Rozšírené hľadanie
Utorok 7. Máj 2024 |
meniny má Monika

Vetranie strechy – na čo nesmiete zabudnúť?

Datum: 31.07.2022

Na niektorých veciach sa neoplatí šetriť. Medzi tieto veci patrí kúpa strešnej krytiny a jej odborná inštalácia. Strechu však netvorí len strešná krytina, ale tiež rôzne príslušenstvo chrániace strechu pred vlhkosťou, poveternostnými podmienkami či mechanickým poškodením. 

Vetranie strechy

Pre strechu je hotovou pohromou, ak nie je správne odvetrávaná. Hromadenie vlhkosti veľmi rýchlo zdegradujte celú strešnú konštrukciu. Na čo nesmiete pri vetraní strechy zabudnúť?

Prečo strecha potrebuje vetranie

Funkčnosť vetracieho systému je kľúčovým faktorom pre jej dlhú životnosť. Neustále pôsobenie vlhkosti vytvára nielen plesne, ale tiež degraduje jednotlivé časti strechy. Vlhkosť nie je jediným zabijakom striech. Strecha musí odolávať veľkým teplotným rozdielom, čo pre strešnú krytinu Blachotrapez nie je problém, ale problémom je následné zvyšovanie teploty v interiéri. Vďaka vetraniu dokáže strecha regulovať teplotu a ochladzovať všetky jej časti, vrátane vnútorného priestoru v dome. Zjednodušene môžeme povedať, že teplo je odvádzané smerom von ako dym z komína. Samozrejme, že vetranie je dôležité aj preto, aby bola spod strechy odvádzaná vlhkosť. Tvorenie kondenzátu postupne vplýva na strechu i konštrukciu krovu. Spomínali sme tiež plesne, ktorých základ je práve vo zvýšenej vlhkosti. Plesne sú pre ľudské zdravie veľmi nebezpečné a znižujú celkovú kvalitu bývania. Funkčné vetranie zároveň zabezpečuje výmenu vzduchu medzi krytinou a izoláciou strechy.

Ako chrániť strechu pred vlhkosťou?

Vlhká klíma v podkroví domu môže mať príčinu v zlej pokládke strešnej krytiny alebo v absencii vetracieho systému. Šetriť sa naozaj neoplatí, pretože stačí, aby ste kúpili lacnejšie jediný komponent strechy a následky pocítite o niekoľko mesiacov. Zároveň môžete kúpiť všetky komponenty od renomovanej firmy, napríklad od spoločnosti Blachotrapez, ale zvýšené náklady sa budete snažiť znížiť pri realizácii zastrešenia, čo spôsobí v budúcnosti mnohé problémy. Moderné stavby majú k hromadeniu vlhkosti v streche zvýšenú náchylnosť kvôli tomu, že sa stavajú inak ako v minulosti t.j. chýba im podkrovie. Všetky uvedené faktory sa dajú eliminovať pomocou vetrania. Ak ste sa rozhodli pre plechovú strešnú krytinu od firmy Blachotrapez, tak nezabudnite dokúpiť hrebeňové plechy. Ich funkcia je dvojaká – ochrana strechy a jej odvetrávanie. Okrem toho na odvetrávanie strechy slúžia rôzne typy vetracích otvorov v závislosti od použitého materiálu strešnej krytiny a sklonu strechy.

 

 

Čítané: 2691 x