Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina
Nový šéf ŠVPS

03.05.2024 02:00 Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč vymenoval do funkcie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR MVDr. Martina Chudého.

Myslením na ekonomiku pomáhajú najmä ekológii. Aj tak výmery krmovín klesajú

02.05.2024 16:30 Hranica medzi efektívnou a stratovou výrobou mlieka je tenká. Podobne ako medzi úrodnou pôdou s dobrou kondíciou a eróziou ohrozenými parcelami. Pestovanie krmovín na ornej pôde môže byť riešením na oba časté problémy slovenského poľnohospodárstva. A dokonca aj na ďalšie. Pestovanie ďatelinotráv má vplyv na efektívnosť rastlinnej výroby, či zlepšenie biodiverzity v krajine. V čase, keď poľnohospodári začínajú s prvými kosbami krmovín bola téma objemových krmovín predmetom utorkového seminára na agroturistickej farme v časti obce Nemšová, neďaleko českých hraníc.

Spoločná tlačová správa: Chovateľské zväzy vyzývajú poľnohospodárov na trpezlivosť

02.05.2024 16:30 Chovateľov hospodárskych zvierat, rovnako ako všetkých poľnohospodárov, znepokojuje stav pomalšieho vyplácania priamych platieb. Za situáciou stojí neskoršie a pomalšie administrovanie jednotných žiadostí poľnohospodárov, oproti rokom minulým. To všetko je spôsobené stavom v akom našlo terajšie vedenie rezort pôdohospodárstva a pôdohospodársku platobnú agentúru.

Štefan Škultéty: Opakujeme všetky chyby, ktoré sme urobili v dobiehajúcom programovom období

02.05.2024 16:30 Aktuálne nám hrozí nevyčerpanie približne sto miliónov eur, ktoré sú určené na podporu miestnych akčných skupín. Finančné prostriedky pomáhajú rozvoju obcí, ale aj podnikateľom, ktorí v nich pôsobia. Často sú to práve poľnohospodári. Celé obdobie možného čerpania podpôr pre rozvoj vidieka charakterizuje kumulácia chýb, ktoré v súčasnosti vrcholia čakaním na administráciu žiadostí o platbu. Štefan Škultéty, predseda Národnej siete miestnych akčných skupín hovorí, že celému procesu by pomohla decentralizácia. Prečo máme stále pocit, že najlepšie rozhodovanie je v Bratislave, čo navrhuje organizácia na zrýchlenie finančných tokov a aké bude aktuálne programové obdobie? Pýtali sme sa Štefana Škultétyho a nevyhli sa ani téme úspešných projektov či prínosov pre poľnohospodárov.

Na banány chodí do vlastného skleníka

01.05.2024 09:45 Na Slovensko ročne dovezieme tisíce ton banánov. Najviac ich dovážame najmä z Kolumbie a Ekvádora, prichádzajú k nám však aj z Panamy, Guatemaly či Kamerunu, teda z krajín, kde je vhodné podnebie na ich dopestovanie. Aj na Slovensku sa však nájdu ľudia, ktorí po banány nemusia chodiť do supermarketu, ale zájdu len na záhradu do vlastného skleníka. Patrí k nim Július Almaský, ktorý sa pestovaniu banánov venuje už dlhé roky.

Následujúci mesiac