Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Odborníci radia: Chráňte sa!

Datum: 22.04.2010

Je vedecky dokázané, že nám sexuálne dobrodružstvá chutia v teplúčku viac ako v zime. Môže za to najmä nedostatok slnka a následne aj vitamínu D, ktorý sa v ľudskom tele tvorí v dôsledku slnečného žiarenia. Jeho nedostatok spôsobuje únavu, depresívne nálady a zmeny koncentrácie. Toto všetko sú faktory, ktoré okrem iného negatívne ovplyvňujú aj náš pohlavný život. Nemožno sa preto diviť, že spolu so slnečným jarným počasím sa prebúdza nielen príroda, ale aj náš sexuálny apetít.

Je známe, že sex nášmu telu prospieva. Má blahodarné účinky na náš spánok, tlmí bolesť, zlepšuje imunitný systém a je skvelou prevenciou proti stresu. Existujú však aj odvrátené a menej populárne stránky sexu. Preto skôr, ako si začneme užívať jar v duchu starého známeho „máj lásky čas“, určite nie je na škodu pripomenúť si, čo nám v hrozí v prípade, ak k svojmu zdraviu  nebudeme pristupovať zodpovedne.

Nástrahy prírody

S pribúdajúcimi teplými dňami nie je ničím výnimočným stretnúť zamilovaní pár na prechádzke v lese. Najmä v období jari je príroda naozaj inšpiratívna. Pokiaľ však ide o sexuálne vzplanutia, opatrnosti nie je dosť ani tu. "Stále máme veľké množstvo pacientok, ktoré sa sťažujú na viaceré symptómy, vedúce k zápalu močových ciest. Priebeh tohto ochorenia môže byť napriek účinnej liečbe pre pacienta, v tomto prípade sa väčšinou jedná o ženu, veľmi nepríjemný. Príčin vzniku môže byť niekoľko. Samozrejme nevhodné oblečenie, sexuálny styk v prostredí, kde je ľudský organizmus vystavený neprimeranému chladu, nebezpečné je aj milovanie vo vlažnej vode počas prvých teplých dní“, vysvetľuje nástrahy prírody urológ MUDr. Oskar Ďzurný. „Dôležité je tiež udržiavanie hygieny pred aj po sexe, čo môže byť v prírode dosť problematické“, upozorňuje lekár. „Jej zanedbanie často vedie k vzniku zápalu močových ciest“, dodáva. Chrániť sa môžete najmä teplým oblečením a v prípade potreby mať po ruke aspoň vlhčené hygienické vreckovky. Hormóny lásky, ako je napríklad  oxytocín, serotonín, či dopamín môžu spôsobiť, že sa nám počasie javí teplejšie, ako v skutočnosti je. Za zváženie preto stojí, či by nebolo rozumnejšie nechať sexuálne radovánky v prírode až na letné mesiace, keď je riziko prechladnutia nižšie.

Sexuálny „strašiaci“

Ak nechcete v tomto peknom období ostať len pri bozkávaní pod čerešňou a chcete si užiť lásku a vášeň, je užitočné mať na pamäti, že problém nemusí vzniknúť len v dôsledku nedostatočne teplého počasia. Gynekologické ambulancie často navštevujú pacientky s rozmanitými problémami, ktoré sú spôsobené nechráneným stykom. Jedná sa najmä o neželané tehotenstvo a pohlavné choroby. Podľa výskumníkov z Kinsey Inštitútu pre výskum sexu, pohlaví a reprodukcie patrí medzi najúčinnejší nástroj ochrany pred pohlavnými chorobami kondóm.  Consistent and correct use of male condoms can be a highly effective method of preventing the transmission of HIV and many STIs, but this method relies on men's willingness and ability to use condoms. Používanie mužských prezervatívov môže byť vysoko efektívna metóda zabraňujúca prenosu vírusu HIV  a mnohých pohlavne prenosných ochorení ako sú kvapavka, syfilis, genitálny herpes, chlamýdie a mnohé iné. Približne polovica novo nakazených HIV v Spojených štátoch, patrí medzi ľudí do veku 25 rokov. Väčšina z nich sa nakazila pri sexe. About one in three new diagnoses with HIV/AIDS are attributed to heterosexual transmission. Približne jedna z troch nových diagnóz s HIV / AIDS je pripisovaná heterosexuálnemu  prenosu. Podľa urológa MUDr. Oskara Džurného je najlepším spôsobom ochrany pred sexuálne prenosnými ochoreniami stálosť jedného partnera, alebo aspoň používanie kondómu. Nedávny prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Pepino v spolupráci s neziskovou organizáciou CKM SYTS ukázal, že  takmer 81 % mladých ľudí do 30 rokov sa vždy pri styku chráni. Pričom 94% z nich používa kondóm ako ochranu pred otehotnením a až 50% používa ochranu aj kvôli zdravotným rizikám.

Podľa mnohých  amerických odborníkov, gynekológov počet vaginálnych ochorení žien pri milovaní bez ochrany prezervatívom z roka na rok stúpa. Tento fakt je výsledkom vzniku nových, civilizačných chorôb. Ženy, chránené kvalitnými prezervatívmi, sa stávajú vo chvíľach najväčšej intimity uvoľnenejšími a ich sex je oveľa kvalitnejší pre oboch partnerov...

Čítané: 719 x