Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Blogy - Odborné

Tipy na vyhľadávanie na Google 2012

08.02.2024 07:31 Dnes som sa stretol so spolužiakmi zo strednej školy a zistil, že niektorí stále potrebujú poradiť ako vyhľadávať na google. Odvolal som sa na môj starší článok „10 nových tipov pre lepšie googlovanie" a teraz, keď som si ho znovu prečítal, som zistil, že ho musím doplniť. Google 2012 už nie je google z roku 2008. Okrem toho, že založili pobočku na Slovensku, zmenili aj spôsob vyhľadávania. Začnem to najdôležitejšou zmenou: Prečo výsledky vyhľadávania na dvoch počítačoch nie sú rovnaké

Google má 10

08.02.2024 07:31 Google Inc. oslavuje dnes 10 rokov od svojho vzniku. Na Slovensku sme to nezaregistrovali...

10 nových tipov pre lepšie googlovanie na google.sk

08.02.2024 07:31 Väčšina z nás používa Google tak, že do vyhľadávača napíše hľadané slovo/slová a stlačí Enter. Sila google spočíva práve v tom, že najrelevantnejšie odkazy sa zobrazia hneď ako prvé. Čo však urobiť ak hľadáte niečo špeciálne a najmä slovenské na google.sk? Môžete skúšať viac krát alebo si prečítať návod od google, ktorý je v angličtine alebo hľadať rady aké preložil Michal Csanaky alebo aké vám dám ja...

Ako odinštalovať Internet Explorer

08.02.2024 07:31 Návod ako odinštalovať Internet Explorer vo Windows 7 aj Windows 10, ktorý tam určite máte napriek tomu, že používate novší prehliadač internetu.

Zavináč @ po slovensky ešte raz

08.02.2024 07:31 V roku 2010 vyvolal na Sme.sk búrlivú debatu článok "Ako volajú e-mailový "zavináč" vo svete"? Tento nepodpísaný článok , v ktorom sa autori odvolávajú na lingvistku Karen Steffen Chung len kopíruje väčšinu obsahu z tohto blogu publikovaného streda, 21. 11. 2007 autor headoff , ktorý je zase zhodný s blogom netspeak z 27.07.2006 23:03 tiež neznámy autor. V tomto predvianočnom čase som si našiel čas pozrieť sa znovu na to prečo @ je po slovensky "zavináč".

Ako zabrániť presmerovaniu Picasaweb na Google Plus

08.02.2024 07:31 Google spustil svoju vlastnú sociálnu sieť Google Plus a všemožne ju podporuje v boji so sociálnou konkurenciou. Časť tejto podpory obsahuje aj dosť škaredý spôsob vlastnej reklamy a to vnucovanie gplus tým, ktorým chcete poslať odkaz na zdieľané fotografie. Za obeť Gplus padlo úložisko fotografií Picasaweb ako samostatnej webovej aplikácie. Google ju integroval do Gplus ako Fotografie. Implementácia pôvodnej funkcionality je postupná a zatiaľ len čiastočná. Aj keď už bola pridaná možnosť spustiť fotografie ako prezentáciu, v Gplus stále chýbajú niektoré dôležité pôvodné funkcie. Trvalo mi dosť dlho aby som zistil ako spustiť Picasaweb tak aby sa nepresmerovával na Gplus a to napriek tomu že mám vytvorené Gplus konto. Chcete vedieť kde sa stratil Picasaweb?

Google Picasaweb prezradí všetkým, s kým zvyčajne zdieľate fotky

08.02.2024 07:31 V článku Tipy na vyhľadávanie 2012 som upozorňoval na to, že Google sleduje históriu vyhľadávaní a potom filtruje a prispôsobuje výsledky vyhľadávania. Ja nie som paranoidný a ani nepriateľ Google ba práve naopak. Je mi ľúto, že firma, ktorá je založená na dôvere zákazníkov vo svoje produkty im podstrkávať sledovanie histórie ako prednastavené a navyše ho prezentuje ako užitočnú vlastnosť, ktorej zastavenie nie je jednoduché. Čo čert nechcel prišiel som na ďalšiu celkom nepríjemnú drobnú zákernosť Google pri ochrane osobných údajov užívateľov, ktorá sa týka picasaweb. Možno je to drobnosť a väčšiny z vás sa netýka, napriek tomu upozorňujem, že z môjho pohľadu ide znovu o dezinformáciu užívateľa o tom čo je verejné a čo súkromné.

Prekladač Google už hovorí aj po slovensky

08.02.2024 07:31 Na adrese  http://translate.google.sk si teraz môžete okrem prekladu aj vypočuť buď preklad alebo originál. Stačí len kliknúť na malý reproduktor pod textom. Anglická a nemecká verzia automatického čítania textov fungovala už niekoľko mesiacov. Na to, že to už funguje aj po slovensky ma naviedol článok:  Breaking down the language barrier—six years in. Funguje to. Teda, funguje to tak ako strojový preklad fungovať má. Možno že sa niektorí pri tom pobavíte.

