Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Nepríďte v klimaktériu o chuť do života.

Datum: 02.09.2010

Autor: Petronela Sadloňová

Nie, naozaj nepreháňame. Klimaktérium je obdobie, kedy sa žena svojou podstatou zaoberá častejšie, ako kedykoľvek predtým. Mení sa jej telo, psychika a ona sa snaží týmto všetkým prejsť takpovediac bez ujmy na zdraví. S čím sa dá v tomto období počítať? Existuje vôbec nejaké typizované správanie, štandardné zmeny? Kedy stačí zájsť s kamarátkou na kávu  a kedy si už vás stav vyžaduje odbornú pomoc, radí psychologička Mgr. Lucia Lesayová.

 

Klimaktérium, ľudovo povedané prechod, predstavuje zásah do celej fyziológie organizmu. Obvykle dostaví, keď žena dosiahne vek okolo päťdesiatky. Presný vek sa však stanoviť  nedá. Zatiaľ čo niektoré ženy prejdú týmto obdobím bez akýchkoľvek problémov, u iných sa môže nakopiť celý rad príznakov, od telesných až po psychické. Medzi typické psychické zmeny patrí úzkosť, náladovosť, podráždenosť, plačlivosť, depresívne ladenie. Naproti tomu k typickým fyzickým prejavom patrí strata menštruácie, alebo jej nepravidelnosť, žena sa musí vysporiadať s pribúdajúcimi vráskami, často zo zmenou postavy. Na základe hormonálnych zmien ženy nezriedka priberajú napriek tomu, že nezmenili životosprávu. Podľa psychologičky Mgr. Lucie Lesayovej môžu byť toto všetko potenciálne spúšťače budúcich psychických problémov.

Odhaľte ju včas

                                                                                                 Odporúčaná cena balenia: 6,11€

Pepino menopauzalny test MidstreamPepino menopauzálny tes Dipstrip

Odporúčaná cena balenia: 7,15

Odborníci sa zhodujú na tom, že ak má žena obdobie prechodu zvládnuť čo najhladšie, je potrebné ho včas a správne identifikovať. Väčšinou sú prvé príznaky veľmi jednoznačné, no známe sú i prípady, kedy žena vo vyššom veku navštívi lekára s vedomím, že v dôsledku straty menštruácie prichádza do prechodu, nakoniec sa však ukáže, že je tehotná. Odhaliť menopauzu môže pomôcť aj domáci test. Keďže na trhu je možné nájsť zatiaľ len dva druhy testov, v ich ponuke sa dá pomerne jednoducho zorientovať. Jednokrokový i dvojkrokový test identifikuje začínajúcu menopauzu na základe detekcie koncentrácie folikulárneho stimulačného hormónu. Jedná sa o hormón, ktorý je produkovaný hypofýzou a  dočasne zvyšuje svoju hladinu každý mesiac kvôli stimulácii vaječníkov. Keď žena vstúpi do menopauzy a vaječníky prestanú pracovať, folikuly stimulujúci hormón zvýši svoju hladinu oveľa výraznejšie. Presnejšiu a zároveň spoľahlivejšiu detekciu tohto javu dosiahnete s dvojkrokovým testom, ktorý začínajúcu menopauzu potvrdí až pri pozitívnom výsledku oboch testov, ktoré vykonáte s týždenným odstupom v pohodlí domova. Novinkou tohto druhu sú menopauzálne testy Pepino, ktoré sú vyvinuté špeciálne pre potreby žien. Dostať ich môžete v lekárni, ale i v supermarkete. Oceníte najmä diskrétnosť použitia, presnosť detekcie a priaznivú cenu. Vzhľadom na to, že mnohé príznaky začínajúceho klimaktéria môžu byť pre ženu veľmi nepríjemné, nie vždy sa odhodlá navštíviť lekára včas. V takomto prípade je test neoceniteľným pomocníkom. Umožní žene, aby sa z novou situáciou vyrovnala najskôr v súkromí, pripravila si pre lekára otázky a  do ambulancie už vkročila relatívne pokojná.

Na čo sa pripraviť?

