Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj
Pozývame vás na Bibliotéku 2019 :-)

28.10.2019 12:39 Jeseň je obdobím, keď sa zvyčajne roztrhne vrece s knižnými novinkami a zorientovať sa v nich môže byť niekedy náročné. Ak hľadáte knižku pre seba, alebo sa už chystáte na Vianoce, rozhodne by ste nemali chýbať na najväčšom slovenskom knižnom veľtrhu, ktorý sa aj v tomto roku postará o poriadnu nádielku kvalitného čítania. Na Bibliotéke od 7. do 10. … The post Pozývame vás na Bibliotéku 2019 :-) appeared first on Martinus.sk Blog.

LookBook #19: Jesenné čítanie

14.10.2019 15:39 Vo svojom autobiografickom románe Angelika Schrobsdorff rozpráva o živote svojej židovskej matky, nekonvenčnej ženy, v Berlíne v období Weimarskej republiky, Tretej ríše a povojnového Nemecka. Všetko sa začalo celkom harmonicky v zámožnom židovskom dome berlínskeho obchodníka na začiatku 20. storočia. Else, hlavná postava knihy, mala krásny, zaujímavý a naplnený život, až kým neprišli nacisti a … The post LookBook #19: Jesenné čítanie appeared first on Martinus.sk Blog.

Hlasuj za víťaznú poviedku Martinus Ceny Fantázie 2019 a vyhraj

12.10.2019 08:01 Tento týždeň sme na blogu predstavili 5 finálových poviedok, ktoré sa uchádzajú o priazeň čitateľov a titul víťaza Martinus Ceny Fantázie za rok 2019. Finálovú päticu vybrala odborná porota v zložení Lucia Halová, Arpád Soltész, Patrik Oriešek, Martin Petro a Mário Zeumer spomedzi 204 prihlásených poviedok. Všetky poviedky vyjdú v zborníku Fantázia 2019, teraz však … The post Hlasuj za víťaznú poviedku Martinus Ceny Fantázie 2019 a vyhraj appeared first on Martinus.sk Blog.

Peklo na Gessayovej 49

11.10.2019 12:00 I „…územím Slovenska prechádza teplý front spojený s tlakovou výšou, zajtra nás preto čaká slnečná sobota s minimom…“ Kopol do seba panáka a pozrel na studené steny obrastené tieňmi sídliska. Že teplý front, odfrkol si. Však vidí, nie? Vidí, ako sa mu po byte začali rozliezať vlhké škvrny. Striasalo ho už len pri pomyslení na to tiché mľask, … The post Peklo na Gessayovej 49 appeared first on Martinus.sk Blog.

Dungeons & Dragons pod Starým mestom

10.10.2019 12:08 „Hej, sexi riťka,“ ozvalo sa im za chrbtom a dotieravá ruka omacala Zuzanin zadok vo vypasovaných džínsach. Zuzana sa otočila rýchlejšie než úplatok pri balení do alobalu a dotieravca tresla kabelkou po hlave. Zadunelo to. KnightOnWhiteHorse bola málo známa, ale extrémne nedostatková značka kabeliek. Pod francúzskym dizajnom sa skrývalo kvalitné slovenské pancierovanie a mladá dáma so správnym grifom … The post Dungeons & Dragons pod Starým mestom appeared first on Martinus.sk Blog.

Kruhy

09.10.2019 12:10 Sedel na brehu malej zátoky. Chladnejší vzduch končiaceho leta miešal vône nadchádzajúceho večera. Slanosť mora, pach rybiny, dym z prístavu. Sledoval oplachtený parník, ktorý práve zdvíhal kotvy a vypúštal sadze navôkol. Na korme postávalo niekoľko cestujúcich, nedbalo opierajúcich sa o zábradlie. Na palubu medzi nich vybehlo malé plavovlasé dievča. Zamávalo mu. Rýchlo sa postavil, zakýval tiež. Dospelí si … The post Kruhy appeared first on Martinus.sk Blog.

Spevy troch posmrtných ríš

08.10.2019 17:43 PRVÝ SPEV o tom, ako sa vo svete bohov vracia život za život Lajla lejla lej. Mielikki, žena boha lesa, opásaná tromi zlatými kľúčmi – na počesť svojich troch detí, chodila do ľudského sveta dvojako. Mohla byť nádhernou vílou, alebo vrčiacou divožienkou. V deň, v ktorom sa narodil tento spev, nemala pokojného ducha. Takže lovila v lesoch v podobe ohnivej … The post Spevy troch posmrtných ríš appeared first on Martinus.sk Blog.

Druhý príbeh

08.10.2019 09:38 Telo dieťaťa, myseľ starca. Je to prekliatie, alebo dar? Ako kedy. Na jednej strane som si mohol robiť, čo som chcel. Podľa výzoru som bol nesvojprávny a keď pátrali po mojich rodičoch, iba som vydesene vzlykal a rozprával jazykom, ktorému nik nerozumel. V Španielsku po slovensky a na Slovensku po nórsky. Desiatky rokov strávených na cestách Európy zo mňa … The post Druhý príbeh appeared first on Martinus.sk Blog.

Jana z Martinusu: Mám radšej úprimné nadšenie z kníh než literárny snobizmus

06.10.2019 00:02 Čo práve teraz čítaš? Práve som dočítala Juraja Červenáka, čo je jeden z mála slovenských autorov, ktorého čítam

Čo čítať v októbri?

03.10.2019 14:02 V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme 9 noviniek, ktoré vychádzajú tento mesiac a môžete medzi nimi objaviť vhodné čítanie pre milovníkov rôznych žánrov. A pridáme aj bonus pre tých, ktorí radi siahnu po osvedčenej klasike. Steven Pinker – Buď svetloAk obľubujete knižky z kategórie non-fiction, túto novinku by ste rozhodne nemali obísť. Svetoznáma knižka Stevena Pinkera … The post Čo čítať v októbri? appeared first on Martinus.sk Blog.

LookBook #18: Leto, voda, knihy

02.10.2019 00:14 Príbeh o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Príbeh Tary Westoverovej o dospievaní sa vyznačuje prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho. Silné, strhujúce, nezabudnuteľné rozprávanie, v ktorom Tara nič neprikrášľuje ani nedramatizuje. Autentický a neuveriteľne … The post LookBook #18: Leto, voda, knihy appeared first on Martinus.sk Blog.