Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Čo si zbaliť na tradičnú zimnú dovolenku?

Datum: 11.01.2022

Oblečenie na zimnú dovolenku zaberie veľa miesta, aj keď nepočítate s novým outfitom na každý deň. Keď sa chystáte na zimnú dovolenku letieť, batožina musí spĺňať rovnaké parametre ako v lete. Kufor neoklamete.

Čo si zbaliť na tradičnú zimnú dovolenku?

Celú lyžiarsku výbavu so sebou nosiť nebudete. Požičiate si ju na mieste. Zameriame sa na oblečenie, ktoré vám dovolenku v zime pomôže úspešne zvládnuť.

Pomocník, ktorý oblečenie zbaví vzduchu

Vákuové vrecia vám s obmedzeným priestorom výrazne pomôžu. Zimné oblečenie zbavené vzduchu zaberie oveľa menej miesta. Veľkosť vreca prispôsobte veľkosti kufra, aby to bolo naozaj efektívne. Príliš veľké vrece vám so vzduchom pomôže, ale jeho uloženie môže byť dosť náročné. Veci z neho vyberiete mierne pokrčené, ale to prežijete. Hlavne, že vám do kufra vojde všetko, čo na zimnú dovolenku zobrať treba. Pánska bunda sa po zbavení vzduchu zmenší na tretinu. To je riadny rozdiel. Čo poviete? Jedna bunda vám na celý pobyt stačiť nebude. Minimálne jednu do batožiny zabaliť musíte.

Každý deň ho meniť nemusíte  

V zime je zima. Potrebujete sa teplo obliecť. Funkčné oblečenie je príjemné na dotyk, ľahké, pohodlné a neobmedzuje v pohybe. Dôležitejšie je, že odvádza pot a pomáha vám udržať telo v teple. Nemusíte ho prať po každej športovej aktivite. Nechajte ho preschnúť na vzduchu a doprajte mu poriadnu dávku slnečných lúčov. Funkčné oblečenie rýchlo schne. Rovnako dobre vám poslúži aj na druhý deň. Z funkčnej bielizne si pokojne pribaľte aj viac kúskov. V batožine veľa miesta nezaberie.

Do kufra zabaľte tie menšie

Na dovolenke v zime počítame so snehom a s tým, že aj kvalitné topánky v ňom dostanú poriadne zabrať. Premoknú. S tým treba rátať. Na snehu strávite oveľa viac času, ako doma. Mohutnejšie topánky si obujete. Nikto vám ich v lietadle vážiť nebude, ale s jednými topánkami si na zimnej dovolenke určite nevystačíte. Do batožiny zabaľte tie menšie a ľahšie. Každý gram sa počíta. Na večernú prechádzku, či posedenie s priateľmi ich určite využijete. Nohy po celom dni potrebujú trochu voľnosti.  

Každá vrstva má svoje čaro

Bez obľúbeného svetra s nórskym vzorom si dovolenku nedokážete ani len predstaviť. Stačí, že si sveter predstavíte a hneď vám je teplejšie. Jeden je málo. Prezliekať sa budete častejšie. Teplá flísová alebo funkčná mikina patria k jednej z troch vrstiev oblečenia, ktoré vás pred zimou ochránia. Nezabudnite na ne. Vrstvenie je v zime dôležité.

Nebojte sa spadnúť 

Pádu na snehu a ľade sa nevyhnete, ani keď veľmi chcete. Najčastejšie dopadnete na zadok. Kvalitné nepremokavé zimné nohavice nejaký ten pád určite vydržia. A nie len jeden. Guľovanie, stavanie snehuliaka, sánkovanie, korčuľovanie, lyžovanie, stále populárnejšie skialpovanie, či snowboarding. Bez dobrých nohavíc si zimné radovánky naplno neužijete. A to by bola škoda.

Teplo od hlavy po päty

Čiapka, nákrčník a rukavice. Pred chladom treba chrániť všetko. Uši, prsty na rukách a špička nosa sú na chlad veľmi citlivé. Chladu ich zbytočne nevystavujte. Sánkovať sa bez čiapky a rukavíc nie je frajerina. Keď sa s čiapkami nekamarátite, využite čiapku ako doplnok, ktorý vám pomôže zviditeľniť sa v dave.

Zimná dovolenka. Ale aká?

Zimnú výbavu prispôsobte tomu, čomu sa chystáte venovať. Turisti si nesmú zabudnúť mačky, návleky na nohy, či trekingové palice. Pohyb na snehu a ľade vám dokážu poriadne uľahčiť. Treba si na ne len zvyknúť.

Poistite sa. Myslite na seba

Bežné poistenie sa na úrazy v horách nevzťahuje. Poistenie do hôr si vybavte skôr, ako sa do nich vyberiete. Neriskujte! Nechceme maľovať čerta na stenu, ale zásah horskej služby vás bez poistenia môže vyjsť poriadne draho. Presvedčenie, že vám sa v horách nemôže nič stať je optimistické, ale zima je zradná a počasie v horách sa rýchlo mení.

 

Foto: Unsplash.com

Čítané: 3222 x