Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa
Alipaškovia a ich majetky

07.04.2019 00:07 To až Paškakauza urobila diskutovaný problém z toho, že politici sú tieňovými vlastníkmi podnikov? No dobré ráno, Slovensko!

Čo bude po SME

07.04.2019 00:07 SME ma párkrát vážne nahnevalo. To väčšinou preto, že zabudli, že politiku majú mapovať, nie robiť. Ale tých mojich párkrát je len nepatrný zlomok. Vo väčšine článkov, rozpracovaných prípadov a reportáží ponúkali reálny obraz spoločnosti, nebáli sa rýpať do chúlostivých tém, nevzdávali sa svojich nezodpovedaných otázok, podporovali občiansku spoločnosť, rovnosť všetkých ľudí ako v ich právach, tak v ich povinnostiach a veľa vecí sa práve ich intervenciou zmenilo k lepšiemu.

Závažné podozrenie zo sexuálneho zneužívania dieťaťa odfláknuté

07.04.2019 00:07 Obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí sú veľmi citlivou témou. Preto je dôležité, aby úrady, súdy a polícia postupovali promptne a nanajvýš dôsledne. V banku je totiž život dieťaťa, jeho fyzické i psychické zdravie a poškodenia, ktoré si bude bolestne niesť životom. Uplynul viac ako jeden rok odvtedy, keď ma oslovila Lenka - mama malej Natálky. V čerstvom a hroznom zážitku mi vypovedala, čo sa dozvedela od malej dcérky. Tá jej pri kúpaní začala vysvetľovať, kam jej otec dáva penis a prsty, popisovala masturbačné pohyby.

Žasnem a neprestávam

07.04.2019 00:07 Nevychádzam z úžasu, keď po roku vidím deti, ktoré urobili vo svojich náhradných a profesionálnych rodinách ohromné pokroky, ktoré sa začali konečne usmievať a v ich očiach je čoraz menej strachu a čoraz viac dôvery. Žasnem a neprestávam, keď sa stretávam s ich rodičmi, ktorí od prvého spoločného stretnutia robili všetko pre to, aby ich deti boli šťastné napriek tomu, že ich opustili najdôležitejší ľudia – ich biologickí rodičia. 

Trnava – mesto za euro alebo za zlámaný groš

07.04.2019 00:07 Ešte neodznel rozruch okolo eurovolieb a stranícke štruktúry na regionálnych úrovniach začali živo diskutovať o tom, kto si z koláča miest a obcí odhryzne väčší politický krajec.  Nikoho dnes už neprekvapí, že to posledné, o čo sa politici zaujímajú, je prospech pre občanov. 

Vymierame a vlastná hlúposť nás dorazí

07.04.2019 00:07 Vyspelé krajiny majú závažný problém. Vymierajú. Detí sa rodí príliš málo na to, aby boli v budúcnosti zárukou ekonomického rastu a aby podržali početnú starnúcu generáciu, ktorej vek dožitia stále stúpa. Tento trend bude mať v dohľadnej dobe za následok spomalenie rozvoja a zhoršenie sociálnej situácie vo všetkých vyspelých krajinách.

Ako sú deti zneužívané na politickú kampaň

07.04.2019 00:07 Pred mesiacom mi zavolal jeden novinár s tým, že sa dopočul, že riaditeľka detského domova používa trestné oznámenia na deti ako výchovný prostriedok.  Že on chce o tom napísať. A či by som mu nepomohla. 

Reedukačné zariadenia a hladné deti. To sme v Etiópii?

07.04.2019 00:07 Reedukačné domovy sú dlhodobo problémom a to z viacerých dôvodov. To že sociálny kvázidemokrat  Blaha bezprecedentne tliacha o tom, že hlad detí v ústavoch je spôsobený zhýralým kapitalizmom, je len surovou bodkou za sociálnym cítením, ktorého symbolom sú hodinky jeho predsedu. A zlepšenia sa nedočkáme, pokiaľ bude rezort školstva viesť dezorientovaný deduško a Ministerstvu práce, sociálnych veci a rodiny bude šéfovať učeň z Calex-u, obohatený diplomom z VUML, o ktorého stranícku knižku KSS sa sociálna práca v živote ani neobtrela.

