Rozšírené hľadanie
Utorok 7. Máj 2024 |
meniny má Monika

Od kúpeľov až po kúpeľne

Datum: 25.04.2022

Kúpeľne sa v histórií civilizácie niekedy tešili veľkej obľube, inokedy o nich nechcel nikto ani len počuť. Čistota je dnes bežnou záležitosťou ľudstva, nebolo tomu tak ale vždy. Aká je história kúpeľní?

Od kúpeľov až po kúpeľne

Kúpele

Kúpeľňa je miesto vyhradené pre osobnú hygienu. V každej z nich nájdete umývadlo, vaňu a pár doplnkov, ktoré sú pre osobnú hygienu už nevyhnutnosťou. V minulosti tomu tak ale nebolo. Aj keď sprchové sety poznali už v Antickom Grécku nemali takú podobu ako dnes. Boli zhotovené len zo zásobníka vody s kohútikom. Egypťania dávali prednosť kúpeľom. Verili, že čím je telo čistejšie a naolejovanejšie tým bližšie sú Bohom. Z tohto dôvodu sa Egypťania kúpali aj niekoľkokrát denne.

Rímske kúpele

Medzi najslávnejšie kúpele v histórii rozhodne patria rímske kúpele. Najstaršia terakotová vaňa aká sa našla má približne 3700 rokov. Nešlo o kúpeľne ako ich poznáme dnes. Rímske kúpele tvoril komplex budov a našli ste v nich bazény, šatne, sprchy a aj sauny.

Stredovek hygiene neprial

Kúpaniu a teda aj očiste tela sa v stredoveku príliš neholdovalo. Kúpanie sa považovalo za hriech a ľudia verili, že škodí zdraviu. Kúpele postupne upadali do zabudnutia.

Kúpeľne ako samostatné miestnosti sa objavovali len v domoch najbohatších ľudí, ktorí ich využívali len párkrát do roka. Paradoxom je, že najčistejší ľudia boli v tom období práve tí najchudobnejší, ktorí museli cez deň ťažko pracovať a chceli aspoň večer zmyť zo seba špinu, pot a prach.

Počas morovej epidémie kúpanie a všeobecne hygiena sa dostali do ešte väčšej nemilosti. Ľudia verili, že pórmi v pokožke sa môže dostať choroba do teľa ľahšie. Z toho dôvodu bolo pre nich lepšie zostať špinaví a nekúpať sa vôbec.

Až v 18. storočí  sa hygiena dostala znova do popredia. Nešlo ale o sprchy, vaňové či sprchové batérie na teplú a studenú vodu ako ich poznáme dnes. Vaňu nahradila veľká kaďa, ktorú raz za týždeň naplnili teplou vodou. V takto pripravenom kúpeli sa okúpala celá rodina.

Priemyselná revolúcia

Rozmach v oblasti kúpeľní priniesla až priemyselná revolúcia. Začali sa budovať kanalizačné systémy a samotné kúpeľne aj s kúpeľňovým vybavením zažili obrovský rozmach. Súčasťou kúpeľne sa stala vaňa, sprcha, umývadlo a toaleta. Postupne sa začal klásť dôraz nie len na funkčnosť kúpeľní ale aj dizajn.

Čítané: 2273 x