Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela
Odborné vzdelávanie potrebuje výraznú podporu

15.04.2020 11:17 Len nedávno som v parlamente predkladal novelu zákona o odbornom vzdelávaní. Návrh reaguje na dlhodobý stav, kedy z verejných zdrojov platíme, aj také štúdium, s ktorým sa spájajú minimálne šance na zamestnanie. Sme svedkami nerozumných investícií do vzdelávania, ktoré minimalizujú šance absolventa pre jeho uplatniteľnosť na trhu práce. Sme svedkami opätovných verejných investícií do rekvalifikácií tých, čo sa svojou získanou profesiou uplatňujú v registroch úradov práce.

Odpoveď ministra na otvorený list učiteliek

15.04.2020 11:17 Vážené panie učiteľky, tesne pred ukončením školského roka mi bol doručený Váš otvorený list, v ktorom ste otvorene, rozhorčene a z duše pravdivo informovali o Vašich trpkých skúsenostiach. Som presvedčený, že za každým Vašim slovom a vetou sa skrýva nielen sklamanie, ale aj trpké skúsenosti, a napokon i očakávania a túžba postaviť naše školstvo na pevné nohy, z hlavy na nohy, s cieľom pomôcť meniť našu prítomnosť.

Centrá voľného času sú službou pre deti a nie pre biznis

15.04.2020 11:17 Po nástupe na rezort a po mnohých informáciách od znepokojených rodičov, názorov od pobúrených niektorých primátorov a starostov som začal uskutočňovať mnohé osobné neohlásené kontroly v niektorých centrách voľného času. Tieto poznatky a skúsenosti, nadovšetko potvrdené a umocnené  správami pracovníkov štátnej inšpekcie a Krajských školských úradov ma presvedčili o tom, že súčasný systém je totálne zle nastavený. Z deti sa stal biznis a spravodlivosť vytrestali mnohí bezočivci.

Školstvo je buď kvalitné, alebo nekvalitné

15.04.2020 11:17 Uplynul týždeň od bilancovania prvých sto dní na rezorte, stále sa vraciam k prvým kontaktom, konkrétnym opatreniam, čo sa dalo urobiť ešte lepšie, na čom sme sa poučili, že to nie je správna cesta. Som politik dialógu, preto som pozorne počúval a aj korigoval, ak to bolo prospešné, ak to malo slúžiť deťom, žiakom, študentom, rodičom a pedagogickým, odborným, vedeckým i nepedagogickým zamestnancom.

Odmietam povrchnosť a najazdené kilometre

15.04.2020 11:17 Novela vysokoškolského zákona, ktorú na jeseň predkladáme do vlády a parlamentu, by mala priniesť také zmeny, ktoré sú konkrétnymi krokmi ku zvyšovaniu kvality vysokoškolského vzdelávania. Týkajú sa napríklad externého štúdia, detailného prehľadu v každom študentovi, jeho vzdelávania a výsledkoch a napokon aj tzv. lietajúcich profesorov.  

Totálne zlyhania ministra E. Jurzycu

15.04.2020 11:17 Predčasné ukončenie volebného obdobia a dlhodobá nečinnosť i náhle „prebudenie" dosluhujúceho ministra E. Jurzycu, dovoľujú uskutočniť bilanciu, zväčša zlých rozhodnutí a aktivít tohto rezortu. Vnímam osemnásťmesačné riadenie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ako obdobie neustálych pokusov a omylov zaspatého rezortu a jeho ministra.

Štandardný sociálny dialóg je cestou k stabilite.

15.04.2020 11:17 Poldruha roka vlády I. Radičovej dokázal zlikvidovať všetky štandardné formy sociálneho dialógu a komunikácie v našej spoločnosti. Výsledkom bol a je chaos, nestabilita, napätia v spoločnosti, a posledným vyvrcholením bolo vyhlásenie núdzového stavu v našom zdravotníctve. Protesty, štrajky nespokojných občanov boli konkrétnym dôkazom, ako vláda I. Radičovej a jej ministri podcenili pravidelnú komunikáciu so všetkými zložkami spoločnosti, odborovými a stavovskými organizáciami. Jedným slovom kašlali na nich, a snažili sa rokovať až vtedy, keď im už tieklo do topánok, čo vyvolávalo a vyvoláva nebývalé napätia. Zabudli, že politik nemá používať len ústa, ale aj uši a oči, konali len verbálne, nepočúvali hlas verejnosti, názory občanov. V podstate dali občanom obrazne „roubíka do úst" a chceli vládnuť, len na základe odporúčaní niektorých z politizovaných mimovládnych organizácií. Nadovšetko zabudli, že je tu jedna z najväčších finančných, ekonomických, sociálnych a najmä morálnych kríz.