Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Glaukom- zákerný nepriateľ

Datum: 23.11.2016

Zelený zákal alebo glaukom je ochorenie oka, pri ktorom dochádza ku degenerácii a odumieraní zrakového nervu.  

Ako vzniká?

 Zelený zákal v prvom rade nie je žiadny zákal. Toto označenie má svoj pôvod v histórii, kedy v konečnej fáze ochorenia došlo k zahmleniu rohovky a oko vyzeralo „zakalene“ či „sklenene“ so zeleným nádychom. Hlavnou príčinou tohto ochorenia je zvýšený vnútroočný tlak. Ak sa v oku nahromadí príliš veľké množstvo vnútroočnej tekutiny, ktorá nemôže odtekať, začne táto tekutina utláčať a tlačiť na zrakový nerv. Ten sa poškodzuje a časom môže aj úplne odumrieť.   

Ani o ňom neviete

Zákernosť zeleného zákalu spočíva predovšetkým v tom, že v počiatku ochorenia o ňom človek vôbec nevie. Nemá žiadne varovné príznaky, zvýšený vnútroočný tlak totiž nespôsobuje väčšinou žiadnu bolesť ani iné ťažkosti.  
Ak človek zavčas nepodstúpi vyšetrenie očí, môže si svoje ochorenie všimnúť až vo chvíli, keď už prichádza o zrak. 
Zrak sa zhoršuje postupne, a človeku s glaukómom sa pomaly zužuje zorné pole a prichádza o periférne videnie.  

Rizikové faktory 

Glaukomom trpia predovšetkým ľudia po 40.roku, u detí sa objaví málokedy. Zbystriť by ste mali predovšetkým, ak trpíte cukrovkou, v rodine sa toto ochorenie už objavilo, žijete permanentne v strese, alebo vás často bolí hlava a máte nízky krvný tlak. Prevencia v podstate existuje len jedna a to je pravidelné vyšetrenie na očnej klinike.  

Liečba 

Zelený zákal sa liečiť dá. Liečba glaukómu sa zastaví vo fáze, v ktorej sa nachádza, ale škody, ktoré vznikli, už nemožno napraviť ani kvapkami ani operáciou. Preto je tak dôležité zachytiť glaukómové ochorenie v jeho začiatku. Na to veľmi dobre slúži OCT vyšetrenie zrakového nervu, ktoré vie glaukóm odhaliť už v skorých štádiách. 
Glaukóm sa lieči troma metódami – liekmi, laserom alebo chirurgicky. Cieľom liečenia je znížiť tlak v oku. Začína sa od najjednoduchších metód, ako sú kvapky či iné liečebné látky. Ak je táto metóda neúspešná, pristupuje sa k operácii očí či už chirurgicky alebo laserom.  

Či už máte predpoklady pre glaukóm, alebo nie, nepodceňujte pravidelné prehliadky u vášho očného lekára. Môže to vám i vašim blízkym zachrániť zrak. 

Čítané: 3057 x