Rozšírené hľadanie
Piatok 17. Máj 2024 |
meniny má Gizela
V turistických destináciách spozorovali obrovský hmyz: Zabíja iné zvieratá, ľudí bolestivo hryzie

24.04.2024 19:30 Cyprus, Turecko aj Chorvátsko. Vo viacerých krajinách na juhu Európy zaregistrovali výskyt raritného hmyzu, ktorý môže ľuďom spôsobiť bolestivé uhryznutie. Vedci domácich aj turistov varovali, aby si na obrovské vodné ploštice dali pozor. Čítané: (2)

Záhada kanárskeho ostrova Tenerife: Odkiaľ sa vzali pyramídy v Güímare?

17.05.2024 06:30 Hneď po výbere dovolenkovej lokality a hotela začíname spriadať ďalšie plány. Bola by veľká škoda, keby sme celý pobyt preležali len na pláži, preto si v každej destinácii nájdeme zaujímavosti, ktoré chceme preskúmať. Ak sa vyberiete na Tenerife, iste vás okúzlia tunajšie pyramídy. Čítané: (1)

Unikátna prehliadka: V tokijskej Asakuse turistom ukazujú miesta, ktoré nikdy neexistovali

16.05.2024 20:15 V jedno rušné popoludnie v tokijskej štvrti Asakusa vedie sprievodca malú skupinku k pobočke odevnej značky Uniqlo. Z vrecka vytiahne diktafón. "Kedysi tu sídlila spoločnosť Minato Šokuhin, ktorá sa preslávila najmä svojou zázvorovou omáčkou ponzu. Možno si vybavíte ich zvučku," líči a na diktafóne stlačí tlačidlo "prehrať". Akonáhle zvučka doznie, 20-ročný mladík zaspomína, ako si melódiu často pohmkávala jeho babička. "Keď bola mladá, bývala tá zvučka veľmi populárna." Sprievodca pritaká a prehliadka pokračuje ďalej, píše agentúra Kjódó. Čítané: (1)

Skvelý tip na výlet: Pri syslej lúke na Muránskej planine otvorili nový rodinný park Obrovisko

16.05.2024 20:15 Pri sysľovisku Biele vody na Muránskej planine vznikol nový rodinný park s názvom Obrovisko. Areál, ktorého súčasťou sú drevené sochy mýtických obrov, kontaktná minizoo i zážitkové ubytovanie, otvorili koncom apríla, ročne by tam chceli privítať viac ako 20.000 návštevníkov. Pre TASR to uviedla manažérka projektu Eva Balážová. Čítané: (1)

Malebné uličky v náručí rybníkov: Telč je hviezdou českých rozprávok

16.05.2024 10:00 Na juhozápade Moravy sa nachádza nádherné mestečko Telč, zapísané vďaka svojmu centru na zozname UNESCO. Sídli priamo na ceste medzi Viedňou a Prahou a mnoho ľudí ho využíva ako možnosť zastávky, kde si oddýchnu pokojne aj niekoľko dní. Preslávilo sa najmä nádherným námestím a zámočkom, ktorý vám bude povedomý. Čítané: (1)

Grécko sa pripravuje na letné požiare: Podľa hasičov sú plány nedostatočné

16.05.2024 00:00 Keď vlani v júli dorazili hasiči k požiaru v borovicovom lese na gréckom ostrove Rhodos, plamene už šľahali nad stromami k nočnej oblohe. Dobrovoľníci museli konať rýchlo, ale hustý porast na lesnej pôde im bránil v prístupe. Pretože sa posádky nemohli dostať bližšie, požiar sa rozšíril, počas niekoľkých dní zachvátil stredomorský ostrov a donútil 19-tisíc ľudí k úteku. Čítané: (1)

Ľudský omyl: Európu trápi rastúca populácia krížencov vlka a psa

15.05.2024 14:00 Od chvíle, keď ho strážcovia prvýkrát zbadali na monitoroch, bol problém zrejmý. Vlk, ktorého prostredníctvom kamier videli hlboko v lesoch talianskeho parku Gran Bosco v Piemonte, nebol šedý ako jeho spoločník, ale neobvykle svetlý. Sfarbenie naznačilo, že nejde o vlka, ale o kríženca so psom. Tieto hybridy by mohli podľa odborníkov postupne vytlačiť pôvodných vlkov, napísal denník The Guardian. Čítané: (1)

