Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Čaj - nečaj Rooibos.

Datum: 29.02.2020

Rooibos je všetkým dobre známy ako výnimočný druh čaju so sladkastou chuťou a sýtou, červenohnedou farbou.

Na rozdiel od väčšiny čajov, s výnimkou ovocných, neobsahuje rooibos žiaden kofeín. Napriek tomu má povzbudivé účinky a môžu si ho dopriať aj ľudia, ktorí sa vyhýbajú kofeínovým nápojom.

Rooibos je výnimočný vďaka obsahu stopových prvkom, ktorých zloženie je veľmi podobné mlieku. Je vhodný pre dospievajúce deti aj dospelých alergických na mlieko. Je to teda naozaj unikátny čaj - nečaj.

Blahodarné účinky čaju rooibos poznali už domorodci z južnej Afriky, ktorí dávali odvar z čaju deťom trpiacim kolikou alebo zlým, nepokojným spánkom.

Napriek dlhej tradícií pitia čaju rooibos v afrických krajinách, sa klasický sypaný čaj rooibos dostal do našich končín až na prelome dvadsiateho storočia.

Rooibos sa výborne hodí na doplnenie minerálnych látok pre aktívnych športovcov alebo ľudí vykonávajúcich ťažkú fyzickú prácu. Vtedy sa odporúča 6-8 šálok čaju denne. Čaj obsahuje železo, meď, draslík, sodík, horčík, fluór, mangán a zinok.

Chcete zdravé zuby a peknú pleť? Pite rooibos!

Vďaka obsahu fluóru chránia sypané čaje rooibos zuby pred zubným kazom. Čaj má močopudné a protialergické účinky. Hodí sa ako pomoc pre ľudí trpiacich nadváhou, pretože vplýva na zlepšenie spaľovania tukov.

Čaj má pozitívny účinok na pečeň, znižuje hladinu cukrov v krvi a podporuje činnosť imunitného systému.

Vďaka obsahu flavonoidov má čaj antioxidačné účinky, čím pôsobí proti srdcovo-cievnym chorobám a starnutiu organizmu.

Výťažky z čaju sa pridávajú do pleťových vôd a krémov. Pravidelné pitie čaju rooibos prispieva k zlepšeniu stavu pleti a má protizápalové účinky.

Na prípravu čaju rooibos je vhodná čajová sada ako na zelený čaj, alebo si jednoducho zalejte 1 čajovú lyžičku zmesi s 2,5 dcl horúcej vody a prikryte malým tanierikom. Po 2,5 - 3 minútach čaj preceďte cez sitko.

Čítané: 2087 x