Rozšírené hľadanie
Sobota 18. Máj 2024 |
meniny má Viola
Pretlačili rýchlosť 30 km/h na diaľnici. Prevalila sa ekolož pri SR, tajili pravdu o emisiách?!

17.05.2024 23:30 Ekologické opatrenie s veľmi otáznym prínosom: Pretlačili rýchlosť 30 km/h na diaľnici v rámci nemeckého Mníchova, no je otázne, či takýto prístup niečo prinesie. Viaceré argumenty hovoria o tom, že emisie by sa dokonca mohli ešte viac zvýšiť. Pôvodným zámerom bol pritom pravý opak. Mníchovská metská diaľnica totiž dlhodobo nespĺňa povolené emisné hodnoty.  

Také veľké opravy ciest si Slovensko nepamätá: Rekonštrukcie sa však týkajú len niektorých úsekov

17.05.2024 23:30 Ohlásili dôležitý projekt a pravdepodobne nebudeme ďaleko od pravdy, keď povieme, že takéto veľké opravy ciest si Slovensko nepamätá - aspoň pokiaľ vezmeme do úvahy fakt, že majú byť realizované vcelku formou PPP projektu, pričom štát sa pozerá až na 1 100 mostov, ktoré môžu potrebovať rekonštrukciu. Dve tretiny mostov na cestách I. triedy sú v zlom, veľmi zlom a havarijnom stave. Mnohé bude potrebné postaviť úplne nanovo.

Častá chyba pri tankovaní: Jediné tlačidlo vás oberie o peniaze, zastaví to jednoduchá metóda

17.05.2024 23:30 V eurozóne vás to nemusí trápiť, mimo nej to býva zložitejšie. Častá chyba pri tankovaní spôsobuje, že vodiči prichádzajú o peniaze vplyvom nevýhodného výmenného kurzu. Keď máme účet v eurách, čo je prípad väčšiny Slovákov a potrebujeme zaplatiť na čerpacej stanici za palivo v krajine mimo eurozóny, na prepočet z jednej meny do druhej sa použije výmenný kurz. Ten však môže byť za istých okolností pre motoristov výrazne nevýhodný, existuje však prístup, ako neprísť zbytočne o peniaze.  

Zrušili odstavné pruhy na diaľniciach: Pasca na vodičov v krajine s veľa Slovákmi? Kritika vrie

17.05.2024 23:30 Zaviedli nový druh diaľnice: Zrušili odstavné pruhy na diaľniciach a chceli tak bojovať proti zápcham. V Spojenom kráľovstve to videli ako šancu ušetriť peniaze, ktoré by inak minuli na rozširovanie rýchlych ciest. Zo strany verejnosti aj viacerých odborníkov už pred rokmi, kedy s novinkou úradníci prišli, zaznievali pochybnosti. V praxi sa ukázalo, že takáto úprava diaľnic znižuje bezpečnosť na cestách. Kritika však narastá, pretože vláda dodnes diaľnice bez odstavného pruhu nezmenila.

Veľké zdraženie nafty a benzínu o 40 centov za liter: Nová daň zasiahne aj Slovensko!

17.05.2024 23:30 Pre motoristov nejde o dobrú správu: Veľké zdraženie nafty a benzínu nastane už od roku 2027. Aj bežní ľudia sa totiž majú podieľať na platení takzvanej dane z uhlíka. Výsledkom má byť zdraženie pohonných hmôt o 40 centov za liter. Upozornil na to Denník N. Cieľom je obmedziť emisie z fosilných palív, no ciele v oblasti dopravy sa nedarí naplniť.

Poodhalená štvrtá generácia Bentley Continental GT. Plug-in hybrid a krútiaci moment až 1000 Nm

17.05.2024 11:00 Naznačili sme to už nedávno, pripomíname to ešte raz. Chystaná štvrtá generácia Bentley Continental GT už nedostane dvanásťvalcový motor a zároveň to bude prvý model z dielní britskej automobilky, ktorý bude poháňať vysokovýkonná hybridná sústava. Pod kapotou novinky vyprodukuje oficiálne potvrdených 782 koní a krútiaci moment až 1000 newtonmetrov. Automobilka zároveň uvádza, že nové GT zvládne až 80 kilometrov výhradne na elektrickú energiu a vo výbave nebude chýbať ani systém natáčania zadnej nápravy. 

Nový Renault Rafale plug-in hybrid s výkonom 300 koní a 4x4. Konečne poznáme technické detaily

16.05.2024 22:45 Od premiéry veľkého crossoveru značky Renault uplynul už skoro rok, dokonca si ho môžete pár mesiacov i kúpiť, informácie k najvýkonnejšej verzii Rafale plug-in hybrid nám však stále chýbali. Francúzi si dávali trochu na čas, aktuálne ale všetky podstatné dáta zverejnili a vyzerajú pomerne zaujímavo. Nielen preto, že auto má až štyri motor či pohon a zároveň riadenie oboch náprav. Pozoruhodný je tiež podvozok, ktorý „číta“ cestu kamerou a v predstihu jej prispôsobuje nastavenie adaptívnych tlmičov.

