Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel
2 tipy, kam na výlet s novým Opel Astra

31.07.2020 17:01 Je tu leto, obdobie ako stvorené na cesty. Kratšie či dlhšie. Dvojnásobne to láka vtedy, keď máme nové auto. Chcete prevetrať svoj Opel Astra alebo vlastníte Opel Grandland? Poradíme vám, kam na výlet v rámci Slovenska. Kláštor Veľká Skalka – autom za históriou Toto čarovné miesto nájdete pri Trenčíne. Ide o pútnické miesto vytesané do skaly s podzemnými chodbami a jaskyňou. Niekdajšie sídlo benediktínskeho opátstva. Jeho korene siahajú do 13. storočia. A dostanete sa sem veľmi ľahko a rýchlo. Východiskovým bodom môže byť obec Zamarovce. Alebo sa stačí iba držať informačných tabúľ o historickej pamiatke, ktorých je cestou mnoho a nedá sa ich neviedieť. Zaparkujete hneď pod kláštorom na veľkom poľnom parkovisku a z neho to je len asi 5 minút chôdze. Ten krátky mierny kopec vás isto nezničí. Ideálny výlet autom, čo poviete? Haluzická tiesňava – výlet autom do „malých Jánošíkových dier” Táto lokalita je medzi turistami veľmi obľúbená. Niet sa čomu čudovať. Dalo by sa povedať, že ide o Jánošíkove diery v malom. V súčasnosti má kaňon dĺžku zhruba jeden kilometer, hĺbku 50 metrov a šírku okolo 200 metrov. Východiskovým bodom môže byť obec Bošáca alebo Trenčianske Bohuslavice. Odtiaľ je to do malej dedinky Haluzice len na skok. Zaparkujete kúsok od obecného úradu priamo pri cieli výletu. Máte dve možnosti. Buď sa nechať pohltiť náučným chodníkom priamo dole od cesty, alebo si vykráčate mierny svah a pozriete si aj ruinu kostola na mieste niekdajšieho hradiska z čias Veľkej Moravy. A až potom prejdete do tiesňavy z opačnej strany. Záleží, koľko toho chcete vidieť. Vyberte si auto na výlety Či už vlastníte dynamický Opel Astra, alebo Opel Grandland, v ktorom sa skĺbil športový charakter a dobrodružný duch, prípadne výrazný Opel Corsa, rozhodne ich nechcete len tak nechávať stáť v garáži. Ak ešte len premýšľate nad kúpou nového auta, aby ste mohli chodiť na výlety, príďte si najprv vyskúšať predvádzacie vozidlá ku nám do MaH. Naše dlhoročné skúsenosti sú tu pre vás.  

Koronavírus naštartoval zlatú éru – kto dnes investuje, tak do zlata

28.07.2020 17:01 Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Našich susedov, Čechov, doslova zachvátila zlatá horúčka. Investičné zlato nakupujú vo veľkom súkromní investori, ale s nákupmi začala už aj Česká národná banka. Česká národná banka doposiaľ s nákupmi zlata otáľala, ale teraz aj ona využíva možnosti výhodného nákupu zlata. To zlacňuje aj silná Česká koruna. Jej pokles sa však už predpokladá, a tak nechce nikto zaváhať. Pokles aj len o jednu CZK by znamenal náraz ceny kilogramu zlata až o 2000 €. Cena zlata už je síce pomerne vysoko, ale predpokladá sa ďalší nárast. Zlato je na rekordných hodnotách Cena zlata rastie – v posledných dňoch skutočne raketovo. Práve včera prekonalo zlato hodnotu 1945 USD za uncu. Zlato má pritom vo finančnom balíčku investorov dlhodobo dobrú pozíciu. Kto pre desiatimi rokmi investoval do zlata, má dnes dvojnásobok. Kilogramová zlatá tehla sa v roku 2010 kupovala za 29 635 €. K včerajšiemu dátumu by ste ju boli predali za 54 964 €, alebo dokonca u niektorých obchodníkov o 1000 € výhodnejšie. Prečo má zlato na investičnom trhu taký úspech? Zlato sa ukázalo byť výbornou investíciou pre uchovanie hodnoty majetku, ale taktiež pre strednodobé a dnes aj rýchle zúročenie úspor. Extrémne cena zlata poskočila v období koronavírusovej krízy. Práve v núdzi sa zlato ukázalo byť skutočne „tvrdou menou“. Na rozdiel od akcií či nehnuteľností. Takže kto dnes nemusí zlato predávať napríklad preto, aby získal peniaze pre záchranu svojho podnikania, ten naopak zlato nakupuje. Kúpte zlato správne Inšpirovali vás Česi a taktiež by ste radi investovali do zlata? Kvalitné zlaté zliatky prestížnych značiek, rovnako ako zlaté investičné mince dobrých značiek, vám ponúkne bratislavská predajňa na Dunajskej ulici č. 68. Mincovna predáva zliatky aj mince, a dobre vám tiež poradí s nákupom.