Kedy bude Nový rok 2012

08.02.2024 07:31 Náš súčasný - gregoriánsky - kalendár je používaný prakticky po celom svete. Na počítanie dní je dostatočne presný aspoň do roku 3000. Je však dosť dobrý aj na stanovenie okamihu kedy osláviť Nový rok? Pokiaľ priemerná dĺžka gregoriánskeho roka má hodnotu 365,2425 dní skutočný tropický rok trvá 365 dní 5 h 48 min 45,4 s stredného slnečného času. Gregoriansky rok teda trvá o 26 sekúnd viac ako trvá obeh Zeme okolo Slnka.

Nie sú dostupné aktuálne žiadne články.

Nerovnomerná spotreba benzínu a nafty zvyšujú závislosť Európy

07.02.2024 06:15 Motorová nafta a automobilový benzín. Na celom svete kľúčové pohonné hmoty v osobnej, hromadnej, a tiež v nákladnej doprave, ktoré si svoju dominantnú pozíciu ešte dlhé roky udržia napriek pozvoľnému nástupu elektromobilov či vozidiel upravených na pohon LPG. Predaj týchto produktov v Európe stále viac pripomína roztvárajúce sa nožnice – odbyt nafty dlhodobo stúpa a naopak, záujem o benzíny upadá. Na tento trend sa snažili európske rafinérie reagovať zmenou v  konfigurácii výrobných jednotiek, avšak v súčasnosti už narazili na strop technologických možností. V rope sú totiž obsiahnuté aj benzín aj nafta. Nie je možné jeden z jej prúdov vynechať a naopak, neobmedzene zvyšovať pomer výroby druhého produktu. Keďže rafinérie v Európe už nie sú schopné navýšiť objem výroby nafty, tak sa chýbajúce množstvo musí doviezť, čo okrem iného prehlbuje závislosť Európy i v tejto oblasti.

Kto vypadne ako ďalší z európskeho rafinérskeho kolotoča?

07.02.2024 06:15 Spracovanie ropy v Európe bolo pred niekoľkými rokmi výnosným biznisom, ktorý svojim majiteľom a akcionárom prinášal stabilné príjmy. Vietor z plachát ubrala rafinériám najskôr finančná kríza, ktorej sa ale nevyhla takmer žiadna firma či štát na svete. A zatiaľ čo väčšina priemyselných odvetví sa už spamätala, spracovatelia ropy na starom kontinente sa stále nedokážu postaviť na nohy. Ich najväčším aktuálnym problémom je prebytok rafinérskych kapacít, a zároveň prepad dopytu po ropných výrobkoch v dôsledku stagnácie či dokonca poklesu reálnych príjmov domácností, kombinovaný s kontinuálnou obmenou starých automobilov za nové s úspornejšími motormi.

Experiment v leteckom aj ropnom priemysle

07.02.2024 06:15 Začiatkom mája v leteckom aj ropnom priemysle zarezonovala správa o kúpe menšej americkej rafinérie ConocoPhillips leteckou spoločnosťou Delta Air Lines. Nešlo síce o úplné prekvapenie, keďže už bolo známe, že aerolinky vedú rozhovory o vstupe do odvetvia spracovania ropy, v skutočnosti však asi len málokto čakal, že sa k tomuto kroku letecký operátor ako vôbec prvý na svete naozaj odhodlá. Delta Air Lines od transakcie očakáva, že jej prinesie zníženie nákladov. Je však otázne, či tento experiment bude pre spoločnosť znamenať reálnu finančnú úsporu.

Obchodníci s ropnými produktmi vyzývajú rafinérie na súboj

07.02.2024 06:15 Európske rafinérie čaká v budúcnosti nielen súboj medzi sebou o udržanie sa na trhu, ale aj meranie síl s veľkými obchodníkmi s ropnými produktmi. Tí totiž svojim globálnym pôsobením, finančnou silou či dobrými kontaktmi dokážu poľahky skomplikovať život každej bežnej rafinérii. Vzhľadom na dlhé roky sa prehlbujúcu globalizáciu obchodu s ropnými výrobkami nebude pre ich úspešné umiestnenie na ktoromkoľvek lokálnom trhu dôležité poznať komplikované technológie ich výroby, ale často „len“ univerzálne platné marketingové techniky ich nákupu a predaja.

Administratívne zásahy na trhoch s naftou a benzínom škodia

07.02.2024 06:15 Ceny benzínu a nafty v posledných týždňoch dosiahli historické úrovne. Stalo sa tak v prípade Slovenska a ďalších krajín v Európe. Zopakovala sa situácia z jari tohto roku, kedy ceny palív po prudkom raste v prvých mesiacoch kulminovali. Následne medzi aprílom až júnom prišiel výrazný pokles v rozsahu zhruba 10 centov na liter, aby sa tento pozitívny vývoj v najmä auguste a začiatkom septembra úplne otočil.

Ropovod Družba zatiaľ dobre slúži, ale potrebujeme aj alternatívu

07.02.2024 06:15 Slovenská rafinéria Slovnaft je v súčasnosti pri spracovaní ropy v zásade odkázaná na dodávky suroviny prostredníctvom ropovodu Družba. Problémy s prísunom ropy zatiaľ nemá, na rozdiel od Česka, ktoré sa už niekoľko mesiacov potýka s výrazným obmedzením toku ropy z tohto zdroja.