Späť zo 100 na 130 km/h na diaľniciach. Vysoké emisie oxidov dusíka nespôsobovala doprava

16.05.2024 22:45 Holandsko v marci 2020 znížilo maximálnu rýchlosť 130 km/h na diaľniciach na 100 km/h. Toto opatrenie bolo prijaté údajne kvôli vysokým emisiám oxidov dusíka z dopravy, pričom nutné úpravy infraštruktúry stáli daňových poplatníkov milióny eur. Následné overovanie výsledkov uvedenej reštrikcie však ukázalo, že s hodnotami emisií vo vzduchu sa nič zásadné nedeje, a preto sa do odborného výskumu pustila štátna agentúra plánovania životného prostredia. Tá zistila, že vinníkom nie sú motoristi, respektíve ich automobily.

Nový semafor povolí na jedinú farbu prechádzať križovatkou aj zastaviť. Môže pravidlo fungovať?

16.05.2024 09:45 Viete si to predstaviť? Nový semafor povolí na jedinú farbu prechádzať a súčasne aj zastaviť - všetko podľa toho, čo robí autonómne vozidlo idúce pred vami. Pridanie štvrtej farby na semafory by mohlo skrátiť čakacie doby chodcov a zlepšiť plynulosť premávky pre autonómne vozidlá aj pre vodičov. Zatiaľ ide len o testovací koncept z USA a musíme si počkať na to, či sa novinka má šancu ujať v reálnych podmienkach. Nevyhnutné je, aby aspoň desať percent áut na cestách bolo autonómnych, takže Slovensko je nateraz "mimo hry".

Test VW Passat 2.0 TDI 150 B9 - 5 metrová kombi limo

16.05.2024 09:45 Po dvoch prvých krátkych jazdách je tu náš prvý riadny redačný test  VW Passat B9. Vždy platilo, že až po týždni používania dokážeme objaviť a zhodnotiť veci lepšie, než keď máme auto k dispozícii na pár hodín. To je logické. Čo všetko sme objavili a zistili o najnovšej generácii teraz už ozaj veľkého manažérskeho kombi nájdete vo videorecenzii - Test VW Passat 2.0 TDI.

Zľavy na kúpu nového auta až 14 000 € ponúka len Volkswagen!

16.05.2024 09:45 Teraz môžete mať nové auto so skvelou zľavou. Volkswagen spustil výpredaj skladových vozidiel, pričom zľavy siahajú až do výšky 14 000 €! Akcia však trvá len do konca mesiaca! Iba do konca mesiaca môžete využiť príležitosť zaobstarať si nový Volkswagen ihneď a ešte aj s riadnym zvýhodnením.

Zatvoria dôležitý most v Bratislave, dopravné problémy potrvajú minimálne 6 mesiacov

16.05.2024 09:45 Skončila mu živnosť. Zatvoria dôležitý most v Bratislave nachádzajúci sa konkrétne vo Vrakuni na Hradskej ulici. Každý deň ho použije zhruba 20 tisíc vozidiel. Teraz ho však čaká počas letných mesiacov oprava. V dôsledku toho ho načas uzatvoria. Minimálna doba rekonštrukcie bude šesť mesiacov. Presné termíny ešte nie sú známe. Výsledkom však má byť riešenie na veľmi dlhú dobu.

Obchodná vojna: 100-percentné clo na čínske elektromobily! USA sa bránia prílivu áut z východu

15.05.2024 21:45 Administratíva prezidenta Bidena sa rozhodla zaviesť až štvornásobne vyššie clo na čínske elektromobily v snahe ochrániť domácich výrobcov! Z pôvodných 25 percent stúpne až na 100 percent, pričom ďalšie zmeny sa týkajú solárnych článkov, polovodičových komponentov a ďalšieho tovaru, ktorý s elektrickou mobilitou priamo nesúvisí. Ako sa k tejto novinke postaví Čína, zatiaľ nie je jasné, tamojšia komunistická vláda však už pohrozila „rozhodnou reakciou“ a vyzýva USA, aby „napravilo nevhodné praktiky“.

Lacná Čína pre EÚ? Elektrický Leapmotor T03! Pod taktovkou Stellantisu, cez Poľsko, už čoskoro

15.05.2024 21:45 Ak sa Čína doteraz pokúšala predať v Európe nejaké elektromobily, bolo to všetko možné, len nie skutočne lacné autá. To by mal zmeniť Leapmotor T03, malé mestské batériové mini namierené priamo proti Dacii Spring. Zaujímavé na tom je, že nejde tak úplne o ázijský počin, ale celé sa to udeje pod taktovkou koncernu Stellantis. Ten vlani kúpil 21-percentný podiel v čínskej automobilke, takže T03 a ďalšie modely sa na starý kontinent dostanú s jeho priamym požehnaním. Výroba hatchbacku by mala byť spustená v Poľsku už na jeseň.

Nový Opel Frontera detailne. A poznáme i prvé ceny, hybrid za 24 tisíc, elektro za 29 tisíc eur

15.05.2024 21:45 Prvé odhalenie novinky nemeckej vetvy koncernu Stellantis bolo trochu nedovarené, to však môžeme teraz napraviť. Nový Opel Frontera mal prvú verejnú premiéru a v rámci nej automobilka konečne prezradila, čo bude mať crossover pod kapotou a pridala k nim i predbežné nemecké ceny a vyzerajú zaujímavo. Hybridná verzia so 48-voltovou technológiou by mala stáť približne 24 tisíc eur a elektromobil vyjde len o päť tisíc drahšie. Za pozornosť tiež stojí fakt, že Frontera bude dostupná aj so 7-miestnym interiérom.

Následujúci mesiac