Rozšírené hľadanie
Nedeľa 2. Jún 2024 |
meniny má Xénia

Poznávacie zájazdy Maďarsko

Datum: 07.05.2013

Budapešť je hlavné a najväčšie mesto Maďarska, hrdí sa viacerými prívlatkami, ako napríklad Srdce Európy, Perla na Dunaji alebo Mesto Slobody. Mesto je bohaté na kultúrne a historické pamätihodnosti.

Symbol Budapešti je budova parlamentu, ktorá je postavený v neogotickom štýle. Má 691 miestností, a je najväčšou budovou parlamentu v Európe. Je to najdrahšia budova v Maďarsku. Bazilika svätého Štefana je najväčším rímskokatolíckym chrámom v Budapešti. Nachádza sa v peštianskej časti Lipótváros a jej obrovskú kupolu vidieť z veľkej diaľky. Je vysoká 96 metrov, čo má aj svoj historický význam. Pripomína milénium príchodu maďarských kmeňov do Podunajska v roku 896. Chrám bol postavený v rokoch 1851 až 1905.
Ďalšou významnou pamiatkou je Námestie hrdinov, tento pomník propomína milénium príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny. Budapešť je rozdelená na dve časti Buda a Pešť, sú spojené  9 mostami. Najmladším mostom je Lágymányosi, bol postavený pred niekoľkými rokmi. Najznámejším a najstarším mostom je Reťazový most, ktorý je aj symbolom mesta. Každý most je postavený v inom slohu. Margaretin ostrov je najcennejším a najväčším parkom v meste. Na ostrove sa nachádzajú pozostatky 700 rokov starého dominikánskeho a františkánskeho kláštora a vo veži Kaplnky Premonstrátov znie najstarší zvon Maďarska. V Budapešťi sa nachádza 237 umeleckých pamiatok, 223 múzeí a galérií, 40 divadiel a 54 kín. Najznámejší maďarský zábavný park v Budapešti sa nachádza v mestskom parku Városliget - oproti Széchényiho termálnym kúpeľom - v susedstve Zoologickej a botanickej záhrady. Park sa rozkladá na ploche 6,5 hektárov a svojim návštevníkom ponúka viac ako 50 atrakcií. Päť z nich je vyhlásených za historickú pamiatku. Najstaršou plne funkčnou atrakciou je kolotoč s koníkmi, retiazkový kolotoč z roku 1906, ako aj jaskynná dráha s vláčikmi. Najväčšou atrakciou Vidámparku je od roku 1922  tridsať metrov vysoká drevená horská dráha – tzv. Hullámvasút, na ktorej sa môžete povoziť aj dnes.

Čítané: 599 x