Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa
Šanca na slušného prezidenta

13.04.2020 01:08 Slovensko má šancu na slušného prezidenta. Za predpokladu, že opoziční lídri prestanú politikárčiť a povenujú sa konečne vlastnej sebareflexii a opozičnej činnosti, vďaka ktorej budú priaznivci všetkých strán aspoň čiastočne chápať škodlivosť „pseudosociálnej“ vládnej politiky. Aj keď viem, že ľud u nás sa ľahko predáva za misu šošovice.

Existuje ešte spor o Tokaj?

13.04.2020 01:08 Správy z minulého týždňa hovoria, že nový minister pôdohospodárstva sa stretol s maďarským veľvyslancom aj so slovenskými vinármi. Hovoria o spore. Otázkou je, či vôbec existuje. Ak áno, je iba jednostranným, zo strany južných susedov. Vlády sa menili a veľa toho nevyriešili. Slovenskí tokajskí vinohradníci a vinári si našťastie pomohli sami a pomohli slovenskému Tokaju viac ako politici.

Tokaj musí každý Slovák zažiť

13.04.2020 01:08 Milujem Tokaj, slovenský Tokaj, ako východoslovenský mikro-región, vinohradnícku oblasť, výborné vína, priateľských ľudí tam žijúcich. Ide o svetový unikát. Naša najmenšia, ale o to vzácnejšia, vinohradnícka oblasť má ale čo doháňať.

Slovensko-maďarský spor o Tokaj

13.04.2020 01:08 Slovenský Tokaj vnímame zväčša cez kvalitné vína ako „zlatý poklad“ Slovenska. Skrýva však v sebe aj starnúce obce, odliv mladých ľudí, vysokú mieru nezamestnanosti, obmedzené možnosti uplatnenia. Je našou hanbou stav, v akom sa región nachádza. Je zároveň zarážajúce, že ešte aj dnes musí Slovensko obhajovať to, čo je stáročia jeho oprávnenou súčasťou.

Úspech SaS je najväčším úspechom slovenských liberálov

13.04.2020 01:08 V nedeľu 17. októbra 2010 sa v Bratislave konal kongres združenia Mladí liberáli. Bilancoval viac ako osemročnú existenciu združenia a uskutočnil generačnú výmenu vo vedení. Mladí liberáli sú pevnou súčasťou politického mládežníckeho spektra. Úzko spolupracujú s ďalšími liberálnymi a „pravicovými“ organizáciami. Združujú viac ako 400 členov zo všetkých regiónov Slovenska. Sú členom mládežníckej platformy Európskej liberálnej strany - Európskej liberálnej mládeže a Medzinárodnej federácie liberálnej mládeže .

Ako možno kupovať voličov za peniaze

13.04.2020 01:08 Pri nedávnom zaoberaní sa postrehmi členov okrskových volebných komisií z uplynulých volieb som premýšľal o možnom kupovaní hlasov voličov za peniaze, zároveň spojenom s priamou "kontrolou" nad tajnosťou volieb. Možnosť takéhoto "obchodovania" existuje. Možno sa reálne deje počas komunálnych alebo krajských volieb, v ktorých dostávajú voliči po jednom hlasovacom lístku.

V čom je bieda slovenskej pravice

13.04.2020 01:08 Niektorí hovoria o trieštení "pravice" pri toľkom počte "pravicových" strán. Pri pohľade na minulosť bol to práve predseda kresťanskej únie, ktorý s ostatnými odišiel od kresťanských demokratov a založil stranu moci. Niektorí by si želali spojenie celej "pravice", to však nie je možné. Možné ani nie je, aby dôveryhodní opäť dosadili do čela "pravice" nedôveryhodných a vierolomných.

Prečo slovenskí liberáli nepodporujú Zuzanu Martinákovú

13.04.2020 01:08 Po niekoľkých rokoch sa Slobodné fórum chce konečne medzinárodne zaradiť. V štruktúrach strany síce nie sú zanietení liberáli a nikdy neprišlo s novým inovatívnym liberálnym riešením, ale bolo dotlačené zaradiť sa k európskym liberálom združených v ELDR. Tí by mali niekedy zvážiť, koho medzi seba prijímajú, nedávno by medzi sebou privítali aj ľudí z HZDS, čo som aj s českými kolegami kritizoval hlavne medzi európskymi mladými liberálmi.

