Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Stop domácemu násiliu! Pomáhajme si navzájom

Datum: 07.01.2021

Posledný rok trávili ľudia oveľa viac času doma. Za zatvorenými dverami sa dá toho veľa skryť, nielen rodinná pohoda, ale aj násilie páchané hlavne na deťoch a ženách. Týraný človek musí v sebe nájsť neuveriteľnú dávku odvahy a odhodlania, aby sa násilníkovi postavil.

Stop domácemu násiliu

Niekedy je však prevaha síl na strane násilníka a obeti nezostáva nič iné ako únik. Nebuďte ľahostajní voči násiliu vo svojom okolí, všímajte si susedov a v prípade podozrenia na domáce násilie podajte pomocnú ruku.

Násilie je páchané hlavne na ženách

Domáce násilie má veľa podôb. Ľudia si pod pojmom násilie predstavia hlavne modrinu pod okom alebo zlomené kosti. Násilie však môže byť oveľa nenápadnejšie, ale o nič menej bolestivé. Ide o psychické týranie, zakazovanie, obmedzovanie osobnej slobody a získanie úplnej moci na submisívnym človekom. Násilie páchané na ženách a deťoch má dlhodobý negatívny vplyv. Okrem stresu prichádza často k trvalým fyzickým poškodeniam a psychickým poruchám, ktoré zanechajú na obeti následky aj po intenzívnej liečbe.

Čísla sú alarmujúce

Čísla hovoria za všetko a sú alarmujúce. Podľa Európskej agentúry pre základné práva je každá tretia žena vystavená minimálne raz za život fyzickému, sexuálnemu alebo psychickému násiliu zo strany svojho partnera. Percentuálne ide o 22 % žien, ktoré utrpeli fyzické zranenia, 5 % žien bolo znásilnených. Zvyšné obete násilia boli prenasledované alebo sexuálne obťažované cez internet. Je neuveriteľné, že to, čo vidíme na televíznej obrazovke v mnohých filmoch je reálne. V niektorých prípadoch je realita ešte krutejšia ako vymyslený filmový príbeh. Napríklad prenasledovanie (anglicky stalking) je psychicky náročná situácia, ktorá často vedie k samovražde prenasledovanej osoby. V Európe je bývalým partnerom sledovaných až 18 % žien. Obťažovanie cez internet postihuje hlavne mladé dámy okolo dvadsiatky. Takéto sexuálne obťažovanie postihlo až 20 % žien. V neposlednom rade musíme spomenúť obťažovanie nie partnerom, ale kolegom alebo šéfom na pracovisku. V tomto prípade je číslo neuveriteľné, až 55 % žien zažilo sexuálne obťažovanie práve v práci.

Čo na to slovenská vláda

Na Slovensku sa snaží vláda myslieť na týrané ženy a deti napríklad novinkou v zákone. Ministerstvo vnútra v Zákone 171/1993 umožňuje príslušníkom policajného zboru vykázať násilníka zo spoločnej domácnosti až na 10 dní. Doteraz platný zákon umožňoval vykázanie len na 48 hodín. Ministerstvo však apeluje na ľudí, že domáce násilie je vecou nás všetkých. Štát a rôzne jeho inštitúcie vedia pomôcť obetiam domáceho násilia len v prípade, že sa o násilí dozvedia. Málokedy nájde obeť dostatok odvahy, aby násilníka udala. Preto je dôležitá spolupráca ľudí z okolia postihnutého človeka. Novinkou na Slovensku je i to, že domáce násilie bude spadať pod správovú povinnosť podobne ako drogová činnosť. Znamená to, že týranie bude mať prednosť a bude rýchlo vyšetrené. Po prepustení násilníka z väzenia bude obeť včas informovaná a sledovaná, aby sa týranie neopakovalo. Dôležitá je taktiež pomoc obetiam násilia. Ministerstvo vnútra chce presadiť rýchlejšiu štátnu podporu na bývanie pre všetky obete násilia. Najdôležitejšie je však zefektívniť legislatívne nástroje, ktoré umožnia rýchlo potrestať páchateľov.

 

Čítané: 4739 x