Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Aký je obraz atopického ekzému?

Datum: 26.04.2017

Atopický ekzém je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa často vyskytuje predovšetkým u detí. Je do takej miery rozšírené, že dostalo rôzne názvy ako ekzém (tento výraz je používaný najčastejšie), dermatitída, atopický ekzém alebo atopická dermatitída

Aby sme sa vyhli zbytočným nejasnostiam, ďalej budeme používať len termín atopický ekzém. Ochorenie vychádza z určitého genetického základu a pri jeho vzniku sa významne uplatňuje zvýšená reaktivita kože, abnormality autonómneho nervového systému (nervový systém neovládateľný vôľou, ktorého úlohou je regulácia vnútorného prostredia organizmu) a imunologické faktory. Ochorenie zaraďujeme medzi alergické reakcie I. typu. Presné mechanizmy zodpovedné za jeho vznik nie sú úplne jednoznačné. Známe sú niektoré špecifické (bielkoviny mlieka, vajcia, sója, roztoče, perie, peľ, baktérie, plesne a ďalšie vplyvy) a nešpecifické (fyzikálne a chemické) faktory.

Dermatológ rozlišuje tri formy atopického ekzému, a to dojčenskú, detskú formu a formu dospievajúcich a dospelých. U detí sa atopický ekzém objavuje hlavne v prvých rokoch ich života. Pri dojčenskej forme sa môže nachádzať na tvári a hlave (môže byť však rozšírený aj na tele a končatinách), neskôr sa lokalizovaná forma sústreďuje väčšmi na oblasti krku a  miesta kožných záhybov (lakťové a podkolenné jamky, zápästia a krk...). Okrem lokalizovaných foriem sú známe aj generalizované formy, keď je koža postihnutá na celom tele. Základným prejavom atopického ekzému bez ohľadu na miesto na tele je svrbenie. U detí môže byť dokonca také intenzívne, že im bráni v  nerušenom spánku. Následné škrabanie môže viesť až k vzniku kožnej infekcie. Keďže atopický ekzém býva dlhodobého charakteru, veľmi dôležité je zvládnuť manažment starostlivosti o pokožku a jej liečbu.

 Liečba atopického ekzému a dobrá starostlivosť dokážu zmierniť príznaky tohto ochorenia. Najľahšie prípady možno riešiť v domácej opatere so zvlhčujúcimi produktmi, najmä preparátmi určenými na úpravu kožnej bariéry a preventívnu starostlivosť o pokožku. Vo väčšine prípadov možno vyrážku a svrbenie dostať pod kontrolu v priebehu 3 týždňov. V závažnejších prípadoch treba navštíviť lekára. Príznaky tvoriace dôvod návštevy lekára zahŕňajú pľuzgieriky naplnené tekutinou, ktoré mokvajú alebo na ktorých povrchu sa vytvorí chrasta. Nezriedka býva prítomná aj kožná infekcia. Ďalším prejavom závažnejšieho štádia je šupinovitá, suchá, červená a svrbivá pokožka. U niektorých postihnutých osôb možno pozorovať zároveň ložiská stenčenej alebo zhrubnutej kože s trhlinkami. V týchto závažných prípadoch je nevyhnutné poradiť sa s dermatológom.

 

Viac sa o atopickom ekzéme a o jeho liečbe dočítate na www.bioderma-sk.com.

Čítané: 3431 x