Rozšírené hľadanie
Streda 1. Máj 2024 |
meniny má Sviatok práce

Tieto jedlá by ste mali ochutnať na dovolenke v Bulharsku

Datum: 26.12.2020

Letná, ale i zimná dovolenka v Bulharsku je skvelým nápadom. Táto krajina je nám blízka mentalitou miestnych i vzdialenosťou. Dostať sa do Bulharska autom, vlakom, autobusom alebo letecky nie je problém. V Bulharsku môžete obdivovať nádherné hory, prekrásne Čierne more a pochutiť si na bulharských špecialitách, ktoré patria medzi najchutnejšie a najzdravšie v Európe.

Hlavné jedlá pre labužníkov

Rozhodli ste sa stráviť dovolenku v Bulharsku? Dajte šancu nasledujúcim jedinečným delikatesám.

Pre milovníkov polievok

Tarator/таратор

Neexistuje viac osviežujúca polievka akou je tarator. Letná dovolenka v Bulharsku bez taratoru snáď ani nie je možná. V horúcich dňoch vás nielen osvieži, ale aj zasýti. Táto polievka je vyrábaná z bulharského jogurtu, uhoriek, cesnaku, kôpru a je posypaná orechmi. Polievka tarator je aromatická, výrazne ochutená a jedinečná. My sme sa taratoru zo začiatku stránili, ale spojenie chutí v polievke nás prekvapilo a stala sa našou najobľúbenejšou bulharskou špecialitou.

Bob čorba/боб чорба

Za týmto exotickým názvom sa skrýva obdoba našej fazuľovej polievky. Nevieme, či to bolo korením alebo atmosférou, ale nám chutila bob čorba viac ako domáca slovenská fazuľová polievka. Polievka sa varí z bielej fazule, cibule, rajčín, mrkvy a je bohato ochutená bulharských korenín čubricou (typické bulharské korenie) alebo džodženom (druh mäty). Polievku jedia Bulhari s chlebom a je tak hustá, že môže nahradiť hlavné jedlo.

Pre milovníkov šalátov

Šopský šalát/шопска салата

Šopský šalát nie je asi potrebné veľmi predstavovať. V Bulharsku ho nájdete v ponuke každej reštaurácie a je priam národným pokladom. Šopský šalát obsahuje uhorky, rajčiny, bielu papriku, cibuľu, zopár kvapiek olivového oleja, petržlen a je bohato ozdobený balkánskym syrom sirene. Spojenie chutí zdravej zeleniny spolu so syrom je neopísateľné. Šopský šalát by vám v Bulharsku na stole nemal chýbať každý deň.

Pastierky šalát/овчарска салата

Pastiersky šalát je obdobou šopského, ale je o niečo sýtejší a farebnejší. V šaláte okrem uhoriek, cibule a rajčín nájdete taktiež pečené červené papriky, hríby, šunku, uvarené vajce, olivy, balkánsky syr, žltý syr. Všetky tieto ingrediencie sú poliate olivovým olejom a dochutené petržlenom. K šalátu si doprajte pohárik či dva bulharskej pálenky (rakija).

Kavarma/кавърма

Kavarmu by sme mohli prirovnať k nášmu gulášu. Je však oveľa hustejšia a korenistejšia. Varí sa z bravčového i kuracieho mäsa podľa vašej chute. Kavarma sa servíruje v klasickom bulharskom porceláne pripomínajúcom väčší pohár s pokrievkou. Okrem mäsa sa v jedle nachádzajú hríby, červená paprika, zelená paprika, cesnak, cibuľa a množstvo aromatických bulharských korenín. Ku gulášu si dajte chlieb a o prázdny žalúdok je postarané.

Čuška bjurek/чушка бюрек

Toto jedlo nenájdete v každej reštaurácii, pretože jeho výroba je značne prácna. Ak však na čušku v ponuke narazíte, vyskúšajte ju. Ide o plnenú pečenú červenú papriku, vo vnútri ktorej nájdete skvelý balkánsky syr sirene. Paprika je zvonku obalená v cestíčku. Čuška sa hodí k šopskému šalátu alebo hranolkám posypaným balkánskym syrom.

Niečo malé pod zub

Banica/баница

Na slano alebo na sladko upečené koláče z lístkového cesta nesmiete v Bulharsku vynechať. Náplne do banice sú naozaj rôznorodé, a preto si iste vyberie každý z vás. Nám najviac chutí klasická banica s bielym balkánskym syrom sirene. K banici neodlučiteľne patrí ajran. Ajran je nápoj vyrobený z kvalitného a hlavne mimoriadne zdravého bulharského jogurtu.

Baklava/баклава

Ak milujete sladké, nemôžete odísť z Bulharska bez toho, aby ste si zjedli aspoň jednu baklavu. Baklava je veľmi sladký koláčik, ktorý sa podobne ako banica vyrába z lístkového cesta. Cesto je naplnené orechmi a zaliate medom alebo cukrom. K banici si dajte dobrú kávu či čaj a budete sa cítiť ako na vrchole blaha.

 

 

Čítané: 2523 x