Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Zdravotne postihnutí čelia chudobe a sociálnej izolácii

Datum: 07.06.2010

Ľudia so zdravotným postihnutím ťažšie hľadajú a nachádzajú prácu a častejšie žijú z nižších príjmov ako zdraví ľudia. Takisto majú sťažený prístup k tovarom a službám, ktoré sú pre väčšinu ľudí samozrejmosťou. Aj preto sú hendikepovaní ľudia vážne ohrození chudobou a sociálnou izoláciou.

Až jednu šestinu obyvateľov Európskej únie v produktívnom veku tvoria zdravotne postihnutí, ktorí si často len s veľkými problémami hľadajú prácu. Miera zamestnanosti zdravotne postihnutých ľudí v EÚ sa pohybuje okolo

50 % v porovnaní so 68 % u zvyšku populácie. Spomedzi ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím je zamestnaných len približne 20 % ľudí.

 

Vylúčení

Jednou z najefektívnejších ciest ako sa chudobe vyhnúť je získanie práce. Zamestnať sa je však pre mnoho zdravotne postihnutých ľudí skutočne veľkou výzvou.

 

Vyhnúť sa chudobe a sociálnej izolácii môže pomôcť aj vzdelanie. Aj v tomto prípade sa však mnoho zdravotne postihnutých cíti byť diskriminovanými. Ich šance dosiahnuť vysokoškolské vzdelanie sú o polovicu nižšie, ako je tomu u zdravých spoluobčanov.

 

Ako naznačujú prieskumy, v prípade hendikepovaných občanov ani vyššie vzdelanie zamestnanie nezaručí. Ich šanca získať dobré zamestnanie je v porovnaní s rovnako vzdelanými zdravými občanmi výrazne nižšia.

 

Prinajmenšom rovnakým rizikom, ako ekonomická marginalizácia, je pre zdravotne postihnutých ľudí sociálna izolácia. Štatistiky opäť bijú na poplach - jeden z dvoch hendikepovaných ľudí nikdy nešportoval. Jedna tretina zdravotne postihnutých občanov Európy nikdy necestovala do zahraničia, rovnaký počet dokonca nikdy neabsolvoval celodenný výlet. Častokrát sú pre hendikepovaných občanov najväčšou prekážkou ťažko prístupné, resp. neprístupné miesta a služby.

 

Výzvou pre zdravotne postihnutých ľudí je aj socializácia. Ich možnosti pravidelne vídavať a stretávať svojich priateľov či rodinu sú výrazne nižšie, než je tomu u zdravých ľudí.

 

 

Opatrenia

Predpokladá sa, že v EÚ žije až 65 miliónov zdravotne postihnutých ľudí. Ako im Európa pomáha vyhnúť sa nástrahám chudoby a sociálneho vylúčenia?

 

Pomoc Európskej únie zdravotne postihnutým ľuďom sa sústreďuje na ich zaradenie sa do spoločnosti. Jedným z hlavných dokumentov, ktoré rámcujú túto pomoc je Akčný plán EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím, tzv. Disability Action Plan (DAP) 2004 - 2010.

 

Jeho primárnym cieľom je zabezpečiť, aby sa ľudia zo zdravotným postihnutím mohli plnohodnotne zúčastňovať na spoločenskom živote a podobne ako ostatní spoluobčania aj prijímať vlastné rozhodnutia. DAP sa preto stará o zlepšenie situácie hendikepovaných občanov v súvislosti so zamestnanosťou a ich vyhliadkami na vzdelanie a podporuje ich prístup k tovarom a službám.

 

Plán pomáha integrovať problémy zdravotne postihnutých do relevantných opatrení jednotlivých členských štátov. Európska komisia v súčasnosti konzultuje prípravu novej Stratégie EÚ pre zdravotne postihnuté osoby 2010 – 2020.

