Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Prečo vzniká akné?

Datum: 30.04.2017

Akné je multifaktoriálne zápalové ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov (folikul je vačok obaľujúci vyrastajúci vlas), charakterizované vznikom komedónov, čiže červených pupienkov s bielymi alebo čiernymi hlavičkami, vriedkov alebo zápalových uzlíkov

Ochorenie typicky sprevádza hormonálne zmeny v puberte a postihuje prakticky všetkých dospievajúcich. Akné postihuje tie oblasti kože, kde sa mazové žľazy nachádzajú vo veľkom počte. Postihnuté oblasti zahŕňajú tvár, ušné lalôčiky, hrudník a hornú polovicu chrbta, predovšetkým boky ramien. Medzi dôležité ukazovatele pri stanovovaní diagnózy tohto kožného ochorenia patrí nielen klinický obraz ochorenia, ale práve typická lokalizácia.

Kožné prejavy akné možno rozdeliť do troch kategórií, a to na primárne nezápalové, sekundárne zápalové a terciárne pozápalové. Akné je na začiatku charakterizované nezápalovými prejavmi, a to uzatvorenými alebo otvorenými komedónmi. Zápalové zmeny v stene folikulov majú za následok vznik vriedkov, ktoré často vyústia do prasknutia steny folikulu a nasledujúcich rozsiahlejších zápalových prejavov. Terciálne pozápalové kožné prejavy zahŕňajú cysty naplnené patologickou hmotou a dokonca aj hlboké a ťažko odstrániteľné jazvy. Tie sú už prejavom závažne prebiehajúceho ochorenia.

 Medzi faktory uplatňujúce sa pri vzniku akné patrí nadmerná tvorba mazu, nahromadenie zrohovatených buniek a upchatie vývodu žľazy. Dôsledkom pokračujúceho tlaku mazu a kolonizácie žľazového vývodu baktériami vyvolávajúcimi akné je zápal, ktorý sa na pokožke prejaví ako zápalová reakcia. Zvýšenú tvorbu mazu zvyčajne podnecujú hormonálne zmeny v puberte. Najspoľahlivejšie spôsoby, ako sa zbaviť akné, sú bezpochyby najmä dodržiavanie správnej hygieny a používanie produktov určených na starostlivosť o mastnú pokožku vrátane čistiacich micelárnych vôd, krémov proti akné, sér a masiek na akné.

Liečba akné závisí od jeho klinickej formy – zväčša sa kombinujú lieky s protizápalovým a antibakteriálnym účinkom. Pri ľahkých formách akné postačí kombinácia lokálnych liekov, ako sú lokálne retinoidy, kyselina azelaová, benzoylperoxid a lokálne antibiotiká. Pri stredne ťažkých formách kombinujeme celkovo podávané antibiotiká s lokálnou liečbou. Pri ťažkých formách sa podáva liečba izotretinoinom. U dievčat a žien v plodnom veku možno liečbu všetkých typov akné doplniť užívaním kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Prognóza ochorenia je dobrá. Ochorenie sa u väčšiny pacientov začína v puberte a doznieva v tretej dekáde. Včasná celková liečba ťažších foriem akné zabráni vzniku jaziev. 

 

 

 

Čítané: 3058 x