Rozšírené hľadanie
Štvrtok 9. Máj 2024 |
meniny má Roland

Budúcoročná dovolenka: Je výhodnejšie cestovať na vlastnú päsť alebo cez cestovku?

Datum: 25.10.2022

Príprava na vytúženú dovolenku dokáže nielen potešiť, ale aj vyčerpať. Niektorí milujú plánovanie cesty, hľadanie najlepších destinácií, hotelov a leteniek.

cestovať na vlastnú päsť

Iní nechcú nič iné, len prenechať svoje starosti cestovnej kancelárii. Aké výhody a nevýhody prináša cestovanie na vlastnú päsť v porovnaní s cestovnou kanceláriou?

Výhody cestovania na vlastnú päsť

Súkromné cestovanie vyžaduje dávku odvahy, organizačné schopnosti a chladnú hlavu.

Výhodou je, že dovolenka nie je až tak finančne náročná a môžete si ju naplánovať podľa vlastných predstáv. Stačí len pobaliť veci, nasadnúť do auta a vydať sa na cestu do vysnívanej destinácie. Po príchode si vytvoríte program, ktorý je len na vás. Cez deň objavujte kultúru a v hoteli môžete len prespávať. Navyše výlet si môžete kedykoľvek predĺžiť.

Nezabudnite, že pri cestovaní vlastným autom je prvoradá bezpečnosť. Uistite sa ešte pred cestou, že máte havarijné poistenie.

Nevýhody cestovania na vlastnú päsť

Nevýhodou je, že samotné plánovanie vás bude stáť množstvo energie a času. V prípade vzniknutých ťažkosti nemáte po ruke delegáta, ktorý vám pomôže. Mali by ste tiež ovládať angličtinu. No aj tak môže byť pre vás ťažšie vybaviť vzniknuté problémy napríklad s ubytovaním.

Výhody cestovania cez cestovku

Dovolenkovať cez cestovné kancelárie je pohodlnejšie a bezpečnejšie. Agenti sa sústredia na vaše potreby a očakávania. Vďaka tomu vám potom pripravia najlepšie možné destinácie. Pomôžu tiež so samotným rozhodovaním, plánovaním a aj realizáciou.

Po vybratí cieľovej destinácie za vás zariadia dopravu, ubytovanie, stravu a aj delegáta. Vy sa tak vyhnete stresovým situáciám a dlhým hodinám plánovania.

Nevýhody cestovania cez cestovku

Jedna z veľkých nevýhod cestovania cez cestovnú kanceláriu je vyššia cena a preplnenosť letísk počas sezóny. Ponúkajú tiež jasne daný program, ktorý vám predstaví iba tie najnavštevovanejšie pamiatky. Nespoznáte tak pravú atmosféru krajiny.

V objavovaní vás môže obmedzovať aj to, že ste celú dovolenku ubytovaní na jednom mieste. Ak sa vám v krajine zapáči, predĺženie dovolenky prostredníctvom cestoviek nie je vôbec lacné a jednoduché.

Kedy cestovať na vlastnú päsť a kedy cestovkou?

Bez cestovnej kancelárie sa vám oplatí cestovať, ak nájdete lacné letenky, ste väčšia skupina ľudí alebo chcete spoznávať exotické destinácie. Dovolenka bude v týchto prípadoch stáť omnoho menej, než cez cestovku. Na vlastnú päsť sa vyberte aj vtedy ak chcete vidieť čo najviac miest a spoznať autentickú kultúru krajiny.

Na druhú stranu cestovanie cez cestovnú kanceláriu určite využijete, ak pôjdete na rodinnú dovolenku do hotela s malými deťmi. Deti budú mať v hoteli postarané o zábavu vďaka animátorskemu programu a vy aspoň trošku zrelaxujete. Ak idete do krajiny, ktorá nie je veľmi bezpečná, alebo ak neovládate jazyk, určite choďte cez cestovnú kanceláriu, ktorá vám pobyt značne uľahčí.

 

 Zdroj: pexels.com, Zdroj: unsplash.com

 

Čítané: 2272 x