Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Psychomotorický rozvoj dieťaťa

Datum: 17.10.2015

Každý rodič si dáva záležať na tom, aby jeho dieťatko správne napredovalo, dobre sa rozvíjalo a v ničom nezaostávalo za rovesníkmi. Keďže každý krok dieťatka je dnes podrobne zmapovaný, a tak viete celkom presne posúdiť, či sa váš drobec vyvíja správnou rýchlosťou. Pre jednoduchšiu orientáciu sme si pre vás pripravili malý prehľad jednotlivých fáz psychomotorického rozvoja dieťaťa od jedného do troch rokov.

12. – 15. mesiac: „Viem stáť a sám sa hrať“

Vo veku jedného roka sa detičky dokážu samé postaviť a počas prvých troch mesiacov druhého roka sa naučia ovládať svoje nožičky a chodiť. Po schodoch však chodia opatrným štvornožkovaním. Mamičky si v tomto období trošku vydýchnu, pretože dieťatko sa začína hrať samo a nepotrebuje celodennú spoločnosť. Jednoduchá stavebnica mu nerobí problém a vie si už samo postaviť vežičku. Dieťa rozumie, čo mu hovoríte a väčšinu už vie aj správne reagovať a odpovedať vám jednoduchými frázami, napríklad pozná slovo mama, tata, nie a áno.

16. – 18. mesiac: „Učím sa behať“

Do konca prvej polovice druhého roka sa dieťatko naučí aj bežať a bezpečne zastaviť v prípade potreby, jeho chôdza je istejšia a samostatnejšia. V tomto období si všimnete, že máte doma malého „špekulanta“, ktorý neprestajne presúva hračky, vylieza na nábytok či podlieza stoličky, z dieťatka sa stáva malé šidlo, ktoré je ťažko zastaviť. Veľmi sa mu páčia hračky na ťahanie, odhaľuje princíp vkladacích hračiek a z čarbaníc sa stávajú kresby s kontúrami. Jeho rozvoj reči značne pokročil, vie povedať asi 30 slov a dokonca napodobňuje reč zvierat.

Do dvoch rokov: „Už viem chodiť na nočník“

Približne vo veku 18 mesiacov už dieťa začína ovládať svoje vyprázdňovanie a v tomto veku sa veľmi rýchlo naučí používať nočník. Ak mu poviete, že si má hračky upratať, rozumie príkazu. Jeho rozumový vývoj natoľko pokročil, že dokáže triediť veci podľa tvaru či veľkosti. Dieťatko už vie napodobňovať intonáciu vášho hlasu a rado vás imituje, v tomto období je skvelá hračka detská kuchynka, v ktorej môže triediť riad a hrať sa rovnakým spôsobom, ako to vidí u rodičov. Dieťatko do dovŕšenia dvoch rokov už vie listovať v knižke, nakreslí rovnú čiaru a chodí po schodoch striedaním nôh.

Dva a pol roka: „Viem jazdiť na odrážadle“

Dieťatko začína športovať, už vie kopnúť do lopty, baví ho naháňačka, dokáže skákať a pozná princíp odrážadla, dokonca mu problém nerobí ani balančné odrážadlo, kde sa musí mimoriadne sústrediť na jazdu a udržiavať rovnováhu. Jeho zručnosti sa natoľko posunuli, že sa vie nielen samo obliecť a obuť, ale dokonca si aj zapnúť gombíky. Svoje kresby vie pomenovať a skladá súvislé vety. V tejto fáze vývoja už dieťa ukazuje, ktorá ruka je dominantná a začína s ňou jesť a kresliť.

Tri roky: „Mami, jazdím na trojkolke a viem rátať!“

Do troch rokov prešlo dieťa naozaj rýchlu cestu rozvoja, ktorý ďalej napreduje. V druhej polovici tretieho roka vie váš drobček pomerne súvisle rozprávať, narátať do troch, pri kresbách sa sústredí na detaily a jeho pamäť začína správne fungovať, takže vám krásne zarecituje riekanku či básničku. Vie sa najesť bez toho, že by sa ušpinil a dokonca si dokáže natrieť chlieb. Je to správny vek na spevnenie veľkých skupín svalov a dieťaťu pomôže trojkolka. Dieťa už plne ovláda funkciu svojich nôh a má v nich dosť sily na to, aby vládalo ťahať pedále. Stavebnice patria k jeho najobľúbenejším hračkám a stavia ich podľa svojej fantázie.

Rozvoj dieťatka je v prvých rokoch nesmierne rýchly, všetky uvedené údaje sú však len orientačné. Niektoré detičky sú šikovnejšie a vedia chodiť na nočník už pri dovŕšení prvého roku, iným to trvá aj vyše dvoch rokov. Ak máte pocit, že v niečom dieťatko výrazne zaostáva, poraďte sa so svojím pediatrom.

Čítané: 3178 x