Navštívili sme Chorvátsko: Takéto sú aktuálne ceny v reštauráciách a obchodoch

15.05.2024 04:00 Chorvátsko sa 1. januára 2023 stalo členom eurozóny, a tak sa pri „slovenskom mori“ už takmer rok a pol platí eurom. My sme začiatkom mája navštívili Dalmáciu a prinášame prehľad aktuálnych cien v reštauráciách aj obchodoch s potravinami. Čítané: (1)

Ochranári upozorňujú: Pri pohybe v lese si všímajte medvedie stopy

15.05.2024 04:00 Pri pohybe v lese by si mali ľudia všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov. Pozorní by mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s lesnými plodmi, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, napríklad ak sa pohybujú proti vetru či pri tečúcej vode. Štátna ochrana prírody SR o tom informovala na svojom webe. Čítané: (1)

Z Bratislavy rovno do Karibiku aj na Maurícius: Cestovné kancelárie predstavili zaujímavé novinky

14.05.2024 17:45 Obyvatelia Slovenska plánujú dovolenku najmä pri mori, pričom si ako svoju cieľovú destináciu plánujú zvoliť Chorvátsko. Čoraz väčšej obľúbenosti sa však tešia aj exotické destinácie, ktoré sú vďaka ponukám cestovných kancelárií omnoho dostupnejšie než v minulosti. Pozreli sme sa na tie najzaujímavejšie. Čítané: (1)

Palác macedónskych kráľov: Navrhol ho autor jedného z divov sveta?

14.05.2024 08:00 Kráča s hlavou hrdo vztýčenou. Napokon sa dočkal. Po násilnej smrti svojho otca Filipa II. je Alexander Macedónsky vyhlásený kráľom. K slávnostnému okamihu pritom dochádza v honosnom paláci v Aigai, vtedajšej metropole kráľovstva. Čítané: (1)

Baleárske ostrovy chcú naprávať turistov: Za pivo na pláži pokuta v hodnote dovolenky

13.05.2024 21:30 Regionálna vláda Baleárskych ostrovov zakázala nočný predaj alkoholu a sprísnila jeho konzumáciu na turisticky najviac vyhľadávaných miestach na španielskych ostrovoch Malorka a Ibiza. Nové opatrenia sú súčasťou úsilia obmedziť nadmerné množstvo turistov. Čítané: (1)

Epidémia digitálnych nomádov: V Kapskom meste majú cudzinci väčšiu moc ako miestni obyvatelia

13.05.2024 21:30 Digitálni nomádi - nová generácia nezávislých pracovníkov prilepených k obrazovkám notebooku a pracujúcich odkiaľkoľvek - sa ocitli v jadre sporu v aktuálnej debate v juhoafrickom Kapskom Meste, píše britská BBC News. Miestni sa pýtajú, či sú nomádi pre domácich obyvateľov prínosom, alebo len záťažou. Čítané: (1)

Hotový raj na Zemi: Toto je 5 najkrajších pláží Talianska

13.05.2024 01:31 Taliansko je destinácia, na ktorú mnohí cestovatelia nedajú dopustiť. Na pomerne malej ploche tam totiž nájdu všetko – more, hory, nádherné mestečká plné vzácnych pamiatok aj skvelú gastroscénu. Zo Slovenska sa tam navyše môžeme dopraviť rôznymi spôsobmi, pokojne aj vlastným autom. Keď vás cesta unaví, zastavte sa na niektorej z týchto pláží. Sú skutočne rajom na Zemi. Čítané: (1)

Španielske múzeum vystaví obraz, ktorého autorom sa ukázal byť Caravaggio

13.05.2024 01:31 Madridské múzeum Prado oznámilo, že vystaví obraz, ktorého autorstvo odborná expertíza pripísala talianskemu majstrovi Caravaggiovi. Informovala o tom agentúra Reuters. Čítané: (1)