Rozšírené hľadanie
Pondelok 3. Jún 2024 |
meniny má Karolína

Ovládanie izbového termostatu – pozrite sa, aké je to jednoduché!

Datum: 21.05.2024

Na prvý pohľad elegantná vychytávka, ktorú možno pripevniť na stenu alebo postaviť na poličku. Pri bližšom preskúmaní ide o predmet, ktorý pod vrstvou skla, plastu a iných materiálov ukrýva množstvo praktických funkcionalít. Hovoríme samozrejme o moderných izbových termostatoch. Ako ich využiť na udržanie tepelnej pohody 24 hodín denne? Aby sme na túto otázku odpovedali, bližšie sa pozrieme na dostupné prevádzkové režimy izbových termostatov.

Ovládanie izbového termostatu – pozrite sa, aké je to jednoduché!

(Ne)obľúbené používateľské príručky

Nemá zmysel klamať samého seba. Len ťažko by sme na svete našli človeka, ktorý by otvorene priznal, že rád číta návody. Od prírody ich skôr nečítame a odrádza nás napríklad ich... dĺžka. Preto sme sa rozhodli poskytnúť vám niekoľko dôležitých praktických informácií z pohľadu používateľa o použití izbových regulátorov. Dôležité je, že na každodenné používanie rôznych funkcií nemusíte byť vynikajúci špecialista na vykurovanie.

Izbové regulátory sú navrhnuté tak, aby minimalizovali zásah človeka do procesu kúrenia a zároveň mu umožnili dosiahnuť tepelný komfort.

Manuálny režim – jedna teplota po celý deň

Programovateľné izbové regulátory od TECH Controllers sú lepšou verziou tradičných termostatov, pri ktorých bol používateľ odkázaný na výrobné nastavenia.

Možnosť prevádzky v rôznych režimoch ponúka rozsiahle funkcie, ktoré nielen zvyšujú tepelnú pohodu, ale aj znižujú tepelné straty.

Prvý z dostupných režimov v zariadeniach TECH Controllers je manuálny. V manuálnom režime platí teplota nastavená používateľom bez ohľadu na čas dňa alebo hodiny (až kým používateľ sám nezmení parametre).

Najjednoduchšou verziou izbového regulátora, ktorá umožňuje nastaviť iba jednu konštantnú teplotu v miestnosti, je dvojstavový izbový regulátor EU-294. Tento termostat je dostupný v káblovej a bezdrôtovej verzii, na výber v dvoch farbách: bielej a čiernej.

Denný/nočný režim – prevádzka na dve hodnoty teploty

Izbový regulátor v režime deň/noc je založený na dvoch hodnotách teploty. Prvá sa označuje ako denná teplota a druhá je nočná teplota. Úlohou užívateľa je nastaviť hodnoty teplôt pre deň a noc a čas, kedy regulátor prestane pracovať v dennom režime a začne pracovať v nočnom režime.

V prípade izbového regulátora EU-292 aktivovaného v režime deň/noc môže používateľ jednoducho prejsť do režimu manuálneho nastavenia teploty. Pri tomto nastavení bude regulátor pracovať v manuálnom režime až do nasledujúcej hodiny zmeny denného/nočného programu.

Za zmienku stojí, že izbové regulátory TECH Controllers umožňujú nastavenie teploty v rozsahu od 5 do 35°C. Vďaka tomu je možné miestnosť nielen vykurovať, ale aj chladiť.

Veľkou výhodou regulátorov je tiež možnosť nastaviť teplotu s presnosťou 0,1°C a zmeny hysterézie v rozsahu od 0,2 do 4°C.

Týždenný režim, teda rôzne teploty v rôznych dňoch v týždni v rôznych časoch

Dobrá organizácia času a každodenných úloh je mimoriadne dôležitým faktorom určujúcim úspech v akejkoľvek oblasti. Týždenný režim sa používa na plánovanie teploty v miestnosti na celý týždeň.

Nastavenie týždenného režimu na izbovom termostate.

Vyber:
√ Dni týždňa
√ Časový interval
√ Hodnoty teplôt,, udržiavaných v nastavených intervaloch

Nastavenia jedného dňa možno ľahko skopírovať na nasledujúce dni, stlačením ikony KOPÍRUJ, dostupnej v paneli.

Regulátory s farebným dotykovým displejom umožňujú nastaviť na každý deň v týždni inú teplotu v konkrétnych časových intervaloch (s presnosťou na jednu hodinu v dennom cykle).

Izbový termostat EU-292 je možný naprogramovať aj na celý týždeň s tým rozdielom, že možno odlíšiť dve teploty: dennú a nočnú. Majiteľ zariadenia sa môže rozhodnúť, počas ktorých hodín bude udržiavaná denná teplota a kedy nočná.

Vďaka týždennej regulácii môžete výrazne znížiť náklady na vykurovanie a zachovať plný tepelný komfort 24 hodín denne. Aby táto funkcia slúžila v praxi, je dôležité správne nastaviť aktuálny dátum a čas na displeji ovládača. Vďaka vhodnému nastaveniu je všetka práca synchronizovaná sedem dní v týždni.

Párty a dovolenkový režim

Pri plánovaní stretnutia s rodinou či priateľmi sa oplatí postarať sa aj o vhodnú teplotu v miestnosti. Najmä ak pripravujeme teplé jedlá, teplota v miestnostiach sa môže rýchlo stať neznesiteľnou. V takejto situácii väčšinou inštinktívne otvárame okná a vyvetráme, aby sme sa nadýchli čerstvého vzduchu. Vtedy je strata vzniknutého tepla spolu s časťou nášho paliva nenávratná. Je múdrejšie používať režim párty.