Noví hráči v európskych rafinériách

07.02.2024 06:15 Kontinuálny pokles predaja, nízke marže, rastúce energetické a vedľajšie náklady, silnejúci  tlak globálne pôsobiacich výrobcov a obchodníkov – to všetko sú hlavné príčiny toho, že európske odvetvie spracovania ropy aktuálne prežíva jedno zo svojich horších období. Pre niektorých tradičných spracovateľov je to obdobie definitívneho súmraku.

Výstavba novej rafinérie nie je lacný špás

07.02.2024 06:15 Odvetvie spracovania ropy sa aktuálne vyvíja veľmi nerovnomerne. Zatiaľ čo v Európe, Severnej Amerike či Japonsku upadá, v Ázii, Afrike, Rusku či na Blízkom a Strednom východe rastie.

Nenápadná svetová revolúcia

07.02.2024 06:15 Bez zveličovania, žijeme v čase, keď dochádza k energetickej revolúcii. Menia sa zaužívané pravidlá hry, preferencie spotrebiteľov, závislosti medzi nimi a dodávateľmi, ako aj medzi samotnými krajinami, takže táto revolúcia vyvoláva aj bezpečnostno-politické otázky.

Biopalivá v doprave prínosy nepriniesli

07.02.2024 06:15 Biopalivá, ktoré sa používajú v doprave, sa po rokoch dostávajú do slepej uličky. Ako píše môj kolega na svojom blogu http://gurulohordo.blog.hu/2012/09/10/lets_have_a_prohibition nie je veľa tém, kde sa ropné spoločnosti a rôzne skupiny na ochranu životného prostredia zhodnú. V otázke biopalív sú v zhode, keď tvrdia, že ekologické efekty v podobe znižovania emisií skleníkových plynov sú  jemne povedané veľmi rozporné. Štúdie navyše ukazujú, že používanie biopalív je extrémne neekonomické a stovkám miliónov hladujúcich ľudí na svete ešte sťažujú ich utrpenie.

Bratislava šiestym najbohatším regiónom EÚ. Západné Slovensko 239-tým…

08.02.2024 03:46 V rokoch 2014-2020 dostane z Eurofondov 14 mld. eur. Údajne budú peniaze slúžiť  predovšetkým na vyrovnávanie rozdielov medzi regiónmi. Ako sa vyvíjali Slovenské regióny doteraz? Nuž tak, že kúpyschopnosť obyvateľov Bratislavy sa za posledných 7 rokov zvýšila zo 160 na 187% a východného Slovenska zo 46 na 51% priemeru EÚ. To je zvýšenie o necelých 11%, kým v Bratislave o takmer 17%. A čo ostatné regióny Slovenska? Obyvateľstvu Západného i Stredného Slovenska vzrástla kúpyschopnosť ani nie o 10%.

Nemajú Boha pri sebe!

08.02.2024 03:46 Nechať sa odfotiť s pápežom Františkom a túto fotografiu potom použiť v predvolebnej kampani . On, popredný člen politickej strany, čo je až na prasknutie plná presvedčených marxistov! Áno, takejto zvrátenosti sú schopní.

Ako sa zbaviť straníckej korupcie v štáte. Časť eurofondy

08.02.2024 03:46 Koľko sa v tomto štáte už namlátilo prázdnej slamy o efektivite využívania či nevyužívania verejných peňazí i eurofondov. Vieme dobre, že verejné zdroje daňových poplatníkov na úrovni Slovenska, či EÚ má dávať príležitosť zaostalým regiónom Slovenska, aby sa dostali na úroveň vyspelých regiónov EÚ. Tiež dobre vieme, že v systéme riadenia štátu máme množstvo unikátnych kuriozít, ktoré devalvujú efektivitu využívania verejných peňazí i bezbreho umožňujú politikom sa koristnícky správať k štátu i k ľuďom.

Ako sa z jednej ochranárskej ikony stala obyčajná nula

08.02.2024 03:46 Pred 25-timi rokmi ochranárske organizácie významne prispeli k spoločensko-politickým zmenám na Slovensku. Možno práve tieto zmeny si zaslúžia hlbšie poznanie súvislosti, ako sa táto nehomogenná skupina správa po novembri 1989 v prostredí „slobodnej demokracie“. Jedným z výrazných osôb ochranárskeho hnutia je Juraj Lukáč, ktorý založil pred viac ako 20-timi rokmi Lesoochranárske združenie VLK.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i...

08.02.2024 03:46 Je toho veľa, čo treba naprávať. Kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života

Košická ohňová šou

08.02.2024 03:46 Veľkolepý ohňostroj, ohňová šou s horiacim logom a nateraz dve mŕtve malé deti. Taká je bilancia primátora mesta Košice Richarda Rašiho hneď skraja nového kalendárneho roka.

Hawaii – The Global Laboratory for Recovery of the Climate

08.02.2024 03:46 Hawaii is a unique land. In addition to being located in the middle of the Pacific Ocean, it can be characterized by one key peculiarity: The largest island , covering an area of about 3,700 square miles, is home to 10 different precipitation belts. On the western coast, there are areas where it does not rain more than 20 inches per year, while on the eastern coast, some areas receive more than 250 inches of rain per year. Such an extreme variability of rainfall in such a small area is not only caused by orographic terrain , with a difference in altitude by up to 4000 meters, but is also a result of the intensive production of sensible heat ,from a dehydrated landscape. Both the areas with high rainfall and the dry foothills of volcanoes are significantly damaged by water erosion due to the degraded landscapes.

