Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Čo s bolesťou hlavy

Datum: 25.05.2015

Mnohí z nás trpia bolesťami hlavy. Iba v  ojedinelých prípadoch to poukazuje na vážne ochorenie. Existuje mnoho rôznych druhov bolesti hlavy. Lekári rozlišujú primárne a sekundárne bolesti. Primárna bolesť nevzniká ako následok nejakej choroby. A naopak, sekundárne bolesti hlavy sú zapríčinené  iným ochorením.

Najčastejšie nám spôsobujú problémy tenzné bolesti hlavy a migréna. Ak sa objavia príležitostne, užitie voľnopredajných liekov je vtedy na mieste.

Kombinované preparáty s viacerými účinnými látkami sú šetrnejšie k nášmu telu. Umožňujú  prijímať nižšie dávky jednotlivých liečiv a sú odporúčané aj mnohými odborníkmi. Napr. analgetikum Trinell v sebe spája viacero účinných látok a tým zlepšuje účinnosť lieku.

Obsahuje paracetamol, ktorý pôsobí predovšetkým tak, že zmierňuje bolesti. Ďalšia zložka - kofeín - zosilňuje účinok paracetamolu.

Spozornieť by sme mali, ak sa s bolesťami hlavy objaví teplota, stuhnutie šije, závrate, poruchy reči, poruchy videnia, zmätenosť. Vtedy je vhodné vyhľadať lekára. 

Tenzné bolesti hlavy

Väčšinou sú to mierne až stredne silné bolesti. Ľudia s nimi dokážu zvládať  svoje každodenné povinnosti. Môžu trvať aj niekoľko dní. Úľavu prináša pobyt na čerstvom vzduchu, preventívne uvoľňovacie cvičenia a športové aktivity. 

Migréna

Migréna má iný priebeh ako tenzné bolesti hlavy. Sprevádza ju nevoľnosť, zvracanie, precitlivenosť na svetlo a zvuky. Pulzujúca bolesť hlavy sa zvykne pri fyzickej záťaži ešte zhoršovať. Pacient nie je schopný zvládnuť bežné každodenné povinnosti.

Je dôležité užiť dostatočne vysokú dávku lieku, keď záchvat začína. 

Ak sa záchvaty objavujú viackrát za mesiac, doležité sú aj preventívne opatrenia. Pravidelný vytrvalostný šport a relaxačné techniky sú odporúčané neurológmi ako prevencia proti vzniku migrény. 

Nenápadné  príčiny bolesti hlavy 

Vedeli ste, že bolesť hlavy môže spôsobiť príliš ťažká  kabelka? Vedie to k jednostrannému preťaženiu pliec a krku. Preto si skontrolujte, či so sebou nenosíte príliš veľa zbytočných vecí. 

Aj niektoré potraviny môžu zapríčiňovať bolesti hlavy. Ak sa bolesti objavia po konzumácii napr. vína, plesňových syrov,morských plodov, môže sa jednať o histamínovú intoleranciu.

Aj príliš málo magnézia sa môže prejaviť bolesťami hlavy. Nedostatok magnézia sa prejavuje zvýšenou dráždivosťou nervov a svalov. Následkom je stuhnutý krk a plecia.

Čítané: 3295 x