Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela
Volebný pat v ČR

15.04.2020 06:30 Kto zachytil výsledky volieb v Českej republike, mohol si všimnúť istú paralelu s voľbami do NR SR v roku 2010. Odhliadnuc teraz od politického zaradenia, skúsme sa pozrieť na tento výsledok, ktorý mnohí označujú za ďalší patový stav.  

Nie som ovca, nevystúpim

15.04.2020 06:30 Pomohol som si časťou hesla, bežiaceho nie tak dávno v televízii kvôli rozhodnutiu ľudí v troška inej sfére života. No skvele sa hodí aj pre prípad, o ktorom píšem. II.pilier. Nočná mora ľavicových politikov, pre ktorých je každé euro, ktoré od občana nepritečie do rozpočtu, ale na účet súkromých spoločností, asi niečo podobné ako vlastizrada. Po tom, čo sa rozbehla kampaň na výstup ľudí z tohto II.piliera, som sa snažil reálne pozrieť na to, ako na tom moje súkromne nasporené eurá sú.  

Keď ani vyše 100 rokov nie je tradícia

15.04.2020 06:30 Tak. A v Bratislave o máme o ďalší športový pamätník viac. Po pár týždňoch od zbúrania športovej haly na Jégeho ulici odišiel do večnosti aj štadión na pravom brehu Dunaja, na ktorom hrával majstrovské zápasy miestny klub Petržalky.

Posilnenie verejnej dopravy na Moste SNP

15.04.2020 06:30 Bratislava má za sebou Európsky týždeň mobility , ktorý priniesol mnoho rozporuplných reakcií na aktivity či už magistrátu, alebo samotného Dopravného podniku ako prevádzkovateľa hromadnej dopravy v našej metropole.  

Nastal čas na SSD? II. - výber

15.04.2020 06:30 Pred rokom som sa v článku „Nastal čas na SSD?" venoval otázke, ako sú na tom disky SSD z hľadiska použitia pre domáceho používateľa. Doba pokročila, náklady na výrobu čipov klesli, taktiež aj ich výrobný proces sa zmenšuje, čo dáva priestor na ďalší pokles ceny/GB priestoru.  Skúsime sa teda pozrieť  na to,  aká je ich situácia dnes.  

Bojový klub futbalistov Slovan

15.04.2020 06:30 Bratislavský Slovan má za sebou posledné vystúpenie v druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaži za sezónu 2011/2012. Aj napriek vyjadreniam pána Weissa po prvom zápase na Salzburgu, že doma tohto súpera Slovan porazí, výsledková realita tomu aj napriek, trúfam si povedať ,ideálnej príležitosti nezodpovedá. Včerajší večer však krásne ukázal, že futbalisti Slovana až na azda dve výnimky hrať futbal nevedia, a pán Weiss útočne hrať nevie.  

Racionalizácia petržalských liniek MHD

15.04.2020 06:30 Od 1.augusta Bratislavčania cestujú hromadnou dopravou drahšie. Čo ale vyvolalo ostrejšie vášne ako tento krok bol fakt, že ruka v ruke sa so zdražením začalo uvažovať o rušení či racionalizácii spojov.

Podielové dane zo sčítacieho chaosu?

15.04.2020 06:30                Ubehlo pár týždňov od historicky najpochybnejšieho sčítania obyvateľov a bytov na Slovensku. Postupne sa začínajú trúsiť informácie, že ten sčítací chaos nakoniec nebol „iba" informačným zdrojom pre Štatistický úrad SR. Podľa týchto informácií by totiž mohlo vyjsť toto sčítanie poriadne draho niektoré mestá a obce. Vďaka podielovým daniam. Čo by však bola v konečnom dôsledku veľká hlúposť.

Duhový výkrik do tmy 2

15.04.2020 06:30 Dúhový pride v Bratislave napísal svoju druhú kapitolu. Od minulého roka sa líšil celkovou organizáciou, minimálnymi prejavmi násilia vykúpenými tvrdými obmedzeniami pre ľudí v okolí Nového mosta a vyššou účasťou. No spýtam sa opäť - načo to bolo dobré ?

Welfare? Na Slovensku poraď si sám...

15.04.2020 06:30 Len krátky postreh. Welfare state. Pojem, niekomu možno neznámy, znamenajúci systém vládnutia, kde štát hrá hlavnú úlohu pri ochrane, vzdelaní, ekonomickej a sociálnej starostlivosti o svojich občanov.

Nastal čas na SSD?

15.04.2020 06:30 Solid-state drive. Tri zázračné slovíčka majúce ambíciu stať sa náhradou za klasické dnes najpoužívanejšie pevné disky s pohyblivými časťami. Od ich zreteľnejšieho uvedenia na trh uplynuli už skoro 3 roky, čo je pre súčasný rýchlo sa rozvíjajúcu oblasť IT dostatočne dlhá doba na ich dozretie. Každý skúsenejší užívateľ si vie hravo nájsť na internete nespočet testov, článkov a hodnotení, preto tento článok je len akýmsi nazretím pod ich „kapotu" pre laikov, či ľudí uvažujúcich o ich kúpe.

Kam smeruješ, II.pilier?

15.04.2020 06:30 Som mladý človek. Keďže sledujem dianie na Slovensku, a som minimálne základne ekonomicky gramotný, s dobrou vierou som sa po nástupe do svojho prvého zamestnania prihlásil do 2. dôchodkového piliera, nakoľko forma a budúcnosť štátneho priebežného 1. piliera sa mi zdá ťažko čitateľná. Bohužiaľ podkopáva ho zlý demografický vývoj, zákonom stanovená každoročná valorizácia dôchodkov a nevyriešený systém odvodov z miezd.  

Nepoučujme sa - zabudnime

15.04.2020 06:30 Vystúpenie žilinských futbalistov v zápase s Marseille neprinieslo nič nové, ani povzbudivé. Zainteresovaní sa ospravedlňujú, novinári kritizujú, neprajníci si chcú kopnúť do porazeného, všetci však svorne omieľajú - poučme sa z toho. Lenže - dokedy sa budeme stále len poúčať? Dokedy sa budeme klamať že prehra prospela? Efekt - nulový. Povedzme si to takto - zabudnime, a tešme sa na ďalšie zápasy.  

Keď sa bankovať neoplatí..

15.04.2020 06:30 Každým rokom začínajú Vianoce o čosi skôr. Tento rok je za nami polovica októbra, a už sa na nás valia z reklamy výhodné ponuky na obdarovanie doplnené o klasické zvuky a symboly sviatkov. Že sa tým úplne stráca čaro adventu a Vianoc ako takých sa už pohovorilo dosť, teraz som sa zamyslel nad etickou rovinou ponuky jedného bankového domu.  

Mýtna matematika

15.04.2020 06:30 Máme za sebou prvý polrok fungovania elektronického mýta na Slovensku. Po počiatočných, a treba povedať že oprávnených sťažnostiach od dopravcov je namieste nahliadnuť, aký efekt mal pre kasu Národnej diaľničnej spoločnosti. Už strohé počty totiž naznačujú, že systém sa v tomto období vôbec nemal spúšťať, prípadne za úplne iných podmienok.