Slovensko v nepohode. A premiér? V pohode?

08.02.2024 03:46 Akosi sa na Slovensku nakopilo príliš veľa nepohody. V jeden deň čítame o výstrahách pred záplavami, o kalamitách na cestách, výpadkoch elektrickej energie, o meškajúcich vlakoch, či stovkách zásahov hasičov. Slovensko prekvapila perinbaba a tí, ktorí sa starajú o bezpečné cesty, dodávku elektriny, prevoz cestujúcich, či politický rozhodujú o bezpečnosti štátu, zrejme už mali pocit, že za dverami je už jar a zrejme preto poľavili v ostražitosti. Už aby bolo po kalamite. Iste budeme svedkami ako povyliezaní politici, prídu s ďalšími novými bombastickými sociálnymi balíčkami, aby nám ukázali, ako sa o nás starajú. A my? S nemým úžasom a otvorenými ústami neveríme vlastným očiam, či ušiam.

Zavšivavená spoločnosť trollami s podporou SME?

08.02.2024 03:46 Rast agresivity, nenávisti, či xenofóbie je živený trollami cez internetové diskusie. Jeden digitálny analytik spoločnosti Atlantic Media zistil, že ľudia, ktorí čítajú negatívne diskusné príspevky, boli viac náchylní posudzovať článok, ako menej kvalitný bez ohľadu na jeho obsah a spochybňovali fakty, ktoré prinášal. A to je voda na mlyn nie len náhodným anonymným diskutérom na webových portáloch, ale aj riadenému trollovaniu pri vážnych spoločenských, zvlášť politických diskusiách.

Poloz na hrad!

08.02.2024 03:46 Zažili sme krásny večer, keď naše „baby“ vyhrali nad vicemajsterkami sveta v hádzanej. Tréner zmobilizoval dievčatá k heroickému výkonu. V športe je raz darmo. Všetko je na očiach verejnosti a klamať sa nedá. Ani podvádzať. Ani priživovať sa na úkor tých, ktorí na to majú. Zvlášť na medzinárodnom poli. Ak by sa v športe rozhodovalo tak, ako v politike, tak by sme sa dožili veľkej hanby. Našťastie aspoň v medzinárodnom športe platia princípy férovosti a rovnej súťaže bez podvodov. Pri sledovaní výkonu našich hráčok mi však vírili hlavou myšlienky o vplyve kormidelníka na spoločný výkon tímu, aby sa dokázali sústrediť a zmobilizovať pre spoločný úspech.

Africká jar, ACTA, Gorila, Anonymous a koniec sveta.

08.02.2024 03:00 Čo majú tieto veci spoločné? Všetko? Nič? Nadväzujú na seba? Odvíjajú sa od seba? Sú si navzájom synonymami? Jedno zastrešuje všetky? Alebo je zložené z ostatných? Mayský kalendáropisec prišiel za svojim náčelníkom a spýtal sa ho: „Pane, na poslednom kamennom kotúči už došlo miesto na tesanie, niekedy koncom roka 2012." A čo mu na to odpovedal náčelník?

Tak vyspelí, až zaostalí

08.02.2024 03:00 Dnes o tom, ako sa v Anglicku dá zaplatiť. Najprv sme si mysleli, že ide iba o nedotiahnutý systém jednej inštitúcie, no potom sme zistili, že im to súloží na hlavy všetkým. Alebo aspoň väčšine. Ide o to, ako sa tu platia poplatky a služby. Uvediem náš príklad so spisovnou posilkou, teda posilňovňou. Prídeme do nádherného hypermoderného zariadenia na budovanie tela i ducha, všetko na elektroniku, namiesto vstupu malá plne automatická prechodová komora, stacionárne bicykle s LCD obrazovkou a štyridsiatimi rôznymi scenériami, kde sa dá bicyklovať... O tom som ale nechcel, to len na dokreslenie.

Čo je nové? Sneh!

08.02.2024 03:00 Nasnežilo. A to myslím vážne, nie nejaký poprašok. Originál v Británii 20cm snehu. Decká výskajú na ulici, včera večer sa obhadzovali čerstvým snehom, dnes ráno pre zmenu ľadom. Aj tie výkriky sa trochu zmenili.

Grisedale Lodge

08.02.2024 03:00 Dlho som nenapísal. Jednak som nemal čas, jednak nebolo o čom. V podstate všetky dôležité aspekty tunajšej existencie som už vymenoval v predošlých príspevkoch. Nové zážitky sa zbierajú len veľmi pomaly. Akurát nedávno sme tu mali oslavu dvoch narodenín naraz a tak to aj dopadlo. Dvojnásobne.

Medvedík čistotný

08.02.2024 03:00 Dnes som si pri vás nepripravil príbeh z Británie, ale z mojej hlavy. Človek je tvor tvorivý a tak tvorí. Niekedy to môže byť vtipné, to je ten lepší prípad. Niekedy to môže byť ale trápne. Nuž, posúďte sami, kritika poteší .)

Vedeli ste, že...