Vákuum v automobilovom priemysle – ako ho efektívne využiť?

27.07.2020 00:06 Kto sa aspoň trochu pohybuje vo svete automobilov a spaľovacích motorov, veľmi dobre vie, ako dôležitý je podtlak. Vedeli ste však, že podtlak, teda vákuum, sa využíva nielen vo finálnych zariadeniach, ale už aj počas ich výroby? Bez existencie vákua by sa zastavila prakticky každá linka v automobilovom priemysle. Možno sa pýtate, ako môže byť obyčajné vákuum tak kriticky dôležité… Jednoducho, keďže vo vákuu je výrazne nižší tlak ako v bežnom atmosférickom vzduchu, spôsobuje podtlak, teda akýsi vysávačový efekt. Vďaka nemu sa môžu napríklad vo výrobných linkách jednoducho prepravovať menšie, ale aj väčšie súčiastky. Rameno výrobnej linky sa priblíži napríklad plechovej doske, pomocou vákua ju prisaje a premiestni na iné miesto. Takýto spôsob prepravy súčiastok v rámci výrobných liniek automobilového priemyslu je rýchly, jednoduchý a šetrný ku dielom. Na to, aby mohlo vákuum vôbec vzniknúť, sú potrebné vývevy. Práve tie sú srdcom všetkých výrobných zariadení využívajúcich podtlak. Výveva vyrába vákuum, ktoré môže mať rozličný tlak a hustotu, čím sa ovplyvňuje chod a účel daného zariadenia. Vývevy fungujú na rozličných princípoch, na základe ktorých rozlišujeme zobákové, grafitové, kvapalinokružné, skrutkové, piestové, Rootsove, či olejové rotačné vývevy. Ich účel však zďaleka nekončí len pri výrobných linkách a CNC strojoch. Efektívne čistenie pomocou vákua? V automobilovom priemysle zohráva čistota a suchosť jednotlivých komponentov a materiálov veľmi dôležitú úlohu. Čistenie môže prebehnúť rozličnými spôsobmi, no zbytky nečistôt a hlavne čistiacej kvapaliny je potrebné rýchlo odstrániť a súčiastku dokonale vysušiť, aby mohla byť použitá pri ďalších procesoch. Aj tu dobre poslúži vákuum, vývevy dokážu efektívne odsať všetku vlhkosť a nečistoty z povrchu súčiastok. V neposlednom rade treba spomenúť využitie vývev aj priamo pri opracovávaní súčiastok, napríklad pri vákuovom pokovovaní. Vákuum má teda v automobilovom priemysle dôležitú úlohu a ak ho ešte nevyužívate, mali by ste rozhodne začať!

Vymáhanie pohľadávok pomocou profesionálov

17.07.2020 00:36 Množstvo ľudí sa už ocitlo v nepríjemnej situácii, kedy museli vymáhať finančné prostriedky od dlžníka. Samozrejme, že nejde o príjemnú situáciu, obzvlášť vtedy, ak medzi oboma stranami nedochádza k žiadnej dohode či v tom horšom prípade, ak dlžník nereaguje na telefonáty či správy. Existuje niekoľko riešení, ktoré môžete v takomto prípade zvoliť, avšak jedno z najúčinnejších je využiť služby profesionálov, ktorí majú v tomto smere bohaté teoretické, ale najmä praktické schopnosti a zručnosti. Dlžníka si musíte najprv overiť Ak ste sa aj vy rozhodli, že nebudete finančné prostriedky vymáhať na „vlastnú päsť“, ale využijete služby niekoho, kto má s tým skúsenosti a dostatok času sa danej veci venovať, nezabudnite na pár dôležitých úkonov, ktoré je dobré spraviť ešte v samotnom začiatku. Najprv si dlžníka preverte v príslušných registroch, aby ste zistili, či nie je v exekúcií, prípadne v insolvencii. Ak by sa vám táto skutočnosť potvrdila, treba sa vopred poradiť s profesionálnou firmou na vymáhanie pohľadávok, či má zmysel bojovať o to, čo vám patrí. Čo sa týka samotného overenia dlžníka, môže to spraviť advokátska kancelária, ale tiež spomínaná firma na vymáhanie pohľadávok, ktorá daný úkon spraví rýchlo a jednoducho. Presný plán postupu Ak ste zistili, že dlžník má majetok a je teda finančne schopný, obráťte sa na služby spoločnosti Claims Collection, s.r.o., ktorá poskytuje komplexné služby súvisiace s vymáhaním všetkých druhov pohľadávok bez ohľadu na ich výšku, pričom nie je relevantné, aký subjekt reprezentuje stranu veriteľa alebo dlžníka. Výhodou je, že spoločnosť vypracuje presný plán postupu, ktorý aplikuje, aby uspokojila potreby veriteľa. Súčasťou tímu sú pochopiteľne kvalifikovaní odborníci, ktorí sa dlhodobo venujú rôznym oblastiam práva a v dôsledku individuálneho prístupu k zákazníkovi dokážu zabezpečiť vysokú úroveň vymožiteľnosti odkupovaných pohľadávok.

