne výborné príležitosti na rafting. Vďaka slovenským riekam, ktorých veru nie je málo, sú u nás vodné športy veľmi vyhľadávané. Či už idú na vodu rodinky s deťmi, ktoré si vychutnávajú pokojnú jazdu v krásnej prírode, ako aj skúsení rafteri, ktorí sa nezľaknú ani divokej rieky pod Tatrami. Rafting Belá je totiž náročný a netrúfne si naň každý. Ale o to ani nejde, kto chce pokojnú jazdu, ten nech si zvolí iný terén, nie Belú, našu najdivokejšiu prírodnú rieku, ktorú poznajú a milujú raftingoví nadšenci široko - ďaleko.

Pokojnejší rafting pre začiatočníkov

Existujú však aj prístupnejšie varianty, kam sa nemusia báť vyraziť menej skúsení milovníci splavovania. Doslova ideálnym na to je areál vodných športov Čunovo, vzdialený len 15 kilometrov od Bratislavy. Voda sa sem vlieva z toku Dunaja do dvoch hlavných kanálov - pravý kanál je dlhý 460 metrov a ľavý má 356 metrov s prevýšením 6,6 metra.

Práve vďaka skvelej polohe a priaznivým podmienkam je rafting Čunovo vyhľadávaným miestom na raftovanie. Areál Čunovo patrí bez preháňania k najlepším európskym umelým kanálom vôbec. Okrem skúsených vodákov a profesionálnych športovcov, ktorí tu trénujú, tu má prístup aj široká verejnosť. Každý, kto si chce vyskúšať adrenalín na vode, je v Čunove vítaný.

Areál Čunovo totiž ponúka rôzne raftingové programy, je teda na každom, akú obtiažnosť si zvolí. Rovnako tak je možnosť individuálneho splavovania, ako aj skupinové splavy. Výhodou pre začiatočníkov je, že rafting v Čunove je veľmi bezpečný. 

Splavovanie Váhu – rafting pre rodiny

Podobne ako rafting Čunovo,

je aj splavovanie rieky Váh pokojnejšie, vďaka čomu sem vyrážajú rodinky s deťmi či úplní začiatočníci. Splav Váhu začína na rieke čierny Váh, na ktorý sa neskôr pripája Biely Váh. Dĺžka celého splavovaného úseku je 12 kilometrov, pričom je možné ho prepojiť aj so splavom iných riek ako Hron alebo Belá. Splavovanie Váhu a okolitých riek ponúka skutočne neopakovateľné zážitky a možnosť pozorovať nádherné scenérie všade naokolo. Prechádza sa tiež cez Veľkú Fatru, pod Strečnom, ako aj známym pltníckym miestom popri Margite a Besnej.

Neďaleko je i areál vodného slalomu Liptovský Mikuláš, kam sa je tiež možné pozrieť. A ak budete mať šťastie, možno tu narazíte aj na niektorého z našich úspešných olympionikov, trénuje tu napríklad aj strieborný Matej Beňuš z brazílskeho Ria.

Autorské právo: ammit / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 4728 x