Rozšírené hľadanie
Utorok 7. Máj 2024 |
meniny má Monika

Izolácie plochej strechy – čo potrebuješ vedieť?

Datum: 08.06.2022

Rozhodnúť sa pre plochú strechu znamená ušetriť na použitom materiály a tým pádom sa zníži celková investícia do výstavby.

Izolácie plochej strechy

Niektorí ľudia dajú prednosť rovnej streche tiež z estetického hľadiska. Skrátka ich oku lahodí viac rovný tvar. Veľmi lákavá je možnosť vytvorenia záhradky alebo oddychovej zóny, čo plochá strecha umožňuje. Pri tomto type strechy je nutné myslieť na výber vhodného materiálu a kvalitnú izoláciu.

Ploché strechy majú svoje plusy i mínusy

Ploché strechy vyzerajú na moderných stavbách skvele a majú svoje výhody i nevýhody. V úvode sme už spomínali, že plochá strecha významným spôsobom zníži náklady na realizáciu stavby. Na výstavbu plochej strechy spotrebujete menej materiálu a navyše jej pokladanie je oveľa rýchlejšie ako pri šikmej streche. V niektorých prípadoch si stavba plochú strechu priam vyžaduje. Ide napríklad o členité a iné atypické budovy. Na plochej streche sa dá vybudovať malá záhradka či posedenie. Na druhej strane je plochá strecha náročná na detailné technologické spracovanie a izoláciu. Náš tip je v tomto prípade použiť plech na strechu, ktorý odoláva zubu času a jednoduchšie sa izoluje.

Z akého materiálu by mala byť plochá strecha

Na výstavbu plochej strechy sa môžu použiť, ako sme už spomínali, plech na strechu resp. plechová škridlová krytina. Z ďalších možností musíme spomenúť asfaltové modifikované pásy, plastové materiály alebo rôzne druhy plastových fólií, napríklad TPO fólie.

Ako postupovať pri izolácii plochej strechy

Kvôli tepelnej úspore a z hľadiska odolnosti je nutné plochú strechu zaizolovať. Na plochú strechu oveľa viac ako na šikmú pôsobí dážď i sneh. Izolácia je nielen ochranou, ale tiež bráni úniku tepla. Všetky už uvedené materiály použité na stavbu plochej strechy, samozrejme i obľúbený pozinkovaný plech na strechu,  si vyžadujú vrstvu tepelnej izolácie. Hrúbka izolácie závisí od viacerých parametrov a vypočíta sa tzv. tepelno-technickým výpočtom. Na izoláciu plochej strechy sa využívajú predovšetkým tri materiály – striekaná pena, polystyrén a minerálne (čadičové) vlny. Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek izolačný materiál, odporúčame vám realizáciu nechať na odborníkoch. Jedine firma dokáže profesionálne odviesť prácu tak, aby strecha vydržala nápory počasia, chránila pred chladom, hlukom, bola stabilná a spĺňala iné bezpečnostné normy. Druhou vecou je, že stavebná firma vám musí dať k streche záruku. Odnesené časti striech po silnom vetre nie sú ničím výnimočným a bez záruky by vás poničená strecha vyšla veľmi draho.

 

 

Čítané: 2640 x