V prvom rade treba zdôrazniť, že klimaktérium patrí k neľahkým obdobiam v živote ženy. Ubúda možností ako sa uplatniť. Je to tiež obdobie, kedy väčšinou odchádzajú deti z domu a pre pár je nevyhnutné objaviť nový spôsob trávenia času, prípadne žena musí nájsť novú životnú náplň. Bohužiaľ, muži často práve v tomto období pociťujú podobný úbytok síl, ktorý často riešia mileneckým vzťahom s mladšou ženou, prípadne rodinu opustia natrvalo.  V takomto prípade sa žena ľahko ocitne v stave úplného zúfalstva a beznádeje“, vysvetľuje nástrahy klimaktéria psychologička.  

Ako týmto problémom predchádzať?

Je veľmi prínosné, ak je žena na tieto možné prejavy klimaktéria pripravená a začínajúcu menopauzu nepotláča, naopak snaží sa ju včas identifikovať.  Je to potrebné najmä preto, aby ju prvé príznaky nevydesili a vnímala ich skôr ako šancu na nové usporiadanie života. Je užitočné, ak si žena udržuje záľuby, aktivity a priateľstvá, ktoré nie sú nevyhnutne previazané len na deti a rodinu. Aby mala možnosti ako sa cítiť zmysluplná a šťastná aj v prípade, že ju už jej vlastné deti viac nevyhnutne nepotrebujú. To znamená aby aktívne pracovala aj na iných roliach ako na role matky. Nie je ľahké ani príjemné dožívať s pocitmi hnevu, sebaľútosti či pomstychtivosti voči okoliu za to, že už ženu nikto nepotrebuje,“ radí Mgr. Lucia Lesayová.

7 rád ako prežiť klimaktérium

Ak chcete novou životnou etapou prejsť bez vážnejších psychických problémov, je dobré mať na pamäti zopár jednoduchých princípov, ktoré vám pomôžu nestratiť v klimaktériu chuť do života

  1. Navštívte gynekológa! Starajte sa o svoje telo a nezatvárajte oči pred začínajúcimi príznakmi. Aj v tomto veku, alebo skôr práve v tomto veku, sa vyskytujú gynekologické ochorenia. Ženský lekár môže pomôcť aj so zvládnutím klimakterických ťažkostí najrôznejšieho charakteru, akými sú napríklad návaly, potenie, búšenie srdca, nespavosť, poruchy sústredenia, nervozita. Ak si nie ste istá, či sa skutočne jedná o klimaktérium, spravte si najskôr v pohodlí domova menopauzálny test.  Zodpovedný prístup ocení nielen vaša telesná, ale i duševná schránka.
  2. Myslite pozitívne! Veď život po päťdesiatke predsa nekončí. Každý vek má okrem negatív aj svoje pozitíva. Tešte sa, že máte viac času venovať sa svojim záľubám, priateľom, partnerovi a dokonca aj kariére.
  3. Užívajte si svoj vek! Teraz máte šancu udržiavať sa v kondícii viac ako kedykoľvek predtým a rovnako tak si aj užívať luxus neskoršieho vstávania a príjemného leňošenia.
  4. Nevzdávajte sa spoločenského života! Najhoršie čo môžete spraviť, je zatvoriť sa medzi štyri steny a ľutovať sa. Myslite na to, že nie ste jediná, ktorá prichádza do zrelého veku. Aj vaše priateľky sa vyrovnávajú s podobnými problémami, môžete sa predsa navzájom podporiť.
  5. Sexuálny život. Určite si ho neodopierajte. Odborníci sa zhodujú na tom, že zrelé ženy si vedia milovanie užiť najlepšie. Navyše  vám dodá energiu a pozitívne vplýva aj na psychiku oboch partnerov.
  6. Zaplňte prázdne miesto. Veď kedy, keď nie teraz máte najlepšiu príležitosť začať s aktivitou na ktorú ste si pri každodenných povinnostiach nenašli čas? Cestujte, kúpte si vytúženého psa, začnite sa aktívne venovať novému športu, či záhrade.
  7. Dbajte o životosprávu. Jedlo nás sprevádza celý život, no práve klimaktérium je obdobie, kedy by ste mali svoj jedálničiek prehodnotiť. Zaraďte doň viac produktov obsahujúce vápnik a odstráňte škodlivý cholesterol. Ľahšiu a zdravšiu určite ocení aj vaša rodina.
Čítané: 730 x