Rozšírené hľadanie
Pondelok 6. Máj 2024 |
meniny má Hermína

Ste zúfalí z ceny paliva? Kúpte si hybrid alebo elektromobil

Datum: 07.06.2022

Ceny paliva stúpajú do závratných výšin a zdá sa, že tento trend bude pokračovať. Mnohí šoféri sú z cien paliva tak zúfalí, že odkladajú vozidlá do garáže a kupujú si mesačenky na mestskú dopravu. Nemusíte ihneď pristupovať k takémuto radikálnemu kroku.

Ceny paliva

Skúste staré vozidlo jazdiace na benzín alebo diesel predať a investovať do nového automobilu – s hybridným či elektrickým pohonom.

Elektromobily sú šetrné pre peňaženku i životné prostredie

O elektromobiloch sa v posledných mesiacov začalo hovoriť akosi viac. Na vine je stúpajúca cena ropy. Preto sa zdá ako dobrý nápad vymeniť vozidlo so spaľovacím motorom za elektromobil. Večer vozidlo odstavíte do garáže a do rána sa nabije z klasickej zásuvky. Vlastná nabíjacia stanica už nie je žiaden problém. Teraz si ju viete kúpiť aj s montážou do 1000 eur.

Okrem toho, že na prevádzku tieto vozidlá potrebujú elektrinu, ktorá je lacnejšia ako ropa, tak majú aj iné výhody. Nemusíte napríklad často chodiť do servisu, nehrozia žiadne výmeny oleja. Motor elektrického vozidla pracuje ako hodinky. Samozrejme, že výmene pneumatík sa nevyhnete. Budete musieť meniť letné pneumatiky za zimné a naopak. Pozor si musíte dávať tiež na výber pneumatík. Nie všetky značky ponúkajú pneu pre elektromobily. Napríklad obľúbené pneumatiky Kormoran sa zatiaľ pre elektrické vozidlá nevyrábajú. Pneumatiky pre elektrické vozidlá musia odolať vyššej váhe elektromobilu, ktorá sa ešte znásobí, keď naplníte strešný box a kufor. Nevýhodou elektromobilov je ich vyššia cena, krátky dojazd na jedno nabitie a tiež veľmi riedka sieť nabíjacích staníc.

Cestou von zo zdražovania môžu byť hybridy

Hybridné vozidlá využívajú na prevádzku dve pohonné jednotky. Vďaka tejto kombinácii vozidlo dosahuje nižšiu spotrebu. Na rozbeh využije automobil elektrinu a po chvíli jazdíte na benzín resp. na diesel. Oba pohony dokáže hybridné vozidlo kombinovať aj počas jazdy. Pri nižších rýchlostiach sa pohon automaticky prepne na elektromotor. Hybridy sú podobne ako elektromobily ťažšie, takže vás čakajú obmedzenie vo výbere pneumatík, ktoré sme už spomínali. V minulosti sa motoristi hybridom vyhýbali z dôvodu vyšších investícií pri prípadnej poruche. Dnes sú pre hybridné vozidlá dostupnejšie služby servisov a tiež súčiastky. Oproti elektromobilom majú hybridy výhodu v tom, že batéria sa dobíja sama počas jazdy na benzín. Hybridné vozidlá majú lepší výkon ako elektromobily. Komu sa hybrid oplatí? Hlavne vodičom, ktorí častejšie jazdia po meste a len málokedy sa vyberú na diaľnicu.

 

 

Čítané: 2498 x