Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Linkbuilding

 

Linkbuilding - budovanie spätných odkazov

Pojem Linkbuilding sa dá voľne preložiť ako budovanie spätných odkazov. Za spätný odkaz na webovej stránke označujeme taký odkaz, ktorý smeruje na inú webovú stránku.
Linkbuilding môžeme rozdeliť na dve časti
Pasívny – snažíme sa o to aby na nás ľudia odkazovali sami na základe dobrého obsahu. Získanie pasívneho odkazu je možné ovplyvniť publikovaním kvalitného obsahu. Webová stránka sa bude stávať populárnejšia a ostatné weby na ňu budú odkazovať.
Pasívnym spôsobom môžeme získať odkazy
prirodzeným spôsobom – návštevníkom stránok sa páči náš obsah a tak na nás odkazujú
prostredníctvom RSS kanálu – technoĺogia Really simply syndication je, ako už názov napovedá jednoduchá technológia na distribúciu obsahu
cez zrovnávače tovaru – tieto špecializované servery združujú tzv. XML feed a používateľom umožňujú porovnávať produkty
Aktívny – sami sa snažíme oslovovať majiteľov webov či by si s nami nevymenili odkazy. Vymienať odkazy je vhodné len s webom obsahovo podobným.
Aktívnym spôsobom môžeme získať odkazy
registráciou stránok do katalógov
aktívnou účasťou vo fórach a diskusiách, konferenciách
vkladaním odkazov na vlastné satelitné weby tzv. mikrostránky
publikovaním na webe
výmenou odkazov s príbuznými webovými stránkami

Pojem Linkbuilding sa dá voľne preložiť ako budovanie spätných odkazov. Za spätný odkaz na webovej stránke označujeme taký odkaz, ktorý smeruje na inú webovú stránku.
Linkbuilding môžeme rozdeliť na dve častiPasívny – snažíme sa o to aby na nás ľudia odkazovali sami na základe dobrého obsahu. Získanie pasívneho odkazu je možné ovplyvniť publikovaním kvalitného obsahu. Webová stránka sa bude stávať populárnejšia a ostatné weby na ňu budú odkazovať.
Pasívnym spôsobom môžeme získať odkazy
prirodzeným spôsobom – návštevníkom stránok sa páči náš obsah a tak na nás odkazujúprostredníctvom RSS kanálu – technoĺogia Really simply syndication je, ako už názov napovedá jednoduchá technológia na distribúciu obsahucez zrovnávače tovaru – tieto špecializované servery združujú tzv. XML feed a používateľom umožňujú porovnávať produktyAktívny – sami sa snažíme oslovovať majiteľov webov či by si s nami nevymenili odkazy. Vymienať odkazy je vhodné len s webom obsahovo podobným.
Aktívnym spôsobom môžeme získať odkazy
registráciou stránok do katalógovaktívnou účasťou vo fórach a diskusiách, konferenciáchvkladaním odkazov na vlastné satelitné weby tzv. mikrostránkypublikovaním na webevýmenou odkazov s príbuznými webovými stránkami

 

Spôsoby na budovanie spätných odkazov

 

Vytváranie spätných odkazov je náročný proces, ktorý zaberá nemalé množstvo času – je to kontinuálny proces, na ktorom je potrebné neustále pracovať, pretože konkurencia nikdy nespí.

 

Linkbaiting (bait = návnada)

Linkbaiting je vytváranie obsahu, na ktorý ľudia odkazujú prirodzene. Atraktívny obsah tvoriaci linky je ideálnou formou budovania spätných odkazov. Ako to už s ideálnymi vecami býva, v realite je uskutočnenie linkbaitingu pomerne zložité.

 

Výborným typom obsahu na linkbaiting sú rôzne recenzie, tipy, návody a atď. Ľudia radi odkazujú na užitočné informácie.

 

Registrácia do katalógov

Katalógy sú dinosaurami dnešného internetu. Dnes túto formu linguildingu využíva pomerne málo ľudí. Napriek tomu sa do niektorých z nich stále oplatí webové stránky registrovať.

 

Výmena odkazov

Výmena odkazov bola v minulosti jednoduchou cestou, ako sa dopracovať na výslnie vo výsledkoch vyhľadávania. Situácia sa však zmenila. Vzájomná výmena odkazov s inými webmi vám dnes už veľmi nepomôže.

 

Publikácia SEO článkov

Publikácia článkov s odkazmi na externých weboch je veľmi účinný spôsob vytvárania hodnotných spätných odkazov.

 

Pri publikovaní SEO článkov je potrebné sledovať kvalitu webu, kde bude článok zverejnení. Články je najlepšie zverejňovať na tematicky príbuzných weboch s vysokou návštevnosťou.

 

Tvorba minisites/microsites

Vytváranie webov za účelom tvorby odkazov je veľmi efektívny spôsob získavania spätných odkazov. Takáto činnosť však môže byť časovo a finančne náročnejšia ako iné formy linkbuildingu. Je potrebné počítať s nákladmi na hosting, doménu, webdizajn a hlavne tvorbu textov.

 

Bookmarkingové služby

Záložkovacie systémy, bookmarkingové služby, sú jednoduchou cestou k získaniu spätných odkazov. Nevýhodou je, že v prostredí slovenského internetu ich nájdete veľmi málo. Najznámejšou záložkovacou službou u nás je vybrali.sme.sk.

 

RSS kanály

Mnohé portály automaticky publikujú RSS kanály iných webov. Ak umožníte odoberanie RSS noviniek (v ktorých sa nachádzajú spätné odkazy na váš web), tieto portály budú pre vás zdarma vytvárať spätné odkazy.

 

Affiliate programy

Mnohí webmasteri zarábajú tým, že na svoje weby umiestňujú odkazy na produkty z internetových obchodov. Keď niekto na tieto odkazy klikne a následne kúpi tovar/služby v eshope, webmaster získava malú odmenu. Eshop však okrem návštevníka získal aj cenný spätný odkaz.

 

Vypýtajte si odkaz

Tento spôsob získavania spätných odkazov môže znieť na prvý pohľad nekonvenčne. Nezabúdajte však na vzťahy, ktoré máte na a mimo internetu. Nebojte sa osloviť priateľov, známych či obchodných partnerov s požiadavkou na umiestnenie spätného odkazu smerujúceho na váš web. Takto môžete získať cenný jednosmerný spätný odkaz.

 

Prispievajte do diskusií a na fórum

Aj na slovenskom internete sú stovky diskusných skupín či fór. Každý blog má pod príspevkom priestor na pridanie komentáru či reakcie.

 

Kúpa odkazov

Pri mnohých weboch je kúpa odkazov jediným spôsobom, ako získať tematicky príbuzný a zároveň hodnotný odkaz.