Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Plávanie: Toto robí s vaším organizmom

Datum: 25.04.2017

Za hodinu plávania spálite 1 300 až 2 500 kJ. Aktívny pohyb v bazéne však pre ľudské zdravie znamená oveľa viac, než len príjemnú formu chudnutia. Preto je celkom pochopiteľná túžba mať bazén priamo doma. 

Prospešné pre každého

Hoci voda kladie vášmu pohybu 700-krát väčší odpor než vzduch, plávanie nezaťažuje nadmerne kĺby ani svaly, pretože vo vode nie sú vystavené gravitačnej sile, ktorej musia čeliť na súši. Bazén je tak ideálnym riešením aj pre ľudí s nadváhou. Hustota vody je zárukou, že vaše svalstvo bude usilovne pracovať a že externý tlak sa nebude koncentrovať len na istých miestach, ale bude pôsobiť rovnako na celé telo. Navyše, do práce zapojíte väčšinu veľkých svalových skupín, vďaka čomu sa vaša postava formuje rovnomerne.

Dýchanie, chrbtica a relax

Špecifické dýchanie v bazéne posilňuje respiračné svalstvo a má priaznivý vplyv na dýchaciu aj srdcovo-cievnu sústavu. Plávanie udržiava pohyblivosť kĺbov, spevňuje svaly, zlepšuje kondíciu, posilňuje imunitu a zlepšuje aj držanie tela. Ak trávite väčšinu svojho pracovného času v sedavom zamestnaní, pravidelný pohyb v bazéne vám určite prinesie úľavu od bolesti chrbta. Popri tom všetkom je plávanie veľmi príjemná činnosť. Odháňa únavu, upokojuje, prispieva k znižovaniu stresu a je mimoriadne vhodné aj v rámci rehabilitácie po zraneniach alebo operáciách pohybového aparátu.

Ako si dopriať plávanie doma

Ak máte vhodné podmienky a chuť, vlastný bazén je skvelým riešením. Keďže ide o pomerne výraznú investíciu, je dobré, keď sa hneď na začiatku spojíte s odborníkmi, ktorí zohľadnia každý jeden detail – od dostatočného súkromia a slnečného osvitu cez priestory pre umiestnenie technológie až po perfektnú stavebnú prípravu, realizáciu, úpravu vody či servis. Bazén od spoľahlivého dodávateľa nielenže zvýši hodnotu vašej nehnuteľnosti, ale prinesie skutočne blahodárne účinky vášmu organizmu bez ohľadu na váš vek alebo momentálny zdravotný stav. 

Čítané: 4227 x