Index nosnosti pneumatiky. Čo to vlastne je?

13.07.2020 00:30 Tieto indexy pneumatík sú rôzne, no nie všetky sú pre vaše vozidlo tie správne. Možno ste sa nikdy ani len nezamýšľali nad tým, čo by sa stalo, ak by ste nemali index nosnosti a rýchlosti rovnaký, ako je ten odporúčaný. Čo keď použijem pneumatiky s nižším indexom? Index nosnosti hovorí o tom, akú záťaž dokáže uniesť jedna pneumatika. V praxi platí, že váha auta by mala byť vždy nižšia, ako je štvornásobok tohto udávaného čísla. Pri výbere vám pomôžu aj údaje v technickom preukaze, pretože tam nájdete minimálnu hodnotu, ktorá je potrebná pre bezpečnú jazdu práve vášho vozidla. Zimné, ale aj letné pneumatiky ich majú znázornené dvoj alebo trojciferným kódom, ktorý jasne hovorí o váhe zaťaženia v kilogramoch. Ak si zaobstaráte aj tie najlepšie letné pneumatiky, no budú mať index nosnosti nižší, ako je odporúčaný, počas jazdy môže dôjsť k viacerým komplikáciám. Jednou z nevýhod je, že pri jazde sa pneumatiky opotrebujú omnoho rýchlejšie a budete ich musieť vymeniť skôr, ako by ste chceli. Vlastnenie vozidla sa vám tým pádom výrazne predraží, no zníži sa aj komfort z jazdy. Okrem toho bude aj šoférovanie nestabilnejšie, preto dbajte, aby ste mali pneumatiky s odporúčaným indexom nosnosti. Pri nižšom indexe strácate možnosť reklamovania pneumatík v prípade nejakých poškodení, pretože vy budete považovaný za pôvodcu poškodenia. Zabúdať netreba ani na možnosť získania pokuty pri kontrole vozidla, ktorú vám môže udeliť polícia. Najvážnejším ohrozením je však zvýšené riziko nehody, ku ktorej môže dôjsť v dôsledku explózie pneumatiky. Tú veľmi často spôsobí vysoký tlak vozidla, ktorý nedokážu gumy udržať. A čo vyšší index nosnosti? Kým nižší index nosnosti je nebezpečenstvo, naopak vyšší index vám prinesie lepšiu stabilitu auta. Počas silného vetra ho tak dokážete lepšie ovládať a jazda bude nielen kontrolovateľnejšia, ale aj bezpečnejšia. Dobrou voľbou je vyšší index nosnosti aj pre vodičov obľubujúcich športovú jazdu, pretože s ním lepšie zvládnete zákruty aj nerovný povrch cesty. Aj keď vyšší index nosnosti vozidlu prináša viaceré benefity, netreba zabúdať ani na vyššiu cenu a spotrebu paliva takýchto pneumatík. Ide síce o negatívne stránky, no každý vodič si musí rozmyslieť, či chce bezpečnosť a pohodlie alebo radšej plnšiu peňaženku. To, aký index si nakoniec vyberiete je na vás, no tomu nižšiemu sa radšej oblúkom vyhnite. Vaše vozidlo by mohlo mať počas jazdy problémy, ktoré by sa mohli skončiť horšie, ako si viete predstaviť. Pri kúpe vždy berte do úvahy aj označenie pneumatík, pretože to vám prezradí, či sa k vášmu autu hodia.  

Tachometer na bicykel ako ideálna motivácia pre každého cyklistu

09.07.2020 00:01 Máte radi cyklistiku? V prípade, že áno, tak by ste mali začať uvažovať nad kúpou tachometra na bicykel aj keď si myslíte, že ho nepotrebujete. Pripravili sme si článok, v ktorom vám priblížime jeho najväčšie výhody. Ste príležitostný cyklista, ale sa tomu venujete pravidelne? Tachometer na bicykel by vám určite nemal chýbať. Je skvelou pomôckou v rámci cyklistiky, pretože vďaka nemu získate informácie o vašej ceste a živote na bicykli. Vykonáva základné výpočty, ako je vzdialenosť a rýchlosť jazdy, ale na trhu sú v súčasnosti rôzne typy tachometrov, môžete si vybrať niektorý z modelov, ktorý vás bude informovať o oveľa podrobnejších informáciách. Niektoré tachometre ponúkajú popri základných funkciách aj ďalšie, ako je dehydratácia, čas cesty, meranie srdcového rytmu, spálených kalórií, úrovní kondície a dokonca aj navigáciu GPS. Rovnako ponúkajú aj meranie odporúčanej dennej vzdialenosti pre váš BMI v porovnaní s množstvom, ktoré ste prešli počas dňa, cesty a za celú dobu. Tachometer je veľmi užitočný takmer v každej situácii. Od získania informácií o prejdenej vzdialenosti po zábavný faktor cvičenia. Človek pri hocijakom športe, teda aj v prípade cyklistiky, potrebuje niečo zaujímavé, aby si cvičebnú rutinu užíval a nevznikla prípadná demotivácia. Vďaka tachometru zistíte, že sa snažíte udržať svoju rýchlosť po celý čas vašej cesty, alebo sa možno pokúsite v určitý deň urobiť ďalších päť kilometrov. Áno, tachometre sú tichými, ale úžasnými osobnými trénermi, ktorých ste nikdy nemali.Toto zariadenie preto veľa ľudí vníma ako skvelú pomôcku v rámci motivácie. Motivuje vás, aby ste sa viac snažili a šli rýchlejšie, ako ste chceli pôvodne. Dôvodom je skutočnosť, že ľudia sú prirodzene konkurencieschopným druhom. Aj keď to znamená súťažiť proti sebe, človek to urobí, pretože chce vyhrať.Rovnako dnes už nie je žiadny problém zdieľať svoje údaje na sociálnych sieťach a trošku sa pochváliť. V deň, keď ste hrdí na to, čo ste dosiahli, si môžete jednoducho odfotiť údaje a uverejniť ich na svojom účte na niektorej zo sociálnych sietí. Ak máte radi cyklistiku, neváhajte si tachometer na bicykel zadovážiť. Bude vás vo všetkých smeroch posúvať k lepším výsledkom, ​​aj keď máte možno momentálne pocit, že sa bez neho viete zaobísť.

Ako si vylepšiť traktorbager.

04.07.2020 00:31 Traktorbagre, inými slovami rýpadlo-nakladače, patria rovnako ako minibager medzi najobľúbenejšiu pracovnú techniku. Je to najmä vďaka výkonnosti a všestrannosti týchto strojov. Napriek skvelým vlastnostiam, ktoré majú tieto stroje už od výroby, si ich môžete predsa len trochu vylepšiť. Začnite odspodu Na začiatok môžete vymeniť diagonálne pneumatiky, ktoré sú štandardne dodávané, za radiálne. Získate lepšiu priľnavosť k terénu a tým aj lepší záber v zložitom teréne. Tí odvážnejší si môžu dať načipovať motor, čím zvýšia nielen výkon motoru ale aj celkové správanie stroja v teréne. Pozitívom je aj znížená spotreba. Možno najväčšou výzvou bude nájsť kvalitný servis, kde úpravu profesionálne vykonajú. V tomto prípade treba naozaj dbať na precíznosť prevedenej práce a stroj nezveriť do akýchkoľvek rúk. K rýpadlo-nakladačom je možné pripojiť niekoľko druhov lopát, lyžíc alebo búracie kladivo. Veľkým prínosom je naklápacia hlava na lyžicu. Pohodlne sa s ňou dostanete aj pod potrubie alebo začistíte výkop. Zamerajte sa na detaily Aj zdanlivé maličkosti sú dôležité a dopĺňajú celkovú funkčnosť stroja. Dutú spojnicu medzi prednými ramenami môžete prerobiť na zásobáreň s vodou. Tá vám na stavenisku poslúži ako mobilné umývadlo, kde si kedykoľvek môžete umyť ruky. Funguje to podobne ako elektrocentrála na stavenisku, ktorá nahrádza priamu elektrickú sieť. Bez plne funkčnej hydrauliky, by stroj len ťažko plnil svoj účel. Namontujte nad hydraulické valce jednoduché plastové krytky. Ochránia hydraulické valce pred prachom a lietajúcimi nečistotami na stavbe. Netreba zabúdať ani na pravidelný servis. Zvlášť pre staršie použité stroje je kvalitne prevedený servis zárukou aj ďalších bezproblémových rokov chodu. Základom je výmena a vyčistenie filtrov a premazanie všetkých čapov, ideálne každých 15 motohodín.