08.02.2024 03:00 -Ak by ste spočítali všetky možné kombinácie v šachu, dostali by ste číslo väčšie ako je počet atómov v známom vesmíre? -39 401 ľudí oslávilo 31. mája 2011 "Deň odchodu z Facebooku" kompletným vymazaním svojich profilov? Zvedaví ? Čítajte ďalej...

Ako to tu v skutočnosti vyzerá

08.02.2024 03:00 Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. No, jedine že nie. Prinášam vám prvé video z Nottinghamu. Konkrétne o tom, ako vyzerá dom, v ktorom bývame. Je to skutočne zážitok :P

Virálne video

08.02.2024 03:00 Všetko sa tu naokolo hemží voľbami, opicami a bohvieešteakýmiobčianskodôležitými témami. Čo tak na 2 minúty a 17 sekúnd vypnúť? Virálne videá sú fajn, pokiaľ sa nestanú tuctovými. Človek ich pozná už desiatky a nevie, či ho ešte niečo nové môže prekvapiť. No potom príde niekto s nápadom a... úsmev na tvári. Najväčšiu radosť osobne mám, keď na takéto video natrafím a ešte nemá ani 100 tisíc videní. Môžem si povedať, že som bol pri začiatkoch niečočo, čo sa stalo hitom :)

Blog neaktívny

08.02.2024 03:00 Z osobných dôvodov som sa rozhodol prestať publikovať moje príspevky na podstránke denníka Sme. Moja blogérska aktivita sa týmto dňom presúva na adresu www.peterrufus.com. Zároveň tam aj pribudol nový príspevok, teším sa na vás :)

Vedeli ste, že...

08.02.2024 03:00 - Ak zmixujete kvapku z citrónu z ďalšími 129 000 kvapkami vody, vaše chuťové bunky budú stále schopné rozoznať chuť citrónu? - Ostrovy Scilly boli s Holandskom vo vojnovom stave 335 rokov, no počas tejto doby nepadol ani jeden výstrel? Zvedaví? Druhá várka pokračuje...

Takto bude možno vyzerať Fujitsu Lifebook v roku 2013

07.02.2024 01:00 Dizajnér Prashant Chandra a, spoločnosť Fujitsu, prišli spolu s unikátnym konceptom pre radu špičkových notebookov pre širokú verejnosť, nesúci označenie “Fujitsu Lifebook 2013. Tento koncept je založený na zdieľanom hardvéry, ktorý používatelom poskytne dokonalú mobilitu, variabilnosť a finančnú úsporu v jednom. No veď komu by sa nepáčilo mať notebook, tablet, fotoaparát a mobilný telefón v jednom a zobrať si so sebou len to, čo aktuálne potrebuje?

Študujme moderne a vzdelávajme sa zdarma vďaka iTunes U

07.02.2024 01:00 Spoločnosť Apple je svetovo známa ako inovátor a nemenej známe sú jej počiny na poli vzdelávania. Jedným z nich je iTunes U alebo iTunes University. Táto služba umožňuje pedagógom a univerzitám ľahko sprístupniť prednášky a študijné materiály svojim študentom aj širokej verejnosti.

E-book Microsoft Word 2010 pre začiatočníkov zdarma

07.02.2024 01:00 A je to konečne tu. Práve na vyšla moja prvá kniha. Kniha obsahuje základné kroky pre ovládanie Microsoft Word 2010 a je určená pre začiatočníkov. Taktiež pre používateľov starších verzií Microsoft Office umožňuje, vďaka vysvetleniu rozdielov používateľského rozhrania, jednoduchší a zrozumiteľnejší prechod na najnovšiu verziu.

Príď si pre informácie odíď so stážou

07.02.2024 01:00 Čo v dnešnej dobe rozhoduje pri získaní zamestnania?Prax a skúsenosti! Prax a skúsenosti sú to čo rozhoduje medzi absolventmi dvoch rovnakých a často aj rôznych škôl.

Registrácia na CloudCamp Bratislava 2012 Spustená

07.02.2024 01:00 Príďte sa presvedčiť na vlastnej koži. Či už ste podnikateľmi, študentami alebo IT profesionálmi, príďte sa pozrieť na to, čo vám prinesie Váš cloud. Počet účastníkov je obmedzený. CloudCamp je bezplatná neformálna technologicko–osvetová konferencia.

Sledujte zásielky mobile na iOS

07.02.2024 01:00 Pred nejakým časom spustila Slovenská Pošta možnosť sledovania svojich balíkov a zásielok vrátane doporučených on-line tak ako to ponúkajú aj rôzne kuriérske služby. Tieto internetové stránky sú síce užitočné ale vždy mi bolo nešikovné kvôli kontrole zapínať počítač. V dobe smarphonov som zistil že na Slovensku ako obvykle spíme a kde Česká Pošta už má dedikovanú aplikáciu tak mi nič. A čo teraz?

Čo je to Microsoft Windows Azure a čo pre nás má zdarma?

07.02.2024 01:00 Dostal som zaujímavú otázku: Čo je to vlastne ten Windows Azure? A ako to môže pomôcť môjmu podnikaniu? Aj keď otázka sama o sebe je jednoduchá, odpoveď je veľmi komplexná a preto Vám ju skúsim opísať takto.

