Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

V Bratislave v otvorili novú bouldrovú stenu

Datum: 20.12.2019

Lezecké steny, odborne nazývané aj bouldrové steny, zažívajú vo svete veľký boom. Tento rok vznikla nová stena aj v Bratislave v mestskej časti Rača. Trénovať sem môžete prísť pokojne aj s celou rodinou.

Ak ste o pojme „bouldering“ ešte nepočuli, nič si z toho nerobte. V skutočnosti je bouldering lezenie po stene, na ktorej sú vytvorené kamenné chyty a stupy s rôznym tvarom a veľkosťou. Takéto steny majú výšku do 4,5 m, pričom úlohou lezca je nájsť si vhodný spôsob, ako po jednotlivých stupoch a chytoch vylezie pripravenú trasu až na vrchol. Takéto lezecké steny určite poznáte z detských ihrísk, skutočný bouldering však nie je športom len pre deti, práve naopak. Na bouldrové steny chodia trénovať aj profesionálni lezci.

Nová lezecká stena v Bratislave je vhodná tak pre začiatočníkov, ako aj pre skutočných profesionálov. Svojou rozlohou sa radí medzi najvyššie na Slovensku, pre lezcov je pripravených viacero náročných trás, ktoré do veľkej miery simulujú lezenie v reálnych prírodných podmienkach, ale aj nenáročné trasy zamerané viac na koordináciu.

Tréning pre celé telo

Ak si myslíte, že Bouldering je vhodný len pre lezcov zo skúsenosťami, opak je pravdou. Na lezeckú stenu môžete prísť aj v prípade, že ste dovtedy nikdy neliezli. Vyškolený personál vám všetko vysvetlí a je už len na vás, aby ste postupne naberali skúsenosti a učili sa na vlastných chybách. Neriskujete prakticky nič, keďže pod lezeckými stenami sú hrubé matrace a celkový princíp je taký, že sa tu ľudia neistia lanom, ale na tieto hrubé matrace zoskakujú. Odpodá tak zodpovednosť za istenie, a viete sa tak lepšie venovať len samotnému lezeniu. Na lezeckej stene sú vyznačené aj odporúčané trasy, na ktorých sa začiatočník naučí, základy lezeckých zručností.

Lezenie je skvelým tréningom pre celé telo. Už po pár návštevách lezeckej steny zaznamenáte výrazný nárast sily, a to v každej časti tela, keďže pri lezení zaberáte tak hornou časťou tela, ako aj nohami. Lezenie je odporúčané aj odborníkmi na chrbticu. Tento prirodzený pohyb posiluje svaly chrbta a podpruje rovné držanie tela. Je to skvelý doplnok ku dnes najčastejšiemu sedavému zamestnaniu. Bouldering je vhodný aj pre menšie deti, ktoré tu získajú obratnosť a silu. Tak neváhajte a navštívte novú bouldrovú stenu v Bratislave aj vy!

Čítané: 3580 x