Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela
openSUSE Leap 42.2 - Optimálne vydanie pre linuxových profesionálov

31.03.2019 03:14 Členovia tímu openSUSE dnes oznámili dostupnosť novej minoritnej verzie Leap - openSUSE Leap 42.2. Leap je vytvorené pre používateľov s konzervatívnym prístupom k technológiám a hľadajúcich stabilitu systému. OpenSUSE Leap 42.2 beží na linuxovom jadre s dlhodobou podporou radu 4.4. Proces výberu zahŕňajúci dobre zavedené balíky v openSUSE Leap 42.2 dáva nový význam pojmu Linuxová optimalizácia; openSUSE Leap je jednoducho bezpečná voľba, ktorá ponúka linuxovým profesionálom používateľsky prívetivý desktop a funkčne bohaté serverové prostredie. Je to aj zároveň bezpečný, stabilný a spoľahlivý serverový operačný systém pre nasadenie IT služieb vo fyzických, virtuálnych a cloudových prostrediach. Viac sa o novom vydaní dozviete v na news.opensuse.org alebo v jeho na cs.opensuse.org. Inštalačné média môžete sťahovať viacerými spôsobmi na . Ferdinand Galko

Plán vývoja pre vydanie OpenSUSE Leap 42.3

25.03.2019 08:00 Vývoj nadchádzajúceho vydania openSUSE Leap 42.3 sa bude realizovať rolujúcim vývojovým modelom bez pevných vývojových medzníkov . Nové snímky budú publikované podľa výsledkov automatizovaného testovania. Apríl: Integrácia zdrojov SLE 21. máj: Uzávierka pre aktualizácie hlavných verzií. Začiatok dolaďovania a testovacia fáza. 25. jún: Zmrazenie balíkov. Začlenené už budú iba opravy chýb. Posledný júlový týždeň: Finálne vydanie Ferdinand Galko Súvisiace odkazy:

Vydanie openSUSE Leap 42.2 Beta 1

16.03.2019 09:35 Softvéroví testeri a nadšenci Linuxu môžu teraz získať openSUSE Leap 42.2, ktorá bola dnes zverejnená. Akékoľvek chyby nájdené v beta verzii počas testovania sa môžu hlásiť na . Taktiež bol mierne upravený tak, aby poskytol presný časový prehľad jednotlivých fáz. Dátum uvoľnenia oficiálnej finálnej verzie je naplánovaný na 16. 11. 2016. Podrobnejšie informácie si môžete prečítať v na news.opensuse.org. Ferdinand Galko Súvisiace odkazy:

Qt5.10 beta, Krypton a Argon

14.03.2019 07:11  Začátky používání Qt 5.10 beta v KDE nestabilních repozitářích: Krypton a Argon Projekt Qt nedávno vypustil . Toto vydání přináší jako je například výchozí podpora pro Vulkan, Text to speech funkcionalitu a mnoho dalších vylepšení. Qt knihovny jsou hojně používány v software, hlavně v Plasma jsou často tlačeny i do extrémů. Počítá se s bugy či, že s plánovanými změnami, které v Qt mohou negativně postihnout zkušenost z Plasmy. Ranné testování Qt vydání určitě pomůže kvůli odhalení bugů nebo, pro přizpůsobení Plasma software této nové verzi. Nyní je možné testovat kombinaci KDE a Qt software pomocí live obrazů Kryptonu a Argonu tzn. bez přímé lokální instalace. Pokud máte zájem o nejaktuálnější a nejlepší KDE software. Zkuste to !

Vzdálené ovládání II. díl

14.03.2019 07:11 Po dlouhé době jsem našel zase nějaký čas navíc a tak jsem se rozhodl věnovat ho druhému dílu vzdáleného ovládání v Linuxu. Dnes vám představím program X2GO, který má oproti NoMachine výhodu v tom, že nekopíruje obraz z fyzického monitoru, ale pro každého uživatele připojeného k serveru vytvoří nové sezení. Instalace X2GO X2GO má dvě aplikace . X2GO server nainstalujete na počítač, který bude ovládán vzdáleným počítačem a X2GO client nainstalujete na počítač, který bude vzdálený počítač ovládat. Program instalujte z následujících odkazů: . Ovládání X2GO Aplikace na ovládaném počítači se spustí se startem počítače. Aplikaci pro ovládání spustíme stisknutím klávesy a vyhledáním X2GO. Po spuštění aplikace zadejte libovolné Session name, do pole Host zadejte IP adresu serveru a do pole Login přihlašovací jméno. Jako poslední zvolte Session type podle prostředí, které je na ovládaném počítači nainstalováno. Nyní volby potvrďte tlačítkem OK. Pro připojení klikněte na právě vytvořený profil a zadejte heslo, potvrďte připojení stisknutím OK v nově otevřeném okně. Nyní by se vám měla zobrazit obrazovka ovládaného počítače. Vytvoření profilu provedete vyplněním polí Session name, Host, Login a zvolením Session type Nově vytvořený profil se zobrazí na levé straně Po zvolení profilu stačí zadat heslo a kliknout na tlačítko OK Takto vypadá obrazovka počítače při vzdáleném ovládání počítače Psáno pro opensuse.cz a odkaz na první díl

Vydanie openSUSE Leap 42.2 RC 1

02.03.2019 06:35 Dnes bola oznámená dostupnosť openSUSE Leap 42.2 . Uvoľnenie RC1 uzatvára proces vývoja vydania openSUSE Leap 42.2, ktoré je založené na zdrojovom kóde zo SUSE Linux Enterprise Service Pack 2. RC1 pridáva nové opravy chýb pre KDE, keďže Plasma 5.8.1 ponúka niekoľko schválených zlepšení. Plasma 5.8 je verzia s dlhodobou podporou a mala by mať potenciál stability a znovuzrodenia pre KDE. V prostredí GNOME prebehla aktualizácia hier, ktoré sú jeho súčasťou. Linuxové jadro určené pre openSUSE Leap 42.2 má verziu 4.4. Jadro s dlhodobou podporou pre RC1 bolo aktualizované z verzie 4.4.22 v Beta 3 na aktuálne 4.4.24, ktoré poskytuje niekoľko opráv pre ARM 64. Podrobnejšie informácie si môžete prečítať v na news.opensuse.org. Ferdinand Galko Súvisiace odkazy: