Rozšírené hľadanie
Nedeľa 2. Jún 2024 |
meniny má Xénia
Pevnosť Strieborná Hora: Rakúšania si na pýchu Fridricha Veľkého netrúfli

02.06.2024 07:45 Večne hladní vojaci mu za jedlo občas „zaplatia“ gombíkom z uniformy. Hostinskému zo Striebornej Hory v Sliezsku to ale nevadí. Vie, že jeho zákazníci svoj dlh hneď zajtra vyrovnajú. V tunajšej pevnosti totiž vládne tuhá disciplína a vojakov by za neposlušnosť čakal tvrdý trest! Čítané: (1)

Vedci zostavili rodokmeň kávy arabica, je staršia ako Homo sapiens

01.06.2024 21:45 Káva je bezpochyby veľkou časťou svetovej kultúry. Jej milovníci oceňujú najviac tú, ktorá pochádza z kávovníka arabského a bežne je známa ako arabica. Vedci teraz vytvorili rodokmeň tejto kávy a zistili, že tento druh vznikol prirodzeným krížením dvoch iných odrôd kávy odhadom pred 610 000 až jedným miliónom rokov v etiópskych lesoch. To znamená, že tento druh je starší ako Homo sapiens. Čítané: (1)

VIDEO z Afganistanu: Bývalí štátni zamestnanci sa živia ťažbou smaragdov

01.06.2024 21:45 Smaragdy sú vzácne a drahé drahokamy, ktoré sa nachádzajú aj v niektorých horských oblastiach Afganistanu. V údolí Mikeni v provincii Panjšír, ktorá bola poslednou baštou odporu proti Talibanu, sa ťažia už od 70. rokov minulého storočia a dnes dávajú prácu ľuďom, ktorí po zmene režimu prišli o zamestnanie. Čítané: (1)