Ako si založiť Microsoft Azure testovaciu verziu

07.02.2024 01:00 Mojim cieľom je napísať sériu článkov, ako technológie môžete využiť a preto budem písať rovnako o platených ako aj neplatených službách, ktoré budete mať k dispozícii zadarmo stále. Preto verím, že Vás obohatia.

Správa Microsoft Azure

07.02.2024 01:00 Práve sme si úspešne vytvorili testovacie predplatné s kreditom 170€ služby Microsoft Azure. Skôr ako si vytvoríme prvý server, povedzme si niečo o tom, ako sa tieto služby spravujú. Správa tejto služby je rozdelená v súčasnosti

Cloud Camp Bratislava 2012

07.02.2024 01:00 Allycom sa stal technologickým garantom konferencie CloudCamp Bratislava. CloudCamp je neformálna technologicko-osvetová konferencia.

10 Animovaných filmov, ktoré nejakým spôsobom zaujali

08.02.2024 18:46 Viete, koľko je animovaných filmov? Dokonca aj po preskočení všetkých diel z ďalekého východu, kde sa tešia veľkej popularite, je to dlhánsky zoznam. a pritom urobiť skutočne dobrý animák nie je nič jednoduché. Tieto zaujali mňa.

Nie je koho voliť? Všetci kradnú? Totálne kraviny, ktoré však niekomu...

08.02.2024 18:46 Skúste si 5x za sebou povedať, že nieto koho voliť. A možno ani nemusíte, však to počujete asi z každej strany. Povedzte to niekomu ďalšiemu a všimnite si reakciu. Bude súhlasne prikyvovať, alebo nie? Uvidíte, koho máte v okolí.

Rusi sú tí dobrí, američania sú tí zlí!

08.02.2024 18:46 ... alebo krátke zamyslenie nad tým, prečo takýto svet je v niektorých hlavách. Viac hláv, viac, kapusty. A niekedy aj rozumu. Iba že by nie.

Chcete zmenšiť obrázky? A ako to urobiť rýchlo a pohodlne?

08.02.2024 18:46 Poznáte to. Nafotíte obrázky, alebo posťahujete z internetu a zistíte, že sú obrovské. Čo s tým? A ako si zjednodušiť a zrýchliť prácu?

Poďte poskladať ideálnu vládu!

08.02.2024 18:46 Vždy, keď prídu voľby, alebo zaujímavé prieskumy, zoberiem si čísla a prerátam si, ako by sa dalo niečo zložiť. Vyskúšajte to aj vy! Pripravil som jednoduchú matematicko-logickú úlohu. Aké bude vaše riešenie?

Učiteľský zápisník 2016/2017

08.02.2024 18:46 Školský rok sa blíži a nie len žiaci, ale aj učitelia sa už pomaly začínajú zamýšľať, čo ich v novom školskom roku čaká. Väčšina učiteľov používa na spravovanie svojej agendy učiteľský zápisník, pozrime sa preto na jeden z nich.

Vydať poéziu začínajúcemu autorovi? Určite áno, u nás sú dvere...

08.02.2024 18:46 Celé roky vydávam poéziu úplne novým autorom a považujem to za niečo rozumné a správne. Prečo nie? Inak viete, že s poéziou je niekedy najmenej starostí a jej písanie veľmi pomáha ľuďom, ktorí pociťujú úzkosť? Sem s ňou!

Učiteľský zápisník 2017/2018

08.02.2024 18:46 Pred rokom som urobil recenziu na učiteľský zápisník na vtedy aktuálny školský rok. Ako prišiel nový rok, dostal sa aj zápisník niekoľkých zmien a skúsim ho trochu priblížiť učiteľom a iným pedagogickým pracovníkom.

Zem je plochá a fašisti nám chcú len dobre!

08.02.2024 18:46 Krátky článok o tom, ako sa dá zmiasť človeka. A ako sa proti tomu brániť. Veriť sa dá najrôznejším nezmyslom, hlavne ak si nikto nič neoveruje.

7 dôvodov, prečo nám voľba Kotlebu jedine uškodí

08.02.2024 18:46 Voliť Kotlebu? Nevoliť Kotlebu? Zozbieral som niekoľko dôvodov, prečo je to podľa mňa zlý nápad. Prepošlite tento krátky príspevok niekomu, kto si myslí, že práve ON niečo zmení k lepšiemu,

Internetová reklama – cesta k bohatstvu?

08.02.2024 00:45 Dnešný Internet je plný reklamy a každému je jasné, že táto reklama nie je zadarmo. Zadávatelia reklamy za reklamný priestor platia vlastníkom webov, na ktorých je reklama zobrazená. Ak prevádzkujete vlastné www-stránky, možno vás už napadla otázka, či by nemohli nejako prispievať do osobného / rodinného / firemného rozpočtu. Zvlášť mladí začínajúci webmasteri sa s touto otázkou musia vyrovnať. Ako to teda je? Dá sa na internetovej reklame zbohatnúť?

Sokrates o demokracii

08.02.2024 00:45 Demokratické zřízení doplatí na to že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá.