Hodnotu teploty je možné nastaviť vopred a toto nastavenie používajte vždy počas stretnutí vo väčšej skupine. Uvedená teplota sa bude v miestnosti udržiavať bez ohľadu na čas.

Keď sme na dlhší čas mimo domova, príde vhod dovolenkový režim. Podobne ako v režime párty zostane v miestnosti rovnaká (nižšia) teplota až do ukončenia režimu.

Režim ochrany pred zamŕzaním (temperovanie)

Keď je vonku nízka teplota a plánujeme výlet, stojí za to zabezpečiť, aby sa vykurovacia inštalácia počas našej neprítomnosti nepoškodila. Na to slúži režim ochrany pred zamŕzaním.

Ide o prevádzkový režim, v ktorom hodnota nízkej teploty nastavená používateľom zostáva nezmenená bez ohľadu na hodinu. Nemrznúca teplota je minimálna teplota v miestnosti, ktorá sa udržiava, keď ste dlhší čas mimo domova. Je mimoriadne dôležité, aby v tomto režime boli miestnosti chránené pred mrazom.

Teória vs prax

Množstvo dostupných pokročilých funkcií je jedna vec, no mimoriadne dôležitá je aj jednoduchá obsluha izbového regulátora. Dôležitá je čitateľnosť, jednoduchý prístup ku všetkým funkciám a dobre popísané menu, ktoré nebude robiť problémy ani tým menej skúseným. V prípade izbových regulátorov TECH Controllers sú funkcie teploty v rôznych režimoch ľahko dostupné a možno ich meniť jedným kliknutím.

"Optimum Start" a snímač teploty podlahy - pre ešte väčšiu presnosť merania

Ak klasický izbový termostat nastavíme tak, aby po znížení teploty v noci bola o 7. hodine ráno teplota 20°C, môžeme očakávať, že kým sa miestnosť vykúri, potrvá nejaký čas. Aby bola teplota o 7. hodine presne 20°C, musíme termostat nastaviť skôr, aby kotol mohol vyhriať v noci vychladenú miestnosť.

Termostat vybavený funkciou Optimum Start sa učí zotrvačnosti domu a samotného systému ústredného kúrenia. Regulátor s vedomím tejto zotrvačnosti porovnáva nastavenú teplotu so skutočnou teplotou a na základe toho aktivuje zdroj tepla s primeraným predstihom. Je teda efektívnejší a poskytuje väčší tepelný komfort.

Fungovanie snímača teploty podlahy v izbovom termostate EU-292

√ Keď teplota podlahy je nižšia od minimálnej nastavenej teploty zariadenie sa zapína (bez ohľadu na teplotu miestnosti);
√ Keď minimálna teplota na snímači podlahy bola prekročená zariadenie zostáva zapnuté 
(do momentu dosiahnutia zadanej teploty miestnosti);
√ Keď teplota na snímači podlahy prekročí maximálnu nastavenú hodnotu zariadenie sa vypína 
(bez ohľadu na teplotu miestnosti).

Snímač teploty podlahy je doplnková funkcia, vďaka ktorej sa podlaha vo vykurovanej miestnosti nikdy nadmerne neochladí ani nezohreje. Meranie teploty totiž zohľadňuje teplotu podlahy.

Izbový regulátor EU-292 má funkciu Optimum Start, ktorá je navyše vybavená snímačom teploty podlahy.

Regulátor a budík v jednom

Hoci hlavnou úlohou regulátora je udržiavať teplotu na požadovanej úrovni, má aj mnoho doplnkových možností.

Farebné izbové regulátory môžu fungovať ako hodinky s budíkom. Veľké displeje uľahčujú kontrolu času a dňa v týždni jedným pohľadom.

Funkcia budíka zas umožňuje naplánovať si časy budenia.

Navyše je možné nastaviť, aby budík zvonil vo vybrané dni v týždni alebo raz. Zmeny sa vykonávajú pomocou malých šípok. Ak má byť budík aktívny len vo vybrané dni v týždni, je potrebné uviesť dni, v ktorých sa má budík aktivovať.

Teplota na želanie za každých okolností

Kým regulátor vykurovacieho zariadenia zabezpečuje efektívnu prevádzku napr. kotla, izbový termostat sa stará o to, na čom nám skutočne záleží, teda o správnu teplotu v miestnostiach. Pre zabezpečenie tepelného komfortu a väčšej úspory sa oplatí využívať rôzne funkcie zariadenia. Keď odchádzame z domu, napr. na nákup, jedným prstom prepneme regulátor do režimu s nastavenou nižšou teplotou a na dovolenku si nastavíme počet dní a teplotu, ktorá sa má udržiavať v budove počas týchto dní.

Nižšia teplota v miestnostiach znamená menej spotrebovaných energií a teda vyššiu účinnosť vykurovania. Ostáva si už len vybrať, či chceme mať v miestnosti drôtové alebo bezdrôtové izbové termostaty, s tradičnou komunikáciou alebo s RS komunikáciou. Za pripomenutie tiež stojí, že v ponuke TECH Controllers sú okrem vyššie spomínaných izbových termostatov aj regulácie pre inštalácie alebo zónové regulácie na ovládanie elektrických servopohonov namontovaných na radiátoroch alebo v rozdeľovači podlahového kurenia.

Čítané: 410 x