Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Chráňte svojich zamestnancov, odvďačia sa vám

Datum: 18.09.2015

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, pojem známy najmä pod skratkou BOZP, myslí na bezpečnosť a zdravé pracovné prostredie všetkých pracovníkov. Bezpečnosť netreba podceňovať najmä pri rizikových povolaniach a manuálnych činnostiach. Ochráňte preto svojich zamestnancov aj kvalitným pracovným odevom a pomôckami. 

Koho sa BOZP týka?

BOZP je súčasťou zákonníka práce. Konkrétne sa o pravidlách bezpečnosti pri práci dočítate v zákone č. 124/2006 Z. z. Cieľom BOZP je vytvorenie pracovných podmienok, ktoré eliminujú vplyvy škodlivých a nebezpečných faktorov pracovného procesu či prostredia na zamestnancov. Vzťahuje sa na jednotlivé pracovné oblasti od pracoviska cez pracovné nástroje, ochranné pomôcky až po hygienu pracovného prostredia. Zjednodušene – povinnosťou každého zamestnávateľa je poskytnúť svojim zamestnancom pracovné prostredie, ktoré ich nebude ohrozovať. Naopak – bude chrániť to najdôležitejšie, čo majú – ich zdravie.

Najmä pri náročných zamestnaniach

Iba zdravý a spokojný zamestnanec je produktívny. Nie je to len fráza, je to skutočne tak. Kvôli zvýšenému riziku by mali na bezpečnostné zásady myslieť s ešte väčším dôrazom zamestnávatelia rizikových a náročných zamestnaní. Hovoríme najmä o pracovníkoch v baníctve, železničnej doprave, stavebníkoch, remeselníkoch a iných robotníkoch, výškových pracovníkoch či o zamestnancoch v armáde a na polícii. Vďaka náročným pracovným podmienkam a vysokému zaťaženiu striehne nebezpečenstvo pri týchto povolaniach doslova všade. Vizitkou každého dobrého zamestnávateľa sú preto kvalitné pracovné odevy a ochranné pomôcky. 

Od slúchadiel po obuv

Vďaka kvalitným pracovným odevom a pomôckam sa vyhnete pracovným úrazom s menšími či väčšími následkami. Základom bezpečného výkonu v mnohých zamestnaniach sú už pracovné rukavice, ochranné okuliare a chrániče sluchu. Patria ku primárnemu vybaveniu mnohých profesií. Zabúdať sa nesmie ani na špeciálnu pracovnú obuv, ktorá chráni nohy pred poranením či pádom ťažkého predmetu, alebo je naopak vďaka vysokým hygienickým štandardom ľahká a vzdušná. Ku základnému vybaveniu patrí tiež bohatý sortiment ďalších pracovných doplnkov, ktoré zvyšujú bezpečnosť pri práci.

Cení sa najmä odolnosť a kvalita

Aké vlastnosti by mali spoľahlivé pracovné odevy a ochranné pracovné pomôcky spĺňať? Odborníci sa zhodujú, že pracovné pomôcky a odev by mali byť v prvom rade najmä odolné, účelové, pohodlné a vďaka vysokej kvalite by mali slúžiť niekoľko rokov.

S pracovnými odevmi pre BOZP poradia Manutan.sk

Čítané: 3664 x