Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

SVIEŽA LETNÁ CITRONÁDA

Datum: 19.05.2016

S príchodom leta a blížiacich sa teplejších dní pomaly začínate rozmýšlať nad tým, ako sa osviežiť pri očakávaných tropických horúčavách. Keď ortuť teplomera stúpne nad známych 30°C, bude vám najlepšie pri vode s dobrým osviežujúcim nápojom. A čo je lepšie ako síce obyčajná, ale rokmi overená citronáda? Poďte si pripomenúť časy letných prázdnin u starých rodičov a skúste si ju pripraviť.

Kým sa rozbehneme do obchodu po citróny, vyskúšajte tento známy recept trocha vylepšiť. Snažíte sa predsa jesť a piť čo najzdravšie. Vymeňte napríklad obyčajnú vodu a cukor za ich kokosové alternatívy. Odmenia sa vám množstvom vitamínov a citronáda bude o to lepšia. Keď teda máte všetko čo potrebujeme – kokosovú vodu, kokosový cukor a dostatok žltých citrónov, môžete sa pustiť do hľadania toho správneho pomeru, aby chuť bola ako od starej mamy. Správne sladká a zároveň dostatočne sviežo kyslá. Dozdobiť môžete mätou alebo plátkami citróna či limetky.

 

PREČO KOKOSOVÁ VODA A KOKOSOVÝ CUKOR?

Vzácna voda získaná z kokosových orechov je sama o sebe jedným zo skvelých zaháňačov smädu a prospieva hydratácii organizmu. Je unikátnym zdrojom prirodzených prvkov v našom tele akými sú vitamíny, minerály (najmä vápnik a horčík), elektrolyty (draslík a sodík), enzýmy a aminokyseliny. Získava sa z mladých (ešte zelených) plodov palmy kokosovej, čo jej dovoľuje zachovať si všetky dôležité živiny vďaka čomu pôsobí na ľudský organizmus blahodarne a prečisťujúco.

Kokosový cukor, podobne ako iné kokosové produkty, je vhodný pre diabetikov a pôsobí antibakteriálne. Je niekoľkonásobne zdravší ako rafinovaný biely či hnedý trstinový cukor a má nižší glykemický index (GI 35). Ten zabezpečuje prirodzené znižovanie rizika vzniku nadváhy, obezity či iných civilizačných chorôb. Vyrába sa z kvetov kokosových paliem, presnejšie z ich nektáru najmä v Indonézii a na Filipínach. V nezanedbateľnom množstve je bohatý na vitamíny zo skupiny B, železo, draslík, horčík, zinok, mangán a ďalšie látky prospešné pre vaše zdravie. Okrem toho vďaka vláknine prospieva tráveniu, posilňuje imunitu a jeho konzumáciou sa šikovne vyhýbate anémii (pretože obsahuje železo).

Viac na: najtelo.com

 

Čítané: 3439 x