 

EÚ takisto podpísala Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. Je to prvý Dohovor o ľudských právach podpísaný Európskou úniou. Jeho zámerom je propagovať, ochraňovať a zaisťovať plné a rovnocenné užívanie všetkých ľudských práv a základných slobôd všetkými ľuďmi so zdravotným postihnutím. Cieľom je aj podnecovať v spoločnosti rešpekt pred ich dôstojnosťou. Naviac, Európska stratégia zamestnanosti Európskej komisie (EK) podporuje členské štáty v tvorbe iniciatív, ktoré zdravotne postihnutým pomáhajú rozvíjať sa a prosperovať na trhu práce alebo na pracovisku.

 

Legislatíva EÚ hrá dôležitú rolu v zlepšovaní životných podmienok zdravotne postihnutých ľudí. Smernica EÚ o rovnosti v zamestnaní (Employment Equality Directive) zaväzuje zamestnávateľov poskytovať zdravotne postihnutým vhodné podmienky pre výkon ich práce. To zahŕňa bezbariérové prispôsobenie budov a pracovísk,  napríklad inštaláciou rámp pre invalidné vozíky alebo asistenčné služby nevidomým. Direktíva zahŕňa aj zmenu pracovného plánu, programu alebo režimu, aby čo možno najviac vyhovoval zdravotne postihnutému pracovníkovi.

Nové pravidlá EÚ rozšírili možnosti zdravotne postihnutých občanov cestovať. V posledných rokoch došlo k výraznému posilneniu ich práv v leteckej doprave. Po novom musia letecké spoločnosti či letiská poskytnúť zdravotne postihnutým cestujúcim bezplatnú asistenciu a dostatok potrebných informácií. Rezervácie odmietnuté výhradne z dôvodu zdravotného postihnutia, sú taktiež už minulosťou.

Pasažieri so zníženou mobilitou a zdravotným postihnutím majú garantovanú asistenciu aj pri cestovaní vlakom. V súčasnosti sa pripravujú podobné opatrenia aj pre lodnú a autobusovú dopravu.

 

Ako sa zdravotne postihnutým žije na Slovensku?

Športová strelkyňa, zlatá medailistka z pekingskej paralympiády, Veronika Vadovičová vďaka športu veľa cestuje, má možnosť spoznávať ľudí zo zdravotným postihnutím z takmer celého sveta a porovnávať: „Slovensko podľa mňa patrí k priemeru,“ hovorí. Podľa jej slov sú krajiny, kde je situácia oveľa lepšia, kde si človek so zdravotným postihnutím svoj hendikep neuvedomuje, ale sú aj krajiny, kde sú na tom horšie ako u nás na Slovensku. „Je to všetko o ľuďoch a o prístupe k nám,“ pripomína. Veronika hovorí najmä o zlom prístupe ľudí, či bariérových prekážkach, ktoré z nich robia postihnutých. „Tieto prekážky by sa mali podľa zákona postupne odstraňovať, no často sa na to zabúda,“ myslí si Veronika. Ako príklad uvádza olympijské a paralympijské dediny, ktoré sú úplne bezbariérové a všetci ľudia sú si v nich seberovní a nestretávajú sa so žiadnymi prekážkami. „V mestách a komunitách, v ktorých by vládli podobné podmienky by jediným hendikepom asi zostali len predsudky ľudí.“ 

 

EÚ venovala tento rok boju proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. Úlohou Európskeho roka je pútať pozornosť aj na problémy, ktorým čelia zdravotne postihnutí občania. Okrem toho venovať pozornosť opatreniam, ktoré majú zabezpečiť, aby boli plnohodnotnou súčasťou spoločnosti. Podľa Veroniky Vadovičovej je Európsky rok pre zdravotne postihnutých ľudí možnosťou, ako na seba upozorniť, ako zdôrazniť, že aj ľudia zo zdravotným postihnutím sú tu, medzi nami. „Vieme byť užitoční pre spoločnosť, ak dostaneme tú správnu príležitosť. Želám si, aby sme nepatrili do menšiny populácie, chceme sa plnohodnotne začleniť do spoločnosti. Podarí sa to vtedy, ak nás ľudia spoznajú,“ hovorí Veronika.

 

Viac informácií:

Commission Staff Working Document
Európska únia a ľudia so zdravotným postihnutím

Relevantná legislatíva

Akčný plán EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím

Európske Fórum Zdravotného Postihnutia: Fakty a čísla

Čítané: 1586 x