Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Zautomatizovanie vírivej vane

Datum: 09.12.2011
Články týkajúce sa bazénov a víriviek a prác s nimy spojenými

Zautomatizovanie vírivej vane

04.05.2011, 12:40, Rastislav Sádecký

Tí, ktorí sú majitelia vírivých vaní, veľmi dobre vedia čo je to starať sa o kvalitu vody, stále dopúšťanie vody na správnu hladinu, permanentné čistenie kartušových filtrov. Z praxe vieme, že udržať čistú priezračnú vodu vo vírivej vani s obsahom vody 1 - 4m³  pri teplote 35⁰C pomocou ručného dávkovania chémie - je hotové čarovanie. Už pri vykúpaní sa jedného človeka vo vani je pokles ORP značný. Zvyčajne sa používajú pomalorozpustné tablety na jeden týždeň. Pri každodennom kúpaní sa ORP vo vani udržať len pomocou tabliet na požadovanej úrovni asi 650mV len veľmi ťažko podarí. Takže väčšina ľudí dávky zvýši a tým pádom danú vodu prechlóruje, čo je určite pre ľudský organizmus škodlivé. 


To samozrejme už nehovorím o stave pH. Hodnota pH pri každom vykúpaní  určite stúpa a pritom je to najdôležitejšia meraná veličina vody. Pri stúpajúcom pH(napr. 7,8) sa začína objavovať vodný kameň na stenách a potrubiach vane. Taktiež to podporuje rast rias a tvorbu škodlivých mikroorganizmov a viazaného chlóru.  Pri vysokom pH je účinnosť dezinfekcie veľmi malá. 

Z tohto všetkého teda vyplýva, že vírivá vaňa a jej údržba je pomerne náročná úloha pre majiteľa vane. Nám sa podarilo tieto nevýhody vyriešiť u jedného z výrobkov BRILIX. 

Požiadavka majiteľa bolo celú vírivú vaňu zautomatizovať. Dôvodom bolo zakúpenie danej vírivej vane pre svojich starých rodičov, ktorý nemajú čas na chemickú úpravu vody ručným spôsobom, umývanie kartušových filtrov,  alebo dopúšťanie vane vodou pri odpare. Celú vírivú vaňu BRILIX - ROSE sme zautomatizovali:

1.     Automatické dopúšťanie vody-  tento automat má za úlohu sledovať správnu hladinu pri odpare vody. Táto hladina sa pohybuje v rozmedzí asi 2cm. Voda je dopúšťaná z vodovodného systému pomocou EMG ventilu ovládaného hladinovým snímačom. Sondy hladinového snímača sú vyrobené z CrNi, ktoré sú odolné voči hrdzaveniu. Naviac týmto sondám nevadí usádzanie vápnika pretože reagujú až do 20kΩ odporu medzi sondami. Hladinová automatika  je v prevádzke len pri vypnutej filtrácii vody.       

2.     Výmena kartušových filtrov za pieskovú filtračnú nádobu na 45kg kremičitého piesku -  piesková filtrácia má omnoho väčšiu účinnosť pri filtrovaní vody (zbavovaním vody nečistôt) ako kartušové filtre. Taktiež životnosť kartušových filtrov je veľmi malá a cena nových neúmerná. Piesok v takejto nádobe stačí vymeniť raz za 3 roky(cena piesku 30€).  

3.     Dopracovanie automatuASIN AQUA REDOX - tento chemický dávkovač meria hodnotu pH a dávkuje pH-, meria hodnotu dezinfekcie(oxidačno-redukčný potenciál vody v "mV") a dávkuje tekutý chlór. Znesie aj veľké výkyvy zašpinenia vody. Vírivá vaňa je vzhľadom na jej objem (len okolo 1-4m³) množstva vody a vysokej teploty (30 - 40⁰C) ľahkým zdrojom množenia sa mikroorganizmov a tvorenia sa viazaného chlóru. Preto ASIN AQUA REDOX je tou ideálnou variantou na sledovanie kvality vody vo vírivej vani. A naviac údržba tohto prístroja je veľmi lacná. 

 

4.     Posledná požiadavka zákazníka bolo vytvorenie poličky a závesu pre zakrytie technologickej časti. Taktiež vlastnoručná práca, aj keď to s bazénmi, elektrikou či chémiou nemá nič spoločného. Tu vidíte, že pokiaľ  zákazníci chcú od nás aj stolárske práce, alebo krajčírske urobíme maximum pre spokojnosť zákazníka(samozrejme vrámci možností, nič sa nesmie preháňať).  

 

Čítané: 1638 x