Rozšírené hľadanie
Sobota 18. Máj 2024 |
meniny má Viola
Výstava obrazov CSS v Rohove

30.04.2024 11:15 Uplynulý týždeň sme prijali milé pozvanie starostky obce Dojč pani Slavomíry Melišovej na vernisáž výstavy obrazov a keramiky ART dielne Centra sociálnych služieb v Rohove, ktorú nájdete v Kultúrnom dome v Dojči od 23. apríla do 3. mája 2024. V obci pripravujú projekt „Zariadenie podporovaného bývania“ a „Denný stacionár“, v ktorom by malo po ukončení The post Výstava obrazov CSS v Rohove appeared first on Verejný ochranca práv.

Vyjadrenie k článku Denníka N: „Reedukačné centrum alebo dom hrôzy? Sklo na podrezanie, lieky od skladníčky, šúľanie tabaku namiesto školy“

30.04.2024 11:15 Nižšie pripájam moje úplné odpovede pre Denník N k článku Reedukačné centrum alebo dom hrôzy? Sklo na podrezanie, lieky od skladníčky, šúľanie tabaku namiesto školy. Môžete, prosím, uviesť, či sa Úrad verejného ochrancu práv zaoberá situáciou v tomto reedukačnom centre? Ak áno, pre aké podozrenia a ako je zatiaľ záležitosť riešená? Kontaktovali ste aj políciu The post Vyjadrenie k článku Denníka N: „Reedukačné centrum alebo dom hrôzy? Sklo na podrezanie, lieky od skladníčky, šúľanie tabaku namiesto školy“ appeared first on Verejný ochranca práv.

Prijatie sudkýň a sudcov z Malty

30.04.2024 11:15 Dnes som spolu s kolegom Tomášom Čitbajom prijal v Kancelárii verejného ochrancu práv delegáciu maltských sudkýň a sudcov. Predmetom stretnutia bola najmä diskusia o kompetenciách verejného ochrancu práv, jeho zákonnom ukotvení, ale aj o využívaní kompetencií a zákonnej pôsobnosti v praxi. Priblížil som im najmä moju činnosť v teréne, kedy navštevujem miesta, kde sú osoby obmedzené na slobode. Venovali sme sa aj preniku The post Prijatie sudkýň a sudcov z Malty appeared first on Verejný ochranca práv.

Stop šikane

25.04.2024 14:45 Dňa 23.4. som sa zúčastnil nadrezortného stretnutia pri okrúhlom stole k problematike týkajúcej sa prevencie a prechádzaniu šikany, najme na školách, v rodinách či zariadeniach, ako aj k téme podpory duševného zdravia a prevencie duševných porúch detí a mladých ľudí. Na stretnutí sme tiež diskutovali o situácií detí a mladých prichádzajúcich z oblasti vojnou zasiahnutej Ukrajiny. The post Stop šikane appeared first on Verejný ochranca práv.

Sederová večera

24.04.2024 17:30 Dnes podvečer som prijal pozvanie veľvyslanca Spojených štátov amerických, j.e. Guatama Ranu, na slávnostnú sederovú večeru. Seder, znamená hebrejsky poriadok. Židovské rodiny a komunity sa v tento čas spoločne stretávajú a uvažujú nad významom toho, čo znamená byť slobodný. Sederová večera pozostávala z tradičných fáz a rituálov, ale aj jedál, ktoré sú typické pre židovské The post Sederová večera appeared first on Verejný ochranca práv.

Prijatie organizácie TENENET

24.04.2024 17:30 Dnes som v Kancelárii verejného ochrancu práv prijal zástupcu a zástupkyne občianskeho združenia TENENET, ktoré sa venuje poskytovaniu komplexnej pomoci a podpory ľuďom v rôznych životných situáciách. Na pracovnom stretnutí sme sa venovali situácii vo včasnej intervencii v Slovenskej republike u rodín s deťmi so zdravotným postihnutím . Dotkli sme saj práci vo väzenstve, The post Prijatie organizácie TENENET appeared first on Verejný ochranca práv.

Stretnutie s finalistami ROMA SPIRIT 2023

22.04.2024 13:15 Dnes som prijal pozvanie od riaditeľky Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu, pani Magdalény Rothovej a zúčastnil som sa na neformálnom stretnutí s finalistami Roma Spirit 2023 a so zástupcami diplomatickej komunity na Slovensku. Táto udalosť sa konala s podporou rakúskeho veľvyslanca na Slovensku. Cením si, že som mal príležitosť osobne sa stretnúť s finalistami The post Stretnutie s finalistami ROMA SPIRIT 2023 appeared first on Verejný ochranca práv.

