Rozšírené hľadanie
Piatok 24. Máj 2024 |
meniny má Ela

Vlastníte SUV alebo malé osobné auto? Poradíme vám, aké pneumatiky kúpiť

Datum: 13.05.2024

Výber pneumatík pre automobil je dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvňuje bezpečnosť, komfort a dokonca aj výkon. Typ pneumatík, ktoré potrebujete, závisí od rôznych faktorov.

Vlastníte SUV alebo malé osobné auto? Poradíme vám, aké pneumatiky kúpiť

Zvážte typ vášho vozidla, jazdný štýl a klimatické podmienky, v ktorých jazdíte. Pred kúpou pneumatík vám iste nezaškodí malý prehľad typov vozidiel a k nim kompatibilných pneumatík.  

Menšie osobné autá

Pre menšie osobné autá sú vhodné letné pneumatiky s plytkým dezénom, ktoré zabezpečia dobrú trakciu na suchom povrchu. Takéto pneumatiky majú nízky valivý odpor pre lepšiu spotrebu paliva. V zimných podmienkach je dôležité prezuť na zimné pneumatiky, ktoré majú hlbší dezén a sú vyrobené zo špeciálnej gumovej zmesi. Táto zmes zostáva mäkká aj pri nízkych teplotách a neznižuje sa trakcia pneumatík na snehu a ľade.  

SUV

SUV sú ťažšie a výkonnejšie ako menšie osobné autá, takže potrebujú pneumatiky, ktoré zvládnu ich váhu a výkon. Letné pneumatiky pre SUV by mali mať odolný dezén a vysoký index nosnosti. Zimné pneumatiky pre SUV musia mať hlbší dezén a agresívnejší vzor dezénu pre lepšiu trakciu v náročných zimných podmienkach. Avšak v horách sa ani SUV s kvalitnými pneumatikami nezaobídu bez snehových reťazí. Snehové reťaze patria v zime vo vyššie položených oblastiach do výbavy každého motoristu bez rozdielu typu vozidla.

Terénne vozidlá

Terénne vozidlá sú navrhnuté na jazdu v teréne, takže potrebujú pneumatiky, ktoré zvládnu rôzne povrchy vrátane blata, skál a piesku. Terénne pneumatiky majú hlboký dezén s veľkými blokmi, ktoré poskytujú trakciu v náročnom teréne. Niektoré terénne pneumatiky sú skonštruované tak, aby odolávali prepichnutiu a prerezaniu.

Športové autá

Športové autá potrebujú dosiahnuť maximálny výkon a ovládateľnosť. Pre tieto autá vyberajte pneumatiky s vysokým stupňom priľnavosti. Letné pneumatiky pre športové autá sú vyrobené z mäkkej gumovej zmesi, ktorá im umožňuje priľnúť k ceste aj v zákrutách pri vysokých rýchlostiach. Zimné pneumatiky pre športové autá sú taktiež vyrobené z mäkkej gumovej zmesi, ale majú hlbší dezén pre lepšiu trakciu na snehu a ľade.

Čo všetko zvážiť pri kúpe pneumatík

Znakom dobrých pneumatík je ich postavenie v rebríčkoch renomovaných motoristických magazínov podľa výsledkov testov pneumatík. Testy pneumatík prebiehajú vo všetkých poveternostných podmienkach a na rôznych typoch ciest. Spoľahnúť sa na ich výsledky znamená cestu ku kvalitným pneumatikám.

Ak žijete v horách, nikdy nekupujte celoročné pneumatiky, ale majte po ruke dve sady sezónnych. Pre motoristov s agresívnym štýlom jazdy sú určené pneumatiky s vysokým indexom zaťaženia. Pri výbere pneumatík sa riaďte odporúčaniami výrobcu vášho vozidla. Kupujte pneumatiky od renomovaného predajcu.

Autor: Gabriela Kudláčová

Čítané: 433 x