Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Láka vás golf? Tu je návod ako začať hrať

Datum: 15.02.2020

Aj Tiger Woods bol začiatočník, keď chytil po prvýkrát do ruky golfovú palicu. Všetci niekde začíname. Túto vonkajšiu aktivitu môžete hrať so svojimi známymi, alebo ju môžete vyskúšať sami na vlastnej koži. 

Dobrý spôsob, ako začať je využiť miestne golfové ihrisko, na ktorom s najväčšou pravdepodobnosťou bude inštruktor. 

Tento šport pochádza z Veľkej Británie, konkrétne zo Škótska, kde sa hral po dobu niekoľkých stoviek rokov. Väčšina ľudí si myslí, že golf hráva iba elita spoločnosti, resp. majetnejší ľudia, no v súčasnosti sa začína rozširovať čoraz viac medzi širokú verejnosť a jeho obľúbenosť neustále rastie.

Trochu teórie

Čo to je teda vlastne ten golf? Definícia poučky znie, že ide o „hru, v ktorej sa golfové loptičky odpaľujú z odpaliska do jamky úderom, po prípade postupnými údermi v rámci pravidiel.“ Čo to však znamená v realite? Golf je hraný na jamkách. Jamky môžu byť skutočné diery na ihrisku, do ktorej musíte loptičku dostať z jednej časti ihriska na druhú.

Zvyčajne má ihrisko 8 až 19 jamiek. Zvyčajne je jamka príliš ďaleko od miesta, kde začínate odpaľovať loptičku. Toto miesto sa nazýva odpalovisko. Loptu do jamky preto nedostanete iba jednou ranou. Povrch jamkoviska, ktorý pokrýva tráva, býva zosekaná, tak, aby sa po nej loptička šikovne kotúľať po dopade.

Samotné hranie

Každé hranie golfu je založené na odohraní špecifického počtu jamiek v určenom poradí. Jedno kolo sa hrá na 18 jamkách a ak má ihrisko iba 9 jamiek, každá jamka sa hrá 2x. Každá hra začína na odpalovisku, pričom hráči odohrajú toľko rán, koľko potrebujú na to, aby dostali loptičku z odpaloviska do jamky. Hráč, ktorý odohrá jamky s najmenším počtom rán sa stáva víťazom.

Golf sa hrá prostredníctvom palíc, ktoré tvoria držadlá, násady a hlavy. Všeobecne sa rozdeľujú na železá a drevá. V závislosti od vzdialenosti a potrebnej sily úderu poznáme niekoľko typov palíc.

Golf nie je vôbec náročný

Golf je šport, ktorého história sa ťahá už niekoľko storočí dozadu. Za ten čas sa vyvinul a stále sa vyvíja, pričom jeho popularita z roka na rok rastie. Na to, aby ste si mohli zahrať golf vám stačí nájsť miestne ihrisko, pričom vybavenie ako je golfové oblečenie si môžete požičať. Dajte šancu tomuto športu a sami zistíte, či je to pre vás.

 

Čítané: 3881 x