Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Propolisová tinktúra ako tekutý všeliek

Datum: 21.07.2017

Ak by vyhynuli všetky včely na zemeguli, zakrátko by nasledovalo aj ľudstvo. Bez opeľovacej schopnosti tohto užitočného hmyzu by sme prišli o väčšinu bežne konzumovaných plodín. Rovnako aj zvieratá, ktoré tiež chováme kvôli mäsu. Peľ však nie je jedinou užitočnou látkou od včiel: rovnako si nemôžeme vynachváliť med, vosk, materskú kašičku a čoraz populárnejší je aj propolis, ktorý patrí k najvzácnejším živočíšnym produktom vôbec.

Práve posledným menovaným sa budeme zaoberať v tomto texte. Aké ma vplyvy na zdravie, čo za prospešné látky obsahuje a prečo je vlastne tá propolisová tinktúra taká populárna sa dozviete, ak budete čítať ďalej.

 

Ochranný prvok včiel aj ľudí

Zloženie propolisu ho robí výnimočným. Často sa líši v závislosti od oblasti, z ktorej pochádza, no vo všeobecnosti platí, že medzi látky v ňom obsiahnuté patria: živica, včelí vosk, éterické oleje, vitamíny skupiny B, flavonoidy a prospešné stopové prvky, predovšetkým železo a vápnik. 

Včely túto látku využívajú predovšetkým na spevnenie stien úľa, čím sa zvyšuje jeho stabilita a odolnosť, rovnako tým bránia vniknutiu parazitov do svojho kráľovstva.

Na ochranu využívame propolis, konkrétne tinktúru z neho, aj my, ľudia. Nenatierame ním však steny svojho domu, ale svoje telo a prijímame ho tiež vnútorne. Jeho blahodárne účinky na ľudské zdravie sú poctivo zdokumentované.

Propolisová tinktúra jednoducho aj v domácich podmienkach

Propolisovú tinktúru si môžete zakúpiť v predajni, vtedy máte záruku, že jej zloženie zodpovedá rôznym normám a nemusíte si ju pripravovať doma. Ak zásobujete domácu lekárničku výhradne vlastnoručne pripravenými špecialitami, môžete si ju vyrobiť aj sami. 

Je to naozaj jednoduché, postačí ak zmiešate surový propolis (pokiaľ možno čo najkvalitnejší, od overených predajcov a včelárov) a vysoko koncentrovaný alkohol (aspoň 80%). Ideálny pomer je 1:2 v prospech liehu. Tento roztok poriadne zamiešame a necháme ho odpočívať aspoň týždeň, dva. Nesmieme zabudnúť pravidelne, aspoň trikrát denne ho pretrepať. Po tom, čo táto lehota uplynie, necháme roztok usadiť a následne ho scedíme. Výsledný všeliek skladujeme v chladničke. 

Účinky a dávkovanie tinktúry

Poďme teda na zdraviu prospešné účinky tohto zázraku. A že ich je naozaj dosť, propolisová tinktúra:

- je jedným z najúčinnejších prírodných antibiotík

- pomáha pri zápalových ochoreniach močových ciest

- čistí a detoxikuje pečeň a žalúdok

- stimuluje prirodzenú obranyschopnosť organizmu

- znižuje krvný tlak a pomáha srdcu

- zmierňuje menštruačné bolesti

- pomáha eliminovať zápaly rôzneho druhu (prostaty, kĺby, hrdlo, ďasná a podobne)

- hojí ekzémy, vyrážky ale aj odreniny a rany

- eliminuje vírusy, baktérie, plesne a parazity

- pôsobí proti vypadávaniu vlasov

- tlmí bolesť zubov, pomáha hojiť afty a podráždené ďasná

 

Podľa postihnutého miesta v/na tele sa mení aj spôsob použitia. Propolisová tinktúra sa dá piť zmiešaná s tekutinou, vyplachujú sa ňou ústa, robia sa z nej obklady, prípadne sa ňou potierajú rôzne telesné partie. 

Pri problémami s vnútornými orgánmi sa odporúča zmiešať niekoľko desiatok (ideálne 30+) kvapiek tinktúry s vodou a takúto liečivú zmes piť. Pri bolestiach zubov, zápale hrdla, angíne a ďalších komplikáciách s ústnou dutinou sa zvykne mix voda/tinktúra kloktať.

Roztokom propolisovej tinktúry a teplej vody sa zvyknú potierať bolestivé vonkajšie poranenia, prípadne plesne, reumaticky problematické partie a ďalšie externé časti tela.

 

 

 

Čítané: 3995 x