Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav
No konečne! Barroso vyzýva k silnejšej Európe!

09.08.2019 00:07 Európa potrebuje nové smerovanie. Globalizácia vyžaduje viac európskej jednoty, a teda viac integrácie. V 20. storočí mohol byť štát s desiatimi či pätnástimi miliónmi obyvateľov globálnou mocnosťou, no v 21. storočí aj tie najväčšie európske štáty riskujú, že sa stanú v porovnaní s globálnymi gigantmi ako sú USA či Čína bezvýznamnými hráčmi. Potrebujeme politickú úniu ako horizont. Nemôžeme ďalej riešiť celoeurópske problémy cez úzko národné riešenia. Federácia národných štátov je to, kam nás to musí viesť najbližšie roky. Nejde o superštát. V ére globalizácie zdieľanie suverenity znamená viac národnej suverenity, nie menej.

Stále usmiaty, ale sám

09.08.2019 00:07 Pred troma rokmi som bol v Prahe počas osláv 20.výročia Nežnej revolúcie. Pri tejto príležitosti som ako predseda parlamentu odhalil na budove bývalého federálneho zhromaždenia pamätnú tabuľu na počesť Alexandra Dubčeka. Vo svojom slávnostnom príhovore som okrem iného pripomenul, že Dubček pre Slovákov ostáva symbolom revolúcie a nemali by sme naňho zabúdať.

Lepidlom na papier hlinenú misu nezlepíš

09.08.2019 00:07 Keď som v nedeľu sledoval predvolebnú diskusiu vo verejnoprávnej televízii, dospel som k jedinému možnému záveru: lepidlom na papier sa nedá zlepiť krehká hlinená misa. Takéto prirovnanie jednoznačne platí pre slovenskú pravicu. Aj v televíznej debate si jej predstavitelia spokojne hrkútali, no vo chvíli, keď došlo k nejakej ideovej nezhode , tak po sebe štekali rovnako, ako osemnásť mesiacov, keď vládli. Takto sa vládnuť nedá - to sme videli všetci v priamom prenose.

Prečo nepočuť o ekonomickej demokracii?

09.08.2019 00:07 Demokracia je o slobodnej politickej súťaži, o účasti ľudí na správe vecí verejných, o občianskej kontrole. Preto plne rešpektujem, že mnohí ľudia na Slovensku sa rozhodli vyjadriť svoju nespokojnosť s určitými praktikami, ktoré sú späté s druhou Dzurindovou vládou, a že popri tom vzniesli aj viacero požiadaviek na zmenu systému. Tieto požiadavky sú z formálneho hľadiska celkom legitímne, no priznám sa, že z obsahového hľadiska ma trochu prekvapuje, aký dôraz kladú občianski aktivisti v uliciach na politický rozmer demokracie, zatiaľ čo ekonomický rozmer demokracie ponechávajú stranou.

Politologické „perly“ našej pravice

09.08.2019 00:07 Pravicoví politici veľmi radi hovoria, že ľavičiari v celej Európe iba zadlžujú budúce generácie, zvyšujú verejný dlh či deficit a nevedia efektívne hospodáriť. Dokonca spájajú socialistov s korupciou. Vždy keď počúvam takéto politologické „perly", pýtam sa sám seba, či sú len výsledkom neznalosti, alebo ide o číru demagógiu.

Naozaj do EÚ iba lejeme peniaze?

09.08.2019 00:07 Eurodemagógovia na čele s Richardom Sulíkom pri každej príležitosti zdôrazňujú, aká je pre nás Európska únia škodlivá, ako sa nám nevypláca, ako zle funguje európska solidarita a aké je neférové, že musíme platiť na „tučných Grékov". Najlepšou odpoveďou na takéto nezmysly bol januárový summit EÚ, na ktorom sa rozhodlo, že Brusel podporí vyše 80 miliardami rastové programy , z čoho 22 miliárd eur pôjde z Európskeho sociálneho fondu na podporu zamestnanosti mladých.

Čo s kapitalizmom 21.storočia?

09.08.2019 00:07 To najpozitívnejšie, čo treba vyzdvihnúť z hľadiska januárového európskeho summitu v Bruseli, je podľa môjho názoru posolstvo rastu. Napriek tomu, že najmä v pravicovom spektre pretrváva dôraz na politiku škrtania a úsporných balíčkov , viacerí významní lídri na summite potvrdili, že Európa viac než škrtanie potrebuje ekonomický rast a obnovu . Je to len ďalší dôkaz, že štáty musia stimulovať ekonomiku a nemôžu sa donekonečna spoliehať na neviditeľnú ruku trhu. Práve o tomto hovorí sociálna demokracia už dlhé roky.

O nenažratých vydriduchoch a šúľaní bankoviek

09.08.2019 00:07 Rovnováha... Pojem, ktorý vystihuje politický projekt sociálnej demokracie. Projekt, v ktorom ide o hľadanie kompromisov medzi záujmami jednotlivých spoločenských skupín, medzi zamestnancami a podnikateľmi, medzi chudobnými a bohatými. Táto rovnováha sa za posledné roky radikálne vyklonila smerom k záujmom tých najbohatších zložiek v spoločnosti a tento stav ohrozuje nielen demokraciu na Slovensku , ale aj rozvoj našej ekonomiky . Čo s tým?