Google Aplikácie už nie sú zdarma

08.02.2024 00:45 Len nedávno som písal o službe Google Aplikácie ako vynikajúcej bezplatnej alternatíve firemného e-mailu pre malé firmy. Bohužiaľ, už to neplatí. Nie, nič sa nemení na tom, že Gmail je vynikajúce cloudové e-mailové riešenie. Nič sa nemení na tom, že Google Aplikácie sú vynikajúci cloudový kancelársky balík vhodný pre malé aj veľké firmy, ktoré chcú zvýšiť produktivitu práce, zlepšiť komunikáciu a ušetriť oproti iným komerčným riešeniam. Čo sa teda zmenilo? Pre Američana skoro nič, pre Slováka veľa.

Poprosím na dôchodkový účet

08.02.2024 00:45 Vážená Sociálna poisťovňa, dnes som dostal od teba list. V prvej chvíli ma potešilo, že na mňa myslíš a mal som chuť veriť, že mi píšeš niečo zaujímavé. Ale zároveň do mňa dobiedzal čertík pochybností...

Kde je pravica?

08.02.2024 00:45 Žiadalo by sa skôr opýtať - kde je vláda, prečo nekoná. Ale na tú sme si už akosi zvykli. Žije si vo svojom narcisticko-populistickom svete a skutočné problémy krajiny a pracujúceho ľudu sú to posledné, čo ju zaujíma. Preto sa pýtam: kde je slovenská pravica? Hovorievam síce, že pravica na Slovensku už niekoľko rokov neexistuje, ale predsa sa s touto myšlienkou neviem zmieriť. Stále čakám, že niekto schopný ten prázdny priestor vyplní.

Európske prvenstvo, o ktorom určite neviete

08.02.2024 00:45 Šport zahŕňa veľmi rôznorodé aktivity. Od dynamických až extrémnych ako napríklad basejumping až po vyslovene kľudné, pri ktorých sa človek síce tiež zapotí, ale určite nie vďaka fyzickej aktivite. K tým druhým okrem šachu patrí aj u nás menej známa stolná hra Go. K úrazu pri nej neprídete. Go je totiž ešte bezpečnejšie ako spomínaný šach, pretože si pri ňom na rozdiel od šachu nemôžete ani oko vypichnúť. Jedine že by vám nahnevaný súper rozbil dosku o hlavu - ale to vám od týchto mierumilovných bojovníkov fakt nehrozí. :-)

Horšie ako ebola

08.02.2024 00:45 Miera politickej korupcie v tejto krajine už prekročila kritickú hranicu, keď politici a štátni úradníci strácajú akékoľvek zábrany. Kým v štandardnej spoločnosti robia všetko pre to, aby svoje kšefty pred verejnosťou - a ideálne aj pred políciou a protikorupčnými orgánmi - utajili, na Slovensku sa tým aj verejne pochvália.

Re: Dajte pokoj volebnému obvodu

08.02.2024 00:45 Nestáva sa často, že by som s Petrom Tkačenkom nesúhlasil, ale tentokrát som hlboko presvedčený, že sa mýli.

Zabudnite na Gorilu. Je tu King Kong.

08.02.2024 00:45 Tak si to zhrňme:  Prevalí sa škandál a premiér Fico, ktorý normálne hrá mŕtveho chrobáka, okamžite koná. Vyzve dve najvyššie postavené ženy v slovenskej politike, aby odstúpili. A ony bez reptania, bez akéhokoľvek náznaku obhajoby, ihneď odstúpia. Dokonca aj sebavedomá JUDr. Zmajkovičová, od ktorej by človek čakal všeličo, len nie to, že zo dňa na deň opustí dva ťažko nadobudnuté fleky.

Ako to naozaj bolo

08.02.2024 00:45 Tak máme novú ministerku vnútra. A zo všetkých strán počúvame, ako to Smer nezvláda, ako im došli kádre a nemajú už čo ponúknuť. Aká je však skutočnosť?

O tem jak naša starenka zisciua, že né každá pena je na holení

08.02.2024 08:45 V osemdesátych rokoch ešte za éry komančú, ked obchody tovarem nepretékali a mandarinky s banánama nebili v bedničkách v ňutri obchodu, ale pjekne v skladze nachystané pro známych, sa nám o nepravidelný prísun zahraničného tovaru staraua tetka z Rakúska.

Meetcha At - naplanuj si stretnutia

08.02.2024 08:45 Planovanie stretnuti s priatelmi, znamymi je cas od casu pekne stresujuca zalezitost. Jeden nemoze vtedy inemu nevyhovuje miesto, komentare, spravy a emaily su rozosiate ked kade po roznych zariadeniach. Navyse finalne rozhodnutie obcas postavi cloveka do polohy diktatora.

Záhorácky král - to jako fakt?

08.02.2024 08:45 Dnes sem ze záujmem kukeu reflex na makríze. A co že mja to to zaujauo ? Byua to reportáž o záhoráckem královi Aloisovi 1 Sekulském. No nevím, ale ten moseu byt importnutý šak nevjzedzeu porádňe ani záhorácky.

Jednoducha otázka - jednoducha odpoveď

08.02.2024 08:45 Keby som mal možnosť položiť nášmu pánu premierovi jedinú otázku asi by som sa spýtal či zníži daň z benzinov a očakával by som odpoveď áno alebo nie.