SAS zaregistrovaná, zastavme Ficoviatan

13.04.2020 01:08 Po stretnutí prípravného výboru 10. novembra Rišo Sulík ohlásil zakladanie novej strany. Niekoľko mesiacov príprav, pred aj po ohlásení, sa pomaly a isto premenili na výsledok. Sloboda a solidarita v uplynulých dňoch požiadala ministerstvo vnútra o svoju registráciu a dnes sa tak aj stalo. So SAS začína nová éra liberálnej politiky na Slovensku. SAS je začiatkom novej pravice.

Ako skončila ANO, so sexom na stránke

13.04.2020 01:08 Aliancia nového občana bola strana, ktorá bola súčasťou asi najlepšej doterajšej vlády na Slovensku, vďaka ktorej sa presadilo veľa dobrého. Strana, ktorá mala svoje chyby, a pre ktoré skončila tak, ako skončila. Strana, ktorá bola aj v medzinárodných liberálnych štruktúrach. Na začiatku ju volili aj významní slovenskí liberáli.

Prečo sa ten študent upálil, Pochodeň č. 1

13.04.2020 01:08 Bol to syn všetatského živnostníka, študent Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, ktorý sa presne pred štyridsiatimi rokmi upálil v hornej časti pražského Václavského námestia. Na protest proti sovietskej okupácii a pokračujúcim ústupkom okupantom zo strany vtedajších boľševikov. Jan Palach, mladý človek, ktorý za jeden rok zažil, čo je to slobodu získať, aj ju stratiť. Nechcel sa zmieriť s ľudskou rezignáciou a úpadkom do letargie po septembrovej likvidácii slobôd, "dočasnom" umiestnení spojeneckých vojsk v Československu a nástupe normalizácie.

Ako politici Východniarov okašľali

13.04.2020 01:08 Blížia sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. Možno pre niekoho je téma územného členenia nepodstatnou a uprednostňuje technokratické riešenia. Lenže pre dlhodobý rozvoj slovenských regiónov a spoločenský vývoj vec dôležitá. Historický vývoj regiónov siaha do veľkomoravskej tradície. Zrod stoličnej alebo župnej organizácie do trinásteho storočia. K najväčšiemu narušeniu prirodzeného rozdelenia došlo politickými rozhodnutiami počas dvadsiateho storočia. Pred voľbami 1998 sľúbili strany SDK, SDĽ, SOP a SMK decentralizáciu verejnej správy. V marci 2001 došlo ku koaličnej dohode na modele 12 + 12. V júli 2001 SDĽ a väčšia časť SOP spolu s vtedajšou opozíciou schválili umelý model 8 + 8 pseudokrajov. Pripomeňme si, čo sa vtedy v lete stalo.

Patrí firma Ficových ľudí na čiernu listinu?

13.04.2020 01:08 Nedá mi nezareagovať na zvýšenie cien cestovného podnikom SAD v Prešove, ktoré rozhnevalo ľudí na Východe. Zdraženie prišlo so zavedením eura a v čase zníženia cien pohonných hmôt. Nie som zástanca tzv. čiernych listín podnikateľov, ale keď už si ju ľavicová vláda vytvorila a premiér ňou hrozí, tak sa pýtam, patrí firma Ficových ľudí na čiernu listinu? Uvediem aj niektoré fakty. 

Prečo nebudem voliť kandidáta Ivana Gašparoviča

13.04.2020 01:08 Písala sa jar 1997 a referendum bolo vládnou mocou zmarené. Pred približne jedenástimi rokmi som preto spolu s priateľmi mrzol na prešovskom námestí a zbieral podpisy pod ďalšiu petíciu za vyhlásenie referenda o priamej voľbe prezidenta. Našťastie vtedajšie výsledky volieb ukončili éru mečiarizmu. Onedlho si pripomenieme dvadsiate výročie Nežnej revolúcie a zároveň budeme mať opäť voľbu prezidenta. Našťastie priamu voľbu prezidenta. V tej tretej je opäť favoritom ďalší kandidát s komunistickou minulosťou. Nebudem voliť kandidáta Ivana Gašparoviča. Aspoň mne ešte pamäť slúži. Chcem sa preto podeliť o dôvody, pre ktoré zdvihnem v deň volieb svoj zadok a budem voliť. A voliť tak, aby som nevolil bývalého komunistu.

Komunistickí pohlavári, odíďte!

13.04.2020 01:08 Každý rok si pripomínam výročie víťazstva slobody nad totalitným režimom. Vláda komunistickej strany zmarila možnosť žiť slobodne na dlhé desiatky rokov. Pri tejto príležitosti s úctou spomínam na všetky obete komunistického režimu. Na jeho obete nemôžeme zabudnúť. Sú odkazom pre našu budúcnosť.