Deň narcisov 2024

19.04.2024 00:15 Aj tento rok si pripomíname Deň narcisov. Tento deň pre mňa symbolizuje najmä spolupatričnosť a solidaritu s ľuďmi, ktorí zápasia s onkologickými ochoreniami. Preto im vyjadrujem pripnutím narcisu podporu, rovnako aj ich rodinám. Ako verejný ochranca práv sa aktívne venujem zlepšeniu kvality života onkologicky chorých pacientov, najmä vo vzťahu k Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Vo viacerých The post Deň narcisov 2024 appeared first on Verejný ochranca práv.

Po návrate na Slovensko nárok na dávku v nezamestnanosti nie je samozrejmý   

17.04.2024 16:30 Preskúmaval som viacero podnetov, v ktorých podávatelia namietali, že im Sociálna poisťovňa nepriznala dávku v nezamestnanosti. Ich situácia bola podobná v tom, že predtým, ako o dávku požiadali, pracovali v inom štáte Európskej únie. Vo väčšine týchto prípadov som musel dať za pravdu Sociálnej poisťovni. Nárok na dávku v nezamestnanosti na Slovensku po návrate nie The post Po návrate na Slovensko nárok na dávku v nezamestnanosti nie je samozrejmý    appeared first on Verejný ochranca práv.

Úradnícky JOBFAIR 2024

17.04.2024 16:30 Dnes sa naše kolegyne z Kancelárie verejného ochrancu práv zúčastnili „Úradníckeho Jobfairu 2024“, ktorý organizovala FSEV UK a Priatelia Klubu úradníkov dobrej vôle. Cieľom podujatia bolo predstaviť štátne úrady a inštitúcie študentkám a študentom, a teda ich aj osloviť ako potencionálnych budúcich zamestnancov. Sme radi, že sme mohli aj touto formou zvýšiť mieru informovanosti o The post Úradnícky JOBFAIR 2024 appeared first on Verejný ochranca práv.

Odpoveď pre TV Markíza

15.04.2024 10:30 Nižšie pripájam moje úplné znenie odpovedí pre TV Markíza v súvislosti s reportážou o spore v meste Malacky. Verejný ochranca práv preskúmava akýkoľvek podaný podnet v rozsahu svojej zákonom vymedzenej pôsobnosti. Podstata problému, s ktorým sa podávateľ obrátil na verejného ochrancu práv, t. j. chov oviec v blízkosti jeho pozemku, a s tým súvisiace emisie, ako aj zadymenie zo susedovho The post Odpoveď pre TV Markíza appeared first on Verejný ochranca práv.

O ľudských právach na FSEV UK

10.04.2024 21:15 Dnes som s veľkou radosťou prednášal študentkám a študentom Ústav európskych štúdií a medzinárodných vzťahov FSEV UK v Bratislave. Témou prednášky bol výkon mojej pôsobnosti ako príspevok k humanizácii právneho štátu. V diskusii so študentkami a študentmi som zodpovedal aj otázky, ktoré sa týkali situácie v reedukačných zariadeniach, prístupu štátu k cudzincom a všeobecného postavenia The post O ľudských právach na FSEV UK appeared first on Verejný ochranca práv.

Dnešný deň patrí Rómkam a Rómom

10.04.2024 21:15 Dnes je Medzinárodný deň Rómov. Každý je iný, ale všetci sme si rovní. Takéto práva a slobody máme zakotvené v Dohovore o ľudských právach, ale aj v Ústave Slovenskej republiky. Je dnes veľmi dôležité, aby kompetentní robili všetko preto, aby sa nikto na Slovensku necítil na okraji spoločnosti. V tejto súvislosti, som ako verejný ochranca The post Dnešný deň patrí Rómkam a Rómom appeared first on Verejný ochranca práv.

Iftar 2024

08.04.2024 15:30 Bolo mi cťou sa v závere uplynulého pracovného týždňa zúčastniť slávnostného IFTARU. Ďakujem pozývateľom pánovi Mohamadovi Hasnovi a pánovi Marošovi Žofčínovi z Islamská nadácia na Slovensku za pozvanie. Atmosféra, v ktorej sa za jedným stolom stretnú príslušníci odlišných svetonázorových, filozofických či náboženských orientácií mi pripomína časy, keď som od svojho tínedžerského veku vyrastal v prostredí The post Iftar 2024 appeared first on Verejný ochranca práv.

Výjazd v Martine

08.04.2024 15:30 Dnes som mal tú česť prednášať detským psychiatrom a psychiatričkám na konferencii s názvom “Hlavolamy v detskej psychiatrii”. V mojom príspevku som sa venoval záverom zo Správy o výsledku faktického posúdenia vnútorných poriadkov zdravotníckych zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti s odborným zameraním psychiatria a s odborným zameraním detská psychiatria. Neskôr som spolu s kolegom z Kancelárie The post Výjazd v Martine appeared first on Verejný ochranca práv.