Ako som nútene porušil dopravné predpisy

08.02.2024 08:45 I keď by som rád napísal, že som  vodič dokonalo dodržiavajúci predpisy za každých okolností nie je tomu tak. Občas sa utrhnem a nejaké to malé porušeníčko si doprajem, či už nesprávnym parkovaním alebo rýchlejšou jazdou. Čo už. Kto si bez viny hoď kameňom. Ale moje piatkové porušenie predpisov má na svedomí niekto iný, nevyhováram sa ... je to prosto fakt.

Lesk a bieda mobilných služieb

08.02.2024 08:45 Vačšina mobilných operátorov sa vzácne zhoduje s názorom populárnych webových projektov na tom, že budúcnosť internetu resp. jeho služieb tkvie v mobilných telefónoch. Ako to však v skutočnosti je ? No žiadna sláva. I keď posuny služieb z PC do mobilov postupne nastávajú, ich najväčšími brzdami sú operátori. Nebudem hodnotiť zahraničných prevádzkovateľov kde je to bohužiaľ, česť tým málo výnimkám, veľmi podobné ako na Slovensku.

Súkromné televízie - primitívnosť najhrubšieho zrna

08.02.2024 08:45 Večerné správy na Markíze priniesli príspevok o znásilnenej 50-ročnej žene skupinou mladíkov. Potiaľto by som bol ochotný správu akceptovať ako jeden z mnohých bulvárnych príspevkov. Následný rozhovor s obeťou tohto činu však už nie. Žena zjavne v trvajúcom šoku odpovedala na otázky novinárov. I keď som reportáž videl len na Markíze, neprehliadnutelny windscreen Joj-ku ju v mojich očiach diskvalifikuje na dlhú dobu.

Ministerský otrávený pes - šokujúce odhaleňí

08.02.2024 08:45 Oťapený pes pani T. istý čas hýbau našú politickú scénu. Kúli ňemu sa do nemilosci nášeho pána premjéra dostali novinári. Byly v tem neviňe, alebo skutečne svoje parče natáhli cez pôt a psa sceli otrávit ? Nám sa podariuo získat závažné informácije o temto škandaloznem čiňe a vyspovidali sme čovjeka, kerý sa útoku na ňemý ksicht účastniu.

Homeless 2.0 - pomocník daľší generácije

08.02.2024 08:45 Do redakcije občasníka Byli - budeme, ale nejsme sa nám po duchší dobje dostau softvarový skvost. Program Homeless 2.0 je výtvorem firmy Kilobajt Soft a jeho funkcije a výhody nám predstaví sám majitel/konatel/upratovačka/kavovarič Aladár Kilobajt v.h. .

Isobar Create London 2012 - NFC

08.02.2024 08:45 Vikend 24 - 25 marca 2012 sa v Londyne niesol nielen v duchu nadherneho slnecneho pocasia, ale v programatorskych kruhoch aj v znameni konania prvej europskej akcie zameranej na NFC technologiu a jej pouzitie v realnych podmienkach. Hostitelom dvojdnoveho programovacieho maratonu sa stali Shoreditch Studios a zbierka sponzorov slubovala slusnu porciu cien.

Nokia stavila na Windows phone

08.02.2024 03:30 Podľa štatistík Gartner mala Nokia začiatkom roku 2010 až 30,6% podiel na trhu, pričom operačný systém Symbian, ktorý používala bol jednoznačne líder oproti ostatným operačným systémom, s trhovým podielom 44,2%.

Súdny spor ako marketingová inovácia?

08.02.2024 03:30 Svetovo uznávané IT spoločnosti už dlhší čas bojujú rôznymi spôsobmi o prvenstvo a to čím ďalej tým absurdnejšími spôsobmi. Kedysi bol na prvom mieste zákazník s jeho potrebami, ktoré sa snažili spoločnosti naplniť najmä novými atraktívnejšími funkciami produktu či vzhľadom. Teraz, ako sa zdá, sa na prvé miesto dostáva snaha o zastavenie predaja konkurenčných výrobkov prostredníctvom súdnych sporov. Z hľadiska podnikania môžeme hovoriť o takzvaných marketingových inováciách.

Milovať nie je jednoduché

08.02.2024 03:30 „Ak ma miluješ menej, znamená to, že si ma nemiloval nikdy." Tento citát sa prisudzuje Napoleonovi Bonaparte a nesie v sebe hlbokú pravdu. Ak si človek skutočne uvedomuje, čo znamená milovať niekoho, nepovie len tak ľahko „milujem ťa".

Krabičkujem, krabičkuješ, krabičkujeme...

08.02.2024 03:30 Denne okolo seba stretávame rôznych ľudí, ktorých si podvedome ukladáme do krabičiek. Krabička pre sympatických, ďalšia pre tých nepríjemne pôsobiacich, zvláštna krabička pre šéfa a nadriadených, krabička pre ľudí, s ktorými nechceme mať nič spoločné a takto by sme mohli pokračovať ďalej. Každý má to svoje rozdelenie ľudí, ktoré nám však často zakrýva skutočný pohľad na vec a robí nás neempatickými, neľudskými a egoistickými. Poďme si v krátkosti rozobrať dôsledky nášho krabičkovania.