Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Štíhlejší a zdravší vďaka trampolíne

Datum: 13.03.2015

Skákanie na trampolíne nám dáva pocit úžasnej slobody. Dokážeme zo seba vyskákať nahromadený stres, uvoľníme sa a zabavíme. Pokiaľ ste niekedy pri tejto činnosti sledovali deti, presvedčili ste sa, koľko radosti môže priniesť. Keďže neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by zakazovalo niečo podobné prežívať aj dospelým, tak smelo do toho. Vráťte sa do detských čias a užite si toto úprimné šťastie naplno. Okrem toho dokážete vďaka tejto aktivite spáliť nemálo kalórií, čo sa priaznivo odrazí na vašej váhe. Ak sa ešte trampolína nedostala k vám domov, mali by ste to napraviť.  

Osobné ciele

Keď sa rozhodnete schudnúť prostredníctvom tohoto obľúbeného zariadenia, hneď v úvode prehodnoťte svoje osobné ciele. Spýtajte sa, koľko chcete zhodiť a prispôsobte tomu fyzické zaťaženie. Odborníci z American College of Sports Medicine odporúčajú stráviť pri skákaní na trampolíne aspoň 30 minút každý deň. Takto dokážete spáliť 119 kalórií. Čas a intenzitu si však môžete upraviť podľa individuálnych potrieb. Za veľmi krátke obdobie sa presvedčíte, že takéto chudnutie je naozaj skvelé. Budete sa baviť a ani si neuvedomíte, ako rýchlo si vyformujete svoju postavu. V prípade, že potrebujete schudnúť rýchlejšie, môžete skákanie vymeniť za jogging. Ten sa dá totižto tiež veľmi pekne realizovať priamo na trampolíne. Každopádne, skákanie sa javí ako výborná súčasť akéhokoľvek plánu na zníženie hmotnosti.

Postupujte systematicky

Prirodzene, že všetci by sme chceli schudnúť ihneď. Takto to ale nefunguje. Ani trampolíny nesľubujú okamžité zázraky. Ale práve s nimi to môže byť o niečo zaujímavejšie. Pokiaľ si chcete trampolínu zakúpiť, uistite sa, aký typ budete skutočne potrebovať. Plánujete ju využívať iba vy alebo tiež iné osoby? Zadovážte si DVD s cvikmi na trampolíne alebo si pozrite na internete voľne prístupné videá, kde tréneri ukazujú, ako postupovať. Pokiaľ bude zariadenie využívať iba jedna osoba, postačí aj mini trampolína. V prípade, že chcete chudnúť na type, ktorý využíva celá rodina, vyhraďte si čas iba pre seba a dbajte, aby nebol nijak narušený. Aj keď vďaka tzv. trampoliningu nespálite toľko kalórií ako napríklad pri behaní, nik netvrdí, že to bude jednoduché. Možno budete spočiatku cítiť únavu a zaťaženie kolien už po piatich minútach. Nevešajte hlavu, pretože i tento proces si vyžaduje cvik a učenie. Vypracujte si svoj limit postupne. Každý deň si pridajte o troška viac, kým sa nedostanete k požadovanej časovej hranici.

Nielen zábava, ale aj fitness

Mnoho ľudí si trampolínu spája iba so zábavou. Málokoho napadne, že môže slúžiť aj ako fitness prostriedok. Skutočnosť je ale taká, že toto zariadenie výrazne prospieva nášmu telu. Prináša so sebou množstvo zdravotných výhod, ktoré môžu niektorých laikov prekvapiť. Už 8 až 10 minút strávených na trampolíne aktívnym pohybom výrazne ovplyvňuje kvalitu kardiovaskulárneho systému. Toto však nie je ani zďaleka všetko.

 

Trampolína a jej vplyv na zdravie človeka

Faktom zostáva, že skákanie na trampolíne dokáže vyformovať naše telo, ako i odbúrať nadbytočné kilogramy. Bolo však tiež preukázané, že táto činnosť posilňuje naše srdce a svaly okolo neho. Zároveň sa tiež zlepšuje kapacita našich pľúc. Nedávne štúdie priniesli zistenie, že pravidelné zabávanie sa na trampolíne môže viesť k zlepšeniu rovnováhy a koordinácie u osôb, ktoré pociťujú v tomto smere znevýhodnenie. Moderní lekári odporúčajú trampolínu aj ľuďom, ktorí sa rehabilitujú po zranení kolena. Štandardný a veľmi jednoduchý pohyb nazývaný jumping jack dokáže skvele rozprúdiť krv a zvýšiť tepovú frekvenciu. Skákanie dokonca môže vyčistiť lymfatický systém, ktorý odstraňuje odpadové látky a toxíny z tela. Takto sa náš organizmus prečistí a udržuje zdravú imunitu.

Neprestávajte cvičiť ani za nepriaznivého počasia

Keďže na trampolíne sa neodporúča vyvíjať aktivitu v prípade, že nám počasie nepraje, umiestnite ju do interiéru. Miniatúrny model sa iste zmestí do každej domácnosti a svoj fitness program tak nebudete musieť prerušiť ani v daždi.

Tento trend si už zamilovalo množstvo ľudí. Prečo sa k ním nepridať? Ak hľadáte vhodnú trampolínu za prijateľnú cenu, môžete si prekliknúť tiež na web najlacnejsietrampoliny.sk.

 

Foto: © [Martin Schlecht] / Dollar Photo Club, najlacnejsietrampoliny.sk

Čítané: 4168 x