Jiřina Prekopová: Podmienečná láska je bezcenná

07.04.2019 00:07 Bratislava mala tú česť privítať svetoznámu česko-nemeckú „psycholožnici" Jiřinu Prekopovú. Tak ako s vtipom a láskou prekrúca toto slovo, rovnako so srdcom na dlani korení bonmotmi aj svoje odborné verejné vystúpenia. Pracovala s postihnutými deťmi na klinike v Stuttgarte, je autorkou mnohých odborných publikácií a dnes sa zaoberá podporou pozitívneho rodičovstva. V úctyhodnom veku 85 rokov je stále vitálna a energiou dobíja všetkých, ktorí sa ocitnú v jej blízkosti.

Keď je prezident najhlúpejšou celebritou

07.04.2019 00:07 Ja viem, že vonku hrozne fúka, že počasie je nanič, viem, že doma máte kopec roboty, že ste práve prišli z nočnej, alebo ťaháte šichtu, viem, že oslavujete s rodinou, alebo máte choré deti... Je more dôvodov, prečo dnes nevytiahnuť päty z domu. Presne tak, ako tomu bolo počas minulých prezidentských volieb. A potom sa stalo, že najvyšším ústavným činiteľom sa stal človek, ktorý  s prehľadom viedol v rebríčkoch o najhlúpejšiu celebritu. Zaspomínajme si na jeho zrnká múdrosti, ktorými nás  po roky oblažoval:

Keď štátny zamestnanec s úžasom zistí, že nemožné je možným

07.04.2019 00:07 Vo štvrtok som sa zmienila redaktorke RTVS v súvislosti s inou témou  aj o Kristiánovi a jeho vážnom probléme. Kristián mal v tej chvíli už len tri dni nato, aby si zariadil život mimo detského domova. Bez upozornenia a bez prípravy ho mal takmer okamžite opustiť.  Okamžite a bezpodmienečne. Príčina – zlyhanie kompetentných. Rozhovor pre Rádiožurnál  mal byť pôvodne o tom, že v kauze utýranej Lucky padlo historicky prvé obvinenie sociálnej pracovníčky. Pani redaktorka sa pýtala, či si myslím, že by to mohlo mať pozitívny efekt na dôslednosť práce sociálnych pracovníkov.

Ako vybabrať s prúserom? Zničíme decku život

07.04.2019 00:07 Kristián mi volal v utorok. Vraj mu riaditeľka detského domova povedala, že do piatku musí opustiť detský domov. Nikdy predtým sa o tom slovom nezmienila. Je druhák na strednej škole, budúci týždeň skladá skúšky v autoškole. Jediné, čo má, je jeho mladšia sestra a kamaráti v decáku.

Šesť ingrediencií výbušného kokteilu

07.04.2019 00:07 Počula som mnohých z vás hovoriť o tom, že preventívne balia kufre. Že tu nie je o čo stáť. Lebo kokteil aktuálnych situácií môže mať nebezpečný a výbušný charakter. A tu sú jedovaté ingrediencie tohto kokteilu:

Chudoba cti netratí

07.04.2019 00:07 Práve som sa vrátila z pracovného stretnutia s dámou z nadácie a okrem iného sme sa rozprávali aj o svojich klientoch. O tom, ako veľmi to majú niektoré rodiny ťažké. Najviac detí má na Orave a na Spiši. Siroty, kde sa stará dospelý súrodenec o mladších, babičky, ktoré si zobrali do starostlivosti vnúčatá... Rozprávali sme sa o tom, ako veľmi zúfalé je pre nich bez pomoci a bez prostriedkov zvládať  bežný život tak, aby sa im nezosypala rodina.

Na rovinu: Deti z detských domovov nemajú šancu

07.04.2019 00:07 Tí, ktorí čítajte môj blog, poznáte Veroniku, a čiastočne aj jej osud a obrovské problémy, ktoré musí prekonávať pri svojom osamostatňovaní. Veronika si naveľa vymohla svoju vlastnú dcérku z detského domova k sebe na návštevný pobyt. Ona ako chovankyňa detského domova bola odkázaná na pomoc a spoluprácu jeho zamestnancov. Tí sa bohužiaľ ničím nevyznamenali. Priam naopak. Na veľké šťastie osudu je ale Veronika veľmi aktívne a inteligentné žieňa.