Trhy a demokracia: revanš kapitálu

09.08.2019 00:07 V roku 2008 vypukla globálna hospodárska kríza. Experti sa zhodujú, že príčinou bola prílišná deregulácia, vďaka ktorej sa finanční špekulanti utrhli z reťaze a svojim nezodpovedným správaním ohrozili celý systém. Krátko po vypuknutí krízy to vyzeralo tak, že štáty sa vrátia k väčšej regulácii a k posilneniu sociálnych mechanizmov. Dnes, v roku 2012, je jasné, že sa stal pravý opak: trhy sa nadýchli k novej ofenzíve a zaútočili na štát prostredníctvom dlhových pák. Vznikla dlhová kríza, ktorú možno pokojne nazvať aj revanšom trhov.

Trhy a demokracia – kto vlastne vládne?

09.08.2019 00:07 „Trhy sú znepokojené." „Trhy sa upokojili." „Trhy zdvíhajú varovný prst." „Trhy sa rozhodli; trhom sa niečo nepozdáva; trhy pritvrdili." Takto nejako v tomto období vyzerajú titulky správ. Akoby dnes o spoločenskom vývoji nerozhodovali ľudia, a teda voliči a ich zástupcovia. Naopak, akoby ožili staroveké božstvá, nazvali sme ich „trhy" a tie akoby začali diktovať všetky politické rozhodnutia, všetky kroky jednotlivých štátov.

Na východze šícko zrobené... Naozaj?

09.08.2019 00:07 U nás na východe sa už dlhšie šíri jeden dobrý vtip. Že prečo je na východe Slovenska taká vysoká nezamestnanosť? Odpoveď: pretože je „šícko zrobené". Vtip je to ozaj výborný; nielen pre ironický podtón, ale aj preto, že pomáha pochopiť filozofiu neoliberalizmu, ktorú vášnivo už dlhé roky obhajujú naši pravicoví politici.

Bez dobrej nálady krízu neprekonáme

09.08.2019 00:07 Po tieto dni stretávam veľmi veľa ľudí a musím sa priznať, obdivujem ich silu a energiu. Namiesto zúfalstva z nich cítim nádej. Spomínam si, že podobný pocit som mal aj sedemnásteho novembra, počas tohtoročného dňa otvorených dverí. Naozaj som očakával, že veľa ľudí príde do parlamentu  nahnevaných, rozhorčených a zúfalých. Príjemne ma prekvapilo, že nálada ľudí nebola na bode mrazu. Aj napriek ťažkej ekonomickej situácii, politickej nestabilite a rastúcej sociálnej zraniteľnosti, naši občania nestrácajú nádej. Veria, že bude lepšie, a že krízu sa nám podarí zvládnuť. Nádejajú sa, že po voľbách príde nová, stabilná a sociálnejšia vláda, ktorá pomôže zlepšiť život na Slovensku.

Alternatívou EÚ je ostnatý drôt

09.08.2019 00:07 Nedávno som v novinách narazil na rozhorčený komentár, v ktorom sa autorka sťažovala na to, že Európska únia sa stala dogmou, ktorú neradno za žiadnych okolností kritizovať. Na označenie obhajcov Európskej únie, ktorým sa tradične hovorí „eurooptimisti", použila zaujímavý novotvar - „euroteológovia". Vo svojom článku tvrdila, že pre „euroteológov" Európa nie je výsledok racionálnej rozvahy, ale skôr akejsi náboženskej viery a každý, kto túto „vieru" v Európu nezdieľa, je podľa nej vytláčaný na okraj diskusie. Je to skutočne tak?

Zdvihnutý prst slovenského kapitálu: sníva sa mi?

09.08.2019 00:07 Nič necharakterizuje návrh štátneho rozpočtu na budúci rok lepšie, ako tlačová beseda jedného nemenovaného združenia slovenských biznismenov, ktorú som mal možnosť nedávno zhliadnuť v televízii. Reprezentant tohto združenia na tlačovke dvíhal výstražný prst podnikateľov smerom k poslancom Národnej rady SR, aby prijímali také zákony, ktoré vyhovujú podnikateľskému prostrediu, biznismenom a kapitálu. Na chvíľku som nadobudol presvedčenie, že nepozerám tlačovú besedu slovenských podnikateľov, ale historický film z prostredia raného kapitalizmu 19.storočia.

Lesk a bieda slovenského liberalizmu

09.08.2019 00:07 Politológovia sa niekedy pýtajú, prečo slovenská sociálna demokracia nespolupracuje s liberálmi, keď v Európe sú ľavo-liberálne koalície bežné a v minulosti boli základom stabilnej vlády napríklad v Nemecku. Odpoveď je jednoduchá: na Slovensku neexistuje žiadna liberálna strana.