Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Máte problémy pri ohýbaní a bolia vás kríže?

Datum: 03.01.2017

Jednou z najčastejších príčin bolesti chrbta je porucha funkcie svalov. Svaly zabezpečujúce sedenie sa skracujú, vďaka nesprávnemu sedeniu a dynamické svaly ochabujú čím vzniká nerovnováha. Bolesti krížov, nazývaná aj lumbalgia, sa väčšinou objavujú okrem úrazov, či závažných chorôb u ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie, nadmerne preťažujú svoju chrbticu  pri fyzickej práci alebo športe, vykonávajú náhlu zvýšenú aktivitu, na ktorú telo nie je zvyknuté, majú oslabené brušné svalstvo, nesprávne návyky pri sedení, či v stoji.

Vedeli ste, že nepríjemnú bolesť v krížoch pravidelne pociťuje až štvrtina ľudí vo veku 30-50 rokov? S pribúdajúcim vekom, a zlým životným štýlom sa výskyt zvyšuje.

 

Príčiny:

Jednou z najčastejších príčin bolesti chrbta je porucha funkcie svalov. Svaly zabezpečujúce sedenie sa skracujú, vďaka nesprávnemu sedeniu a dynamické svaly ochabujú čím vzniká nerovnováha. Bolesti krížov, nazývaná aj lumbalgia, sa väčšinou objavujú okrem úrazov, či závažných chorôb u ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie, nadmerne preťažujú svoju chrbticu  pri fyzickej práci alebo športe, vykonávajú náhlu zvýšenú aktivitu, na ktorú telo nie je zvyknuté, majú oslabené brušné svalstvo, nesprávne návyky pri sedení, či v stoji.

Bolesti v krížovej oblasti taktiež ovplyvňuje nezdravý životný štýl, málo pohybu, nadváha, stres a neschopnosť relaxovať.   

 

Príznaky:

Pri dlhodobom preťažovaní chrbtových svalov postupne dochádza k degeneratívnym zmenám na chrbtici, ktoré sa postupne prejavia ako seknutie, alebo ako vysunutie platničky. Prítomná je bolestivosť a blok v krížovej chrbtici, ktoré obmedzujú pohyblivosť. Bolesť môže vyžarovať aj do dolných končatín.

 

Diagnostika

Pre určenie presnej príčiny bolesti v krížovej oblasti sú potrebné zobrazovacie vyšetrenia ako röntgen (RTG), počítačová tomografia (CT) či magnetická rezonancia (MRI), kedy sa určí presný pôvod bolesti.

 

Liečba

V prípade potreby  sa užívajú lieky proti bolesti, alebo proti zápalu. Popri liečbe sa využívajú rôzne fyzikálne terapie, rehabilitácie či liečebná telesná výchova.

 

Veľmi úspešnou v liečbe bolestí v krízovej oblasti sa osvedčila unikátna TR TERAPIA, ktorá cielene distribuuje do tkaniva vysokofrekvekvenčné elektromagnetické vlnenie, čím výrazne znižuje bolesť, uvoľňuje hypertonické svaly, zmierňuje opuch a podporuje regeneráciu a urýchľuje hojenie tkaniva.

 

Pre viac informácií o možnostiach liečby bolesti v krížovej oblasti a o unikátnej TR terapii, navštívte stránky nášho zdravotníckeho zariadenia BIOREŠTART, kde ponúkame širokú škálu jedinečných rehabilitačných a fyzikálnych prístupov, masáži a manuálnych technik, tak ako aj proces komplexnej diagnostiky prostredníctvom nášho vyškoleného tímu, masérov, fyzioterapeutov a lekárov.

 

 

 

 

  

Čítané: 1005 x