Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Za pigmentové škvrny môže melanín

Datum: 09.05.2011

Čaká nás krásne teplé obdobie plné slnka a chytania povestného bronzu. Nadmerné slnenie bez ochranných krémov môže na našej pokožke zanechať trvalé následky. Okrem starnutia pokožky sa na tvári môžu objaviť nepekné kožné prejavy. Ak sa jedná iba o jemné pehy, ktoré dodajú nášmu pohľadu šmrnc a atraktivitu, potom sa nemusíme nijak vzrušovať. Nepekné „pigmentové skvrny“ však vyžadujú radikálnejšie riešenie v špecializovanom kozmetickom centre.

Nemôžeme všetky vady na kráse zvaľovať na slniečko. Zvýšená tvorba melanínu, ktorá zapríčiňuje vznik pigmentových škvŕn, sa môže vyskytnúť v dôsledku zvýšenej hladiny hormónov v tehotenstve. Aj mnohé lieky (vrátanie hormonálnej antikoncepcie) môžu taktiež spôsobiť nadbytok hormónov čo stačí na to, aby sa na koži objavili nepekné pigmentové škvrny.

Škvrny sa môžu objaviť náhle a ich príčina nemusí byť ani presne zistiteľná. Nie len hormonálne zmeny a nadmerné slnenie môžu byť príčinou kozmetických problémov. „Pigmentové skvrny“ sa môžu na tvári objaviť po dlhodobej psychickej záťaži či výraznej duševnej nerovnováhe.

Na zosvetlenie pigmentových škvŕn sa najčastejšie používa laser. Laserový lúč nadbytočný melanín pohltí a tým dochádza k výraznému zosvetleniu postihnutého miesta.

Čítané: 784 x