Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

e bajk pre seniorov

Datum: 01.10.2022

Návrat elektrobicyklov na trh môžeme už dnes považovať za veľký prínos. 

Z jeho výhod môže čerpať prakticky ktokoľvek, nakoľko vo svojej podstate rozširuje možnosť použitia bicyklov a sú veľmi vhodné hlavne pre seniorov.

e bajk pre seniorov

Praktické používanie už potvrdilo jednoznačne  pozitívne výsledky v oblasti podpory zdravia. Napriek pomoci motora poskytujú elektrobicykle kvalitné cvičenie s nízkymi úrovňami rázov prenášaných spätne do tela s kontrolovanou úrovňou záťaže. Naviac niektoré štúdie uvádzajú, že e-bikovanie môže nasmerovať ľudí cvičiť častejšie a pravidelnejšie vďaka nižšej vnímanej námahe a zvýšenému pôžitku. Fakt, že pomoc je vždy len asistenciou, robí z elektrobicykla kvalitný kardio stroj.

Veľkým prínosom sú aj benefity plynúce z ich praktičnosti. Zvyšujú dojazd a môžu kompenzovať prípadné zdravotné hendikepy. Zvyšujú nezávislosť a autonómnosť. Ľahko teda môžete elektrobicykel využívať na čokoľvek, či už ide o rekreáciu, zásobovanie, zdravotný relax, výlety do prírody spojené so socializáciou, ktorá je pre seniorov dôležitá.

VECI, KTORÉ BY MALI SENIORI zvážiť pred kúpou elektrobicykla

Primárna otázka je: Na aký účel sa budete ebajk používať. Bude to horský elektrobike alebo cestný elektrobicykel? Odpoveď nás nasmeruje k správnemu výberu štýlového e-bicykla a jeho typu.

Pri senioroch je vhodné zvážiť prípadné zdravotné ťažkosti či obmedzenia. V minulosti rôzne zdravotné hendikepy znemožňovali mnohým ľuďom sa bezpečnejšie bicyklovať. Súčasné zavádzanie rámov s nízkym nástupom výrazne rozširuje ich uplatnenie aj pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou.. Regulácia asistencie a teda aj záťaže naopak výrazne podporuje používanie elektrobikov aj osobám po prekonaní infarktov či inej formy srdečnej slabosti.

Pri senioroch je dobré uprednostniť skôr komfort nastupovania a stabilitu pri jazde. Veľkou výhodou je použitie širších kolies.

Elektrobike je o niečo ťažší ako klasický bike, a preto je dobré zvážiť aj manipuláciu s ním. Vyspelé systémy majú  tzv. walking asistent (asistent chôdze), ktorý pomôže, ak kráčate popri elektrobicykli a potrebujete s ním pomôcť napr. do schodov.

Bezpečnosť nadovšetko

Aj nevinne vyzerajúce pády vo vyššom veku môžu mať za následok fatálne následky. Prilba v meste síce nie je zákonná požiadavka, ale veľmi rozumná záležitosť. V súčasnej ponuke si vyberie asi každý. Pohodlie posedu a vhodné oblečenie zníži výrazne riziko havárie.

Veľkú pozornosť je dobré venovať doplnkom ako tašky, batohy či košíky. Dnes už nie je vôbec zložité si bezpečne uložiť  „náklad“. Obraz ovešaného bicykla, voľne sa hojdajúcimi igelitkami je skutočnou výstrahou!

V neposlednom rade zvážte, kde budete elektrobicykel parkovať. Výber vhodného miesta vzhľadom na bezpečnosť, ale aj dostupnosť je dobré mať premyslené už pred kúpou.

Nezabúdajte na dostupnosť servisu. Aj veľmi kvalitné elektrobicykle potrebujú servis, ktorý vám výrazne predĺži radosť z používania.

Kde si kúpiť elektrobike?

Miest, kde sa dá dnes kúpiť elektrobicykel je čoraz viac. Keďže nejde o ľahké a ani lacné rozhodnutie, má veľký význam využiť služby skutočných špecialistov, ktorí sa  venujú predaju a servisu  elektrobicyklov ako ich hlavnej činnosti. Táto téma si vyžaduje skutočné nasadenie, množstvo času a profesionálny prístup.